RTRS I BNTV: Obračun u Narodnoj skupštini

Plus nedjelje

RTRS
Izdvajamo izvještaj novinara Bojana Čvore o štrajku radnika Doma zdravlja u Vlasenici. I to samo zato što se u nizu jednostranih i pristrasnih priloga kojima obiluju dnevnici RTRS-a razlikuje po profesionalno prenesenim stavovima štrajkača, sindikata i lokalne vlasti.
BNTV
Način na koji su gledaoci informisani o dešavanjima u Narodnoj skupštini RS šestog novembra, na kojoj je donesena odluka o povlačenju odluke o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH. I reporter iz entitetskog  parlamenta Milan Kovač i novinarka Danina Milaković dali su izbalansiran presjek maratonske rasprave koju je predsjednik RS-a vodio s opozicionim poslanicima. U kojoj se govorilo o svemu samo ne o razlozima zbog kojih je vlast odlučila odustati od referenduma.

Minus nedjelje

RTRS
Cijeli Dnevnik 2 emitovan sedmog novembra. Još jedna potvrda potpune stranputice kojoj RTRS ide kada je u pitanju izvještavanje o bitnim političkim temama i u kojem je ponovo potvrđeno da bez ikakvog prava nosi naziv javnog RTV servisa. Od 14 minuta posvećenih reakcijama na sjednicu Narodne skupštine RS, na kojoj je donesena odluka o odustajanju od referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, opoziciji je ustupljeno sramotnih 50 sekundi.
BNTV
Već smo u više navrata ukazivali da uredništvo Dnevnika BNTV-a bježi od suočavanja s ratnom prošlošću. Bez ikakvog kritičkog stava se odnose  prema ratnim zločinima koje su pripadnici srpskog naroda počinili nad Bošnjacima i Hrvatima. Izdvajamo iz ove nedjelje izvještaj Slađane Jašarević, emitovan u Dnevniku 11. novembra. Novinarka krajnje tendenciozno izvještava o pokušaju pripadnika Boračke organizacije Foča da privole većinu u lokalnom parlamentu da smijene predsjednika skupštine opštine Izeta Spahića. Jer je, kaže Jašarević, “uvrijedio borce izjavom da je Radovan Karadžić najveći zločinac”. Novinarka ne navodi da je i za koje sve ratne zločine, uključujući i zločin genocida, Karadžić nepravomoćno osuđen pred Haškim tribunalom, ali zato izvještaj zaključuje pitanjem: “Ko od boraca ima više prava da kreira politički život u Foči?”

RTRS I BNTV: Obračun u Narodnoj skupštini

Izvještavajući o jednom od najburnijih događaja iz entitetskog parlamenta, RTRS je ključni termin rezervirao za Milorada Dodika, dok je BNTV ponudio svestran i objektivan prikaz

 

RTRS: Udarni termin za centralnu figuru

6. – 12. novembar 2017.

IZ NARODNE SKUPŠTINE: Kada je u pitanju uređivačka politika centralne informativne emisije javnog servisa bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, ni nedjelja iza nas nije dovela do bitnijih pomaka. U Dnevniku emitovanom  šestog novembra, udarni termin bio je posvećen sjednici Narodne skupštine, na kojoj se odlučivalo o povlačenju odluke o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH. Centralna figura ponovo je bio entitetski predsjednik Milorad Dodik. Činjenica jeste da je u raspravi koja je imala maratonski tok Dodik najviše govorio, ali to ni na koji način ne opravdava odluku uredništva da se prostor u izvještaju nije morao dati i predstavnicima opozicije.

SAMO NAJBENIGNIJE: Ono što je u vezi s ovim izvještajem takođe bitno navesti jeste i svjesno prešućivanje niza uvreda i prijetnji koje je Dodik uputio  opozicionim poslanicima. U verziji novinara Miše Radakovića, one su tek okarakterisane kao “Dodik nije ostao dužan poslanicima opozicije”. Uz vrlo pažljivo biranje onog najbenignijeg što se tog dana od njega moglo čuti.

PROTESTNA ŠETNJA: Iz istog Dnevnika izdvajamo i izvještaj novinara Branimira Đurićića o protestnoj šetnji koju su u povodu desete godišnjice ubistva banjalučkog građevinskog inžinjera Milana Vukelića organizirali članovi njegove porodice i prijatelji. Novinar je saopštio da je razlog protesta činjenica da ubice nisu do danas otkrivene, te je iznio i stav MUP-a RS koji “još vodi istragu“. O tome šta je Vukelić prije ubistva radio, na koje je nezakonitosti u radu nadležnih javnih službi u Banjoj Luci ukazivao, o prijetnjama koje su mu upućivane i nereagiranju policije na iste, gledaoci nisu čuli nijednu riječ.

OSAM MINUTA DNEVNIKA: Sve ono što su gledaoci mogli vidjeti u Dnevniku 2 emitovanom sedmog novembra (urednik Jasenko Todorović) na najeksplicitniji je način potvrdilo da je RTRS tek puki glasnogovornik Milorada Dodika i stranaka koje čine vlast na nivou RS-a.

Udarnih osam minuta trajao je Dodikov intervju za Dnevnik, u kojem nije ništa novo kazao govoreći o sjednici Narodne skupštine održanoj dan ranije. Nakon toga uslijedio je izvještaj u kojem su prenesene reakcije na sjednicu, formalno i predstavnika vlasti i opozicije. Ukupno, ovoj temi posvećeno je 14 minuta, opoziciji tek 50 sekundi.

PREDSJEDNIKA NIKAD DOVOLJNO: I iz istog Dnevnika još jedna potvrda da predsjednika RS-a nikada nije dovoljno. Tanja Blagojević pripremila je “sumiranje duela Dodik – opozicija”, u kojem je ponovo Dodiku ustupljen najveći dio prostora.

Šta je sadržaj izvještaja koji je visoki predstavnik Međunarodne zajednice u BiH, Valentin Inzko, predočio Vijeću sigurnosti UN-a, gledaoci nisu saznali. Umjesto toga, prilog emitovan u Dnevniku 2 osmog novembra sadržavao je niz negativnih kvalifikacija upućenih na račun visokog predstavnika. Počevši od onih koje je uputio Milorad Dodik, pa potom listom čelni ljudi vladajućih stranaka u RS-u. Sve pod zajedničkim nazivnikom, kako je prilog i najavljen, “predstavnici RS-a i ruske diplomate Inzkov izvještaj nazvali srbofobijom”.

Ocjena: 1

 

BNTV: Dobro poznate oscilacije

6. – 12. novembar 2017.

BALANSI I POSRNUĆA: Nedjelju iza nas obilježilo je nekoliko oscilacija u načinu prezentiranja aktuelnih događaja u Republici Srpskoj. Uredništvo je uspjelo napraviti dobar balans između politike i tema koje opterećuju svakodnevni život građana, no profesionalizam ustukne svaki put kada novinari Dnevnika izvještavaju o dešavanjima iz minulog rata ili ratnim liderima bosanskih Srba.

PUKOTINE U VLASTI: Od političkih dešavanja izdvojit ćemo nastavak izvještaja u kojima novinari BNTV-a upozoravaju javnost na pukotine unutar vladajuće koalicije u Republici Srpskoj. U Dnevniku osmog novembra (urednik Slobodan Durmanović), to je prikazano kroz nastavak kritika koje lider DNS-a Marko Pavić upućuje na račun političkog djelovanja potpredsjednika Narodne skupštine RS Nenada Stevandića. Pavić se ponovo ogradio od Stevandićeve politike i upozorio da bi to moglo naštetiti odnosima između stranke koju vodi i SNSD-a. Novinar Vladimir Kovačević, uz uobičajenu informaciju ko je sve od političara bio gost na proslavi slave DNS-a, izdvojio je i ciničan Pavićev komentar u vezi s nedolaskom lidera SP-a Petra Đokića, koji takođe upozorava da među partnerima na vlasti ne cvjetaju ruže.

ZDRAVSTVENI I STUDENTSKI ŠTRAJKOVI: Štrajkovi, ponajprije zdravstvenih radnika širom RS-a, postali su svakodnevnica. U nedjelji iza nas gledaoci su upoznati zbog čega su se na štrajk odlučili uposlenici domova zdravlja u Han Pijesku i Vlasenici.

Osim nezadovoljnih radnika, “pobunili“ su se i studenti Univerziteta u Banjoj Luci, koji su, na dan obilježavanja 40 godina njegovog postojanja, blokirali zgradu Rektorata. Novinar Milan Kovač, koji je izvještavao o ovom slučaju, javnosti je predočio stavove studenata i rektora, koji je zbog odnosa studentskog rukovodstva prema njemu podnio ostavku, te opisao sukob između vođa studentske “pobude“ s NVO ReStart, čiji su aktivisti objelodanili račune na osnovu kojih se vidi kako su se u restoranima trošili novci namijenjeni za rad Unije studenata. Iako je Kovač otvorio pitanje imaju li protesti političku pozadinu, jer je predsjednik Unije studenata član SNSD-a, na tom je sve i ostalo. Očekivali smo da će to pitanje biti analitički razrađeno, jer je u ovom slučaju ključni razlog izliva nezadovoljstva, demonstriranog upravo na dan obilježavanja jubileja Univerziteta, ostao da visi u zraku.

Izdvojeno

U više navrata smo u našim analizama ukazivali da gledaoci Dnevnika BNTV-a nemaju nikakve informacije o dešavanjima u Federaciji BiH, kao da nije riječ o istoj državi. U pravilu, ta se praksa mijenja samo kada je u pitanju događaj iz domena “crne hronike“ ili nečeg što izlazi iz oblasti uobičajenih političkih ili društvenih dešavanja. Takav slučaj bilježimo u Dnevniku 11. novembra, kada je emitovan izvještaj o nezadovoljnim korisnicima kredita u švicarskim francima, koji su nasilno ušli u poslovnicu Addiko banke u Sarajevu.

Ocjena 4

 

Komparativna analiza

Uređivačke politike dnevnika RTRS-a i BNTV-a nisu donijele ništa novo u nedjelji iza nas. RTRS nastavio je s praksom promovisanja lika i djela predsjednika RS-a Milorada Dodika nauštrb svih postulata profesionalnog i nepristrasnog izvještavanja. Što se tiče  BNTV-a, sav profesionalizam pada u vodu kada se otvore pitanja u vezi s dešavanjima u minulom ratu i odgovornošću pripadnika srpskog naroda za počinjene ratne zločine.

About The Author