RTRS I BNTV: NOVINARSTVO IZ SFERE IDEOLOŠKOG KONSENZUSA

Plus nedjelje

BNTV
Analiza novinarke Mirjane Minić u kojoj se bavila pitanjem koliko dijaspora doprinosi BDP-u Bosne i Hercegovine. Iznijela je niz podataka koji upozoravaju da veliki broj građana BiH živi i preživljava zahvaljujući novcu koji im šalju članovi porodice koji žive i rade u inostranstvu. Novinarka je osim toga istražila i uzroke zbog kojih građani BiH s inostranim adresama ne žele svoj kapital ovdje ulagati.
RTRS
Način na koji se novinarka Sanja Popović, toplim i pažljivo biranim riječima, oprostila od preminule bh. kantautorice Jadranke Stojaković.

Minus nedjelje

BNTV
Uz izvještaj novinarke Slađane Jašarević o slučaju “Dobrovoljačka”, izdvajamo i izvještaj Miloša Šarenca posvećen nevremenu u regionu. Govoreći o vremenskim (ne)prilikama, navodi: “U RS-u i ostalom dijelu BiH”. Ako se već BiH ne može navesti kao geografska cjelina čak ni u takvoj vrsti izvještaja, onda se s pravom moramo pitati šta je to “ostali dio BiH”? I ima li ime?
RTRS
Prilog novinarke Ljiljane Preradović kojim se RTRS po ko zna koji put obrušio na ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića. Povod: Mektićeva osuda Ravnogorskog pokreta i njihovih okupljanja u BiH. Zbog te osude, tvrdi novinarka, Mektić “nastavlja antisrpsku politiku započetu Islamskom deklaracijom Alije Izetbegovića”. Ostatak priloga odbrana je neodbranjivog −  četničkog pokreta i njegove uloge u Drugom svjetskom ratu. Svaki komentar na ovo je suvišan.

RTRS I BNTV: NOVINARSTVO IZ SFERE IDEOLOŠKOG KONSENZUSA

BNTV: U RS-u I OSTALOM DIJELU BiH

2. – 8. maj 2016.

PITANJA KOJA ČEKAJU ODGOVORE: Ko je i zašto naredio rušenje Ferhat-pašine džamije u Banjoj Luci? Zašto nikada nisu procesuirani ni nalogodavci ni izvršioci tog varvarskog čina? Pitanja koja mediji u RS-u ne postavljaju. Pa tako ni BNTV. No, ponovo izgrađena Ferhadija svečano je otvorena sedmog maja. Izvještaj je u Dnevniku 2 dobio udarno mjesto. I nažalost, ostao u sjeni govora turskog premijera Ahmeta Davutoglua. Koji je bio, ocijenjeno je, neprimjeren “jer je dao posebnu podršku Bošnjacima”. Novinarka Tijana Simović posegnula je za klasičnom manipulacijom izvlačeći iz konteksta dijelove njegovog govora, da bi na koncu saopštila “da je Davutoglu u obraćanju novinarima smirio strasti”?! Banja Luka, njeni građani, vjernici i Ferhadija zaslužili su bolje. (Dnevnik 2, sedmi maj, urednik Slobodan Durmanović)

NACIONALNI KONSENZUS: Sve razlike između RTRS-a i BNTV-a u načinu izvještavanja, odabiru tema i događaja, te njihovom pozicioniranju u dnevnicima, izbrišu se kada se radi o  događajima oko kojih postoji “nacionalni konsenzus”. Potvrdio je to i treći maj kada su članovi porodica vojnika bivše JNA-a, političari i predstavnici nevladinog sektora u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu obilježili godišnjicu pogibije vojnika. Sramotan čin bacanja ostavljenog cvijeća u kontejner ostao je u drugom planu. Umjesto toga, u izvještaju novinarke Slađane Jašarević, i ove godine čuli smo tek niz izlizanih fraza. “Četiri godine nema pravde za zločine nad jedinom legalnom vojskom u BiH”; “Zločine su počinili pripadnici paravojnih formacija takozvane BiH”, nabrajala je Jašarević.

SELEKTIVNA RETORIKA: I onda vrhunac licemjerja, sažet u pitanju: “Zašto nema spomen-obilježja stradalim vojnicima?” Svako mjesto stradanja u minulom ratu, zarad i mrtvih i onih živih, trebalo bi biti obilježeno. Ali je, ponavljamo, licemjerno da to pitanje dolazi od bilo kojeg novinara iz medijskih kuća Republike Srpske. Koji nikada nisu postavili pitanje zašto se u Prijedoru ne dozvoljava podizanje spomenika ubijenoj bošnjačkoj i hrvatskoj djeci, zašto se ne dozvoljava postavljanje spomen-ploče na logore Omarska i Keraterm?

Izdvojeno

Nedostatak dnevnih događaja u vrijeme praznika (1. maj i Vaskrs), uredništvo BNTV-a iskoristilo je u Dnevniku drugog maja kako bi se tematski bavilo određenim društvenim problemima. Izdvajamo prilog novinarke Tijane Simović o mobingu i razlozima zbog kojih se u RS-u uporno odlaže donošenje zakona kojim bi se on sankcionisao.

Ocjena: 2

RTRS: KAKO PREŠUTJETI ONO ŠTO NIKO DRUGI NEĆE

2. – 8. maj 2016.

KAD POLITIČKE RAZMIRICE NESTANU: Način na koji su novinari RTRS-a u središnjem Dnevniku izvještavali o Dobrovoljačkoj i svečanosti otvaranja džamije Ferhadije gotovo je identičan pristupu koji je pokazala BNTV u svojim dnevnicima. U izvještaju iz Sarajeva, govoreći o godišnjici stradanja vojnika JNA u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici, Gvozden Šarac, jednako kao i novinarka BNTV-a, koristi iste fraze o “neprocesuiranom zločinu”. I on, jednako licemjerno, zaboravljajući kakav je odnos vlasti u RS-u prema stratištima nesrpskog stanovništva, potencira “da mjesto stradanja nije dostojanstveno obilježeno”. (Dnevnik 2, treći maj, urednica Nada Arlov)

ODVAJANJE KOMENTARA OD ČINJENICA: Za podizanje međuetničke netrpeljivosti pobrinula se, istog dana u istom dnevniku, ko drugi do li Branka Kusmuk. Izvještaj o okupljanju pripadnika Zelenih beretki, umjesto bilo kakvih podataka, vrvio je komentarima. Prema izvještaju, u pitanju je skup “veterana paravojnih muslimanskih formacija”, a radi se o “fantomskim braniocima koji su mučki ubili nevine vojnike i za sobom ostavljali krvave tragove”.

NEZAVISNI EKSPERT NA PLATNOM SPISKU: Iako je svečanost povodom otvaranja Ferhat-pašine džamije dobila adekvatan prostor u Dnevniku 2 sedmog maja, ostala je u sjeni potenciranja govora turskog premijera Ahmeta Davutoglua. Najtragičnija je bila najava ovog izvještaja u kojoj se ističe da je “Davutogluov govor izazvao brojne reakcije”. Ove “brojne reakcije” sažete su u komentaru RTRS-ovog, uvijek na usluzi, samozvanog eksperta za sve i svašta, Dževada Galijaševića.

Izdvojeno

Kad ne možeš drugačije, onda prešuti, bez obzira što drugi niko neće. Geslo je to kojim se listom rukovode novinari RTRS-a. Tako je postupio i Ajdin Cikota u izvještaju s press-konferencije generalnog sekretara SNSD-a Luke Petrovića, koga su gotovo svi novinari ispratili povicima negodovanja nakon što je kazao da su “svi koji podrže proteste opozicije izdajnici”. Ni Petrovićeve izjave, ni reakcije novinara.

Ocjena 1

Komparativna analiza

Događaje i njihovu interpretaciju vezanu za dešavanja u minulom ratu u BiH koje je vlast nametnula kao vitalne interese Republike Srpske, televizije u ovom bosanskohercegovačkom entitetu ne dovode u pitanje, pa ih kao takve ni ne propituju. Otuda, kada o njima govore, ti su izvještaji, nažalost, slični kao jaje jajetu. O njima postoji samo jedna istina. Ona koju je oblikovala srpska politika.

About The Author