RTRS I BNTV: Ko ima, a ko nema osjećaj za stvarni život?

Plus nedjelje

RTRS
Nijedan izvještaj.
BNTV
Hroničan nedostatak citostatika u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske dodatan je teret za ljude koji se liječe od malignih oboljenja. Novinarka Nevena Dević se u kontinuitetu bavi ovom problematikom, nastojeći da skrene pažnju javnosti na (ne)odnos nadležnih prema ovoj kategoriji građana. Do lijekova mogu doći samo pacijenti koji imaju novac da ih sami nabave, a potom da čekaju da im on bude refundiran. Na drugoj strani, odgovorni za ovakvo stanje, ukazano je u izvještaju, zaklanjaju se iza procedura.

Minus nedjelje

RTRS
Niz izvještaja emitovanih u nedjelji iza nas koji su se bavili ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem. Uredništvo Dnevnika javnog servisa po ko zna koji put prešlo je svaku mjeru u načinu tretiranja nekog od političara u BiH, odnosno RS-u, a koji nije na liniji onoga što radi i proklamuje aktuelna vlast. Sva upozorenja da se takvim izvještavanjem krše standardi profesionalnog izvještavanja koja smo nebrojeno puta iznijeli, pokazala su se potpuno uzaludna. A kako se vrijeme izbora bude približavalo, za očekivati je da će profesionalizam u potpunosti ustuknuti pod potrebom javne/medijske diskreditacije opozicionog mišljenja.
BNTV
“Zapadne obavještajne službe podigla je na noge manifestacija Dani kulture Irana koja je održana u Banjaluci i Sarajevu. Prema pisanjima Blica’, Amerikanci u tom događaju vide i političko, a posebno obavještajno djelovanje.” Ovako je najavljen izvještaj u kojem se iznošenjem niza insinuacija tvrdi da su Dani iranske kulture održani u Banjaluci paravan iza kojeg stoji djelovanje obavještajnih službi te države u BiH.

I sve što je rečeno je “navodno” i “nezvanično”, a krajnji cilj da se javnost dodatno uznemiri. U konačnici ostaje samo da sa žaljenjem konstatujemo da gledaci nisu ništa saznali o svemu onome što je u Banjaluci predstavljeno, a riječ je o nizu eksponata od ogromne umjetničke i kulturne vrijednosti Irana. Šteta. Ali i umjetnost treba umjeti prepoznati, za što uredništvo Dnevnika 14. februara,  pokazalo se, nije imalo nimalo sluha.

RTRS I BNTV: Ko ima, a ko nema osjećaj za stvarni život?

Život u RS-u sve je teži. BNTV uspijeva pratiti svakodnevne probleme i odnos politike prema njima, dok je RTRS-u ostalo samo da služi vlasti i problematizira izjave opozicionih političara

RTRS: Bez ikakvih pomaka

12. – 18. februar 2018.

OPROBANA METODA: Kada se pitanja od kojih se živi ne mogu gurnuti pod tepih, onda uredništvo Dnevnika pribjegava oprobanoj metodi, pozicionirajući izvještavanje o njima iza navodno velikih političkih tema. Ne sporeći činjenicu da je posjeta srpskog predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj bila vijest dana u regionu, neprihvatljim držimo da je i polaganje vijenca na spomenik bivšem ambasadoru Rusije pri UN-u u istočnom Sarajevu našla mjesto u samom vrhu Dnevnika. No tako što je očekivano jer vijenac je polagao predsjednik ovog bh. entiteta Milorad Dodik.

NIŠTA NOVO: A novinari Dnevnika 2, kao njegovi dežurni hroničari, gledaoce su pomno izvijestili o svemu što je tog dana govorio. Iako ništa novo nije rekao u odnosu na bilo koji raniji istup, u kojem se referirao na državne institucije i ponavljajući prijetnje “da će uskoro njihov rad u RS-u proglasiti nepoželjnim”.

MILIONSKA ZADUŽIVANJA: Tako se tek na kraju prvog dijela Dnevnika našao izvještaj sa sjednice Narodne skupštine RS na kojoj je vođena debata o novim milionskim zaduživanjima ovog bh. entiteta. Koja su, u načinu prezentacije u Dnevniku javnog servisa, potpuno nebitna u odnosu na ponavljanje osuda prošlonedjeljnog intervjua ministra sigurnosti BiH, u kojem jeste/nije priznao genocid u Srebrenici (Dnevnik 2, 12. februar).

MEKTIĆ I THE GUARDIAN: Ministar sigurnost BiH bio je u fokusu interesovanja i u Dnevniku 13. februara. Tema i dalje ista, sporni intervju Večernjem listu, s fokusom na Srebrenicu. Niti je Dragan Mektić u međuvremenu o tome dodatno govorio, niti se oglašavao novinar koji je s njim intervju vodio, ali uredništvu Dnevnika to nije smetalo da nastavljaju prenositi reakcije/osude na isti.

Osim Mektićem, u Dnevniku su se bavili i pisanjem britanskog Guardiana. Razlog: tekst u kojem se navodi da nabavka oružja za pripadnike policije RS-a može biti iskorištena za obračun vlasti s političkim oponentima u predizbornom periodu. Gvozden Šarac navodi da “Guardian ponovo šalje otrovne strijele prema RS-u”, i potom donosi niz izjava predstavnika vlasti i dijela opozicije u RS-u koji naoružavanje policije dugim cijevima podržavaju.

Ocjena: 1

BNTV: Ko je rekao Iran?

12. – 18. februar 2018.

ŽRTVE KAO KOLATERALNA ŠTETA: Bezidejne političke rasprave u ponedjeljak, 12. februara, nažalost zbog teške avionske nesreće u Rusiji, ostale su u drugom planu izvještaja prezentiranih gledaocima. Ostatak Dnevnika nije ponudio bilo kakav pomak pa je nastavljena priča o spornom intervjuu ministra sigurnosti BiH, odnosno da li je ili nije priznao genocid u Srebrenici. Sadržaj (ne)rečenog pojasnio je za BNTV lider SDS-a Vukota Govedarica. Javnost njegovom izjavom niti je profitirala niti što izgubila, a žrtve Srebrenice tako su, po ko zna koji put, postale kolateralna šteta međustranačkih obračuna.

ŠTA SE DEŠAVA U DOBOJU? Ko i na koji način u Doboju stvara atmosferu linča, da li je na udaru konkretno gradonačelnik Obren Petrović i zbog čega on najavljuje protestno okupljanje građana pred Osnovnim sudom u tom gradu? Sve su to pitanja na koja nismo dobili odgovor u izvještaju novinara Aleksandra Novakovića. Polazak od pretpostavke da javnost poznaje prilike i međustranačke odnose u tom gradu pogrešan je i za rezultat ima samo veliki upitnik koji ostaje da visi iznad onoga što je gledaocima ponuđeno.

ČEMU PRILOG: Gostujući u emisiji pošteno Federalne TV, predsjednik RS-a i lider SNSD-a Milorad Dodik nije kazao ništa novo ni o jednom pitanju od interesa za BiH. Uključujući i šta bi i kako radio pod uvjetom da bude izabran za člana Predsjedništva BiH. Otuda i nejasan razlog zbog čega je od istog istupa za Dnevnik 13. februara pripremljen izvještaj.

Odbacivanjem zahtjeva za ocjenu ustavnosti seta takozvanih akciznih zakona od strane Ustavnog suda BiH, stavljena je tačka na priču o poskupljenju goriva u BiH. Nakon niza izvještaja o ovoj temi koja je prije svega javnosti predstavljena kao još jedno od pitanja na kojem su se sporile vlast i opozicija, zabilježili smo barem mali pomak u načinu tretiranja istog. Riječ je o izvještaju emitovanom 15. februara u kojem je napravljena komparativna analiza primanja građana Austrije i BiH, te iznosa novca koji jedni i drugi moraju izdvojiti za litru goriva.

Izdvojeno

U bh. entitetu Republika Srpska novinari su konstantno suočeni s malim brojem javnih radnika ili eksperata bilo koje struke spremnih da analitički i kritički promišljaju ovdašnju stvarnost. No ne u tolikoj mjeri pa da, kao što to konstantno bilježimo u dnevnicima BNTV-a, sve bude svedeno na dvojicu ljudi. Mislimo da je riječ o liniji manjeg otpora po kojoj novinari/ke naprosto posežu za mišljenjem onih koji su uvijek spremni biti im na raspolaganju.

Ocjena: 5

Komparativna analiza

Uredništvo Dnevnika BNTV-a još drži glavu iznad vode i uspijeva napraviti balans između egzistencijalnih tema i praznih političkih priča koje kako vlast, tako i opozicija nameću na dnevnom nivou. RTRS za život, onaj realni, jedva da i haje. Umjesto toga, svaki događaj, svaki istup bilo kog od opozicionara u ovom RS-u pretvara se u svojevrstan politički skandal na kojem se potom grade teze o navodnoj ugroženosti RS-a. A sve to kako bi se aktuelna vlast prikazala kao njen jedini i ekskluzivni zaštitnik.

About The Author