RTRS I BNTV: KAD ISPOD POLITIKE IZRONI ŽIVOT

Plus nedjelje

RTRS
Izvještaj novinarke Spomenke Đurđević o štetama koje će zbog izuzetno nepovoljnih vremenskih uslova pretrpjeti poljoprivredni proizvođači koji nisu adekvatno skladištili povrće. Na drugog strani novinarka iznosi i primjere kako ulaganje u adekvatna spremišta može donijeti dobru zaradu u periodima dugotrajnih niskih temperatura.
BNTV
Tema novinara Milana Kovača o nespremnosti s kojom BiH prvog februara dočekuje početak primjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SPP) s Evropskom unijom. Novinar ukazuje na štetne posljedice po bh. poljoprivrednike i činjenicu da se vlasti entiteta ponašaju kao da je za to odgovoran neko drugi, a ne upravo domaći političari.

Minus nedjelje

RTRS
Izvještaj Branke Kusmuk o početku disciplinskog postupka protiv suspendovanog glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića. Iako su izostali epski narativi i komentari, Kusmuk mora dati “svoj pečat” izvještaju. Makar kroz maliciozne primjedbe vezane za razloge zbog kojih je dio saslušanja bio zatvoren za javnost.
BNTV
Nijedan izvještaj.

RTRS I BNTV: KAD ISPOD POLITIKE IZRONI ŽIVOT

Nakon višegodišnjeg služenja vlastima, RTRS se probudio i zagrebao po problemima stvarnog života. BNTV nastavlja dugogodišnju borbu protiv diskriminacije

 

RTRS: Konačno malo stvarnosti

23. – 29. januar 2017.

SPOMEN-PLOČA: Udarna vijest Dnevnika 25. januara bilo je postavljanje spomen-ploče na rodnu kuću Nikole Koljevića, člana Predsjedništva BiH, izabranog na prvim višestranačkim izborima u našoj zemlji, a potom potpredsjednika RS-a u periodu 1992. – 1996. Koljević je na Palama 1997. godine izvršio samoubistvo i pune dvije decenije niko o njemu u RS-u nije govorio. Shodno tome, bio je jedan od onih čije se ime tek u krajnjoj nuždi spominjalo i na RTRS-u.

No, nakon što je predsjednik RS-a Milorad Dodik Koljevićevu kćerku Bogdanu imenovao za senatorku RS-a, RTRS odlučuje njegovom liku i djelu posvetiti dužnu pažnju. Sve uz poruku da “Republika Srpska ne zaboravlja svoje stvaraoce”.

PRATE PREDSJEDNIKA: Kako Milorad Dodik ne odustaje od korištenja svake prilike da istakne kako je BiH neodrživa i kako RS ima pravo na samostalnost, tako i uredništvo Dnevnika prati predsjednika na tom putu. Izdvajamo temu emitovanu u Dnevniku 26. januara (urednik Jasenko Todorović) “Ima li Evropska unija dvostruke aršine prema pravu na referendum?” Povod je bio najava novog referenduma o osamostaljenju španjolske pokrajine Katalonije. Novinari Stefan Ličina i Ljiljana Preradović navode kako EU blagonaklono gleda na pravo Katalonije, dok RS-u isto osporava. Problem jesu izneseni “argumenti” zasnovani na izjavama dvoje EU parlamentaraca, od kojih jedno kaže da ga zanima da čuje stavove Katalonaca, a drugo da Katalonci imaju pravo na samostalnost. A potom se pojavljuju i “analitičari” koji tu tezu brane. Ovog puta bivši obavještajac Vojske RS Milovan Milutinović, koji zaključuje da je “tako Evropska unija dala podršku bošnjačkoj ideji o unitarizaciji BiH”.

ŽIVOTNE TEME: Da li je predug i prehladan januar trgnuo i urednike/novinare RTRS-a, tek, osim ispraznih političkih priča, mjesto u dnevnicima našle su i one životne teme. Pa su gledaoci bili informisani kako je nemarnost veterinarske ambulante u Bratuncu izazvala zarazu trihinelom, ali i o problemima s kojima se suočava Toplana u Prijedoru.

Izdvojeno

Novinari Dnevnika dali su si truda kako bi analizirali sadržaj izvještaja o rezoluciji koju je za Evropski parlament pripremio izvjestilac EU za BiH Cristian Dan Preda. Zanimljivost je da su, kako tvrde, pročitali i svih 288 amandmana na rezoluciju, među kojima su izdvojili dva: onaj parlamentaraca Slobodarske partije iz Austrije koji podržavaju Referendum o Danu RS i hrvatskih europarlamentaraca koji se zalažu za federalizaciju BiH.

Ocjena 3

 

BNTV: Prkose diskriminaciji i rade svoj posao

23. – 29. januar 2017.

OBRAČUN U SREBRENICI: Da čak ni nedjelje ne donose odmor od sumorne svakodnevnice, uvjerili smo se gledajući Dnevnik 29. januara. Fizički obračun članova SDA u Srebrenici otvorio je ovaj Dnevnik.

Ali osim politike, Republiku Srpsku guše i realni problemi. Na to je upozoreno kroz najavu, drugog po redu ovog mjeseca, zaduživanja RS-a na domaćem tržištu kapitala. Sugovornici novinarke Tijane Simović upozorili su, po ko zna koji put, da je ovakva politika vlade ovog bh. entiteta samo odlaganje suočavanja s realnom situacijom u kojoj se budžetska likvidnost održava na kredit.

IRACIONALNA ZABRANA: Novinarima BNTV-a, i dalje bez obrazloženja, služba za odnose s javnošću predsjednika RS-a ne želi izdati akreditacije za ulazak u njegovo sjedište. Unatoč tome, uz ustupljeni videomaterijal, novinari/ke ove medijske kuće gledaoce informišu o svim aktivnostima predsjednika RS-a koji se unutar te zgrade dešavaju. No sada je jasna odlučnost da o tome i javno govore.

ZLOUPOTREBA JAVNE FUNKCIJE: U prošloj nedjelji na to su upozorili u izvještaju s konferencije za novinare Milorada Dodika, a isto su učinili i u ovoj nedjelji. Nakon izvještaja o sastanku Dodika koji je u sjedištu predsjednika RS-a kao lider SNSD-a razgovarao s čelnim čovjekom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, Željko Raljić napravio je izvještaj o odnosu predsjednika RS-a prema BNTV-u.

Podsjetio je da se novinarima i novinarkama BNTV-a već tri godine onemogućava da rade svoj posao, te da je ova medijska kuća preuzela u okviru zakona moguće korake kako bi stala ukraj ovakvoj vrsti diskriminacije i zloupotrebe javne funkcije i javnih institucija.

Izdvojeno

Uredništvo informativnog programa uvelo je u Dnevnike i gostovanja lica iz političkog i javnog života koja komentiraju neku od tema ili prezentiranih događaja. Dobra praksa, a izdvajamo upravo Dnevnik od 29. januara, u kojem je predsjednik Udruženja višečlanih porodica upozorio na nemar s kojim se Vlada RS odnosi prema njima. Riječ je o dugovanju od 600 hiljada maraka koje iz budžeta za 2016. godinu nisu isplaćene ovim porodicama.

Ocjena 7

 

Komparativna analiza

RTRS je nakon niza mjeseci dobio pozitivnu ocjenu samo zato što se je, iako tek u naznakama, otrgao od služničko/propagandne pozicije i progovorio barem o nekim od niza problema s kojima se građani suočavaju. I dok RTRS doslovno nagrađujemo za taj mali pomak, BNTV ostaje dosljedan u svojoj okrenutosti životu i jasnim targetiranjem odgovornih za tešku ekonomsko-socijalnu sliku RS-a.

About The Author