RTRS I BNTV: Jeftina predizborna propaganda

Iako je do opštih izbora ostalo više od četiri mjeseca, entitetske televizije zauzele su pozicije uz svoje favorite. Gledateljima se umjesto relevantnih informacija nude nesnosni propagandni prilozi

RTRS I BNTV: Jeftina predizborna propaganda
Foto: Fresh Press portal

 

 

RTRS: Domaći izdajnici i strani plaćenici

  1. – 23. maj 2022.

JALOVA PREPUCAVANJA: Ko će to i kako na zahtjev Milorada Dodika smijeniti predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića jer je pred Vijećem sigurnosti UN-a govorio bez usaglašenog stava kolektivnog šefa države? Pitanje na koje novinari Dnevnika ne traže odgovor, jer za njih nije ni bitan, pošto je i to samo dio dnevnopolitičkih, jalovih prepucavanja u zemlji u kojoj predstavnici vlasti na taj način skreću pažnju javnosti s ključnih egzistencijalnih problema.

NEPROFESIONALNO IZVJEŠTAVANJE: „Srpska je neutralna u rusko-ukrajinskom sukobu“, tvrdnja je koju po ko zna koji put od početka ruske agresije na Ukrajinu kao mantru ponavljaju Milorad Dodik, SNSD i RTRS. Svoju „neutralnost“ Dodik je potvrdio nizom izjava, a jednako tako i javni servis RS-a neprofesionalnim i pristrasnim izvještavanjem u korist Rusije, na što konstantno upozoravamo u analizama.

„Ko drukčije kaže, kleveće i laže“ zajednička je poruka SNSD-a i RTRS-a upućena liderima opozicije povodom odluka Vijeća Evrope o sankcijama ruskim političarima, oligarsima i bankama. Ko je od predstavnika BiH u Vijeću Evrope za što glasao, građanima nije saopšteno. Umjesto toga, i ovo je samo još jedan od povoda za političko pozicioniranje pred izbore. U već viđenom maniru, kroz poruku SNSD-ove države parlamentarke Sanje Vulić da su opozicioni lideri u RS-u „domaći izdajnici i strani plaćenici“.

VIZE I SPORT: „Politička odmazda prema sportistima“, „nove sankcije srpskim sportistima“, „ruski i srpski sportisti diskriminisani“, dio je izvještaja emitovanog u Dnevniku 18. maja. Povod svim ovim tvrdnjama bilo je kašnjenje izdavanja viza za ulazak u Veliku Britaniju, kako je navedeno, srpskim članicama taekwondo reprezentacije BiH. Obrazloženje Ambasade Velike Britanije u BiH da je britanska služba za izdavanje viza opterećena poslom zbog brojnih izbjeglica iz Ukrajine koje traže ulazak u tu državu, za RTRS, ali i predsjednicu RS-a, nije dovoljno valjan argument.

ŽIVOT I NORMALA: Pitali smo se, osvrćući se na  ranije izvještavanje „specijalnog dopisnika RTRS-a“ Danijela Simića iz Ukrajine, tačnije dijelova okupiranih teritorija te države, ima li dna u propagandnom izvještavanju? No očigledno je da nema, o čemu svjedoči javljanje iz Mariupolja, u kojem se „život vraća u normalu“. A ta „normala“, svjedoče kadrovi iza „specijalnog dopisnika“, gomile su ruševina. Ili je „normalan život“ prema Simiću to što su „ulice očišćene od leševa“ koje je susretao kada je u jeku napada na čeličanu Azovstalj prvi put boravio u Mariupolju. Ostatak „izvještaja“ nije vrijedan pomena jer je ponovo riječ o citiranju propagandnih pamfleta ruskih oružanih snaga.

PROIZVODNJA I PROPAGANDA: Ruskoj propagandi na RTRS-u nema kraja. Tako smo „saznali“ da Rafinerija ulja u Modriči bilježi rekordnu proizvodnju i poboljšava svoje ekonomske potencijale. S druge strane, a tome svjedoče brojni otpušteni radnici, o kršenju Zakona o radu, odbijanju uprave da potpiše sa sindikatom posebni kolektivni ugovor, te podacima Poreske uprave RS da je prošlu godinu Rafinerija završila s gubitkom od 100 miliona maraka, u Dnevniku nijedne riječi. Zanimljivo je i to da su novinari BNTV-a bezuspješno pokušavali dobiti izjavu uprave ovog preduzeća, no evidentno je da su razlog tome bila „nepopularna pitanja“ po ruski Zarubežnjeft, koji je vlasnik Rafinerije.

IZBORI I MANIPULACIJE: Iz Dnevnika u Dnevnik novinari su pokušavali odbraniti neodbranjivo, pa tako i kršenja zakona državnih zastupnika. Branka Kusmuk u „izvještaju“ o činjenici da Vijeće ministara u zakonom predviđenom roku nije osiguralo novac za provođenje izbora, u Dnevniku 19. maja odredbe Izbornog zakona naziva „zamislima Centralne izborne komisije“. A izjavu predsjednika CIK-a Suada Arnautovića da će se podnijeti krivične prijave protiv onih koji zakon krše, naziva prijetnjama koje su proizvod „nervoze članova CIK-a“.

Ocjena: 1, jer niže nemamo

BNTV: Kad se opozicija probudi iz sna

  1. – 23. maj 2022.

OPOZICIJA I SANKCIJE: Cijenu bespogovornog  prenošenja stavova političara plaća profesionalizam. O tome zorno svjedoče sadržaji Dnevnika emitovanih u nedjelji iza nas koje su doslovno pojeli stavovi opozicije o sankcijama koje je BiH uvela Rusiji.

Lideri SDS-a i Partije demokratskog progresa, Mirko Šarović i Branislav Borenović, kao da su se probudili iz zimskog sna pa su naknadno saznali da je BiH u Vijeću Evrope podržala set sankcija (koje datiraju iz marta i aprila) uvedenih Rusiji nakon početka agresije na Ukrajinu. Dakle, sve što je urađeno na tom polju bilo je potpuno transparentno i dostupno svima koje je zanimalo, uključujući i novinare BNTV-a.

BAJA JE JAČI: Ali, predizborno je vrijeme, a u nedostatku vlastitog načina političke borbe opozicioni lideri u RS-u ponovo pokušavaju igrati na nacionalnu kartu, zaboravljajući da je lider SNSD-a Milorad Dodik na tom polju daleko jači igrač i manipulator.

Isto čini i uredništvo Dnevnika 2 pa gledateljima 17. maja, kao udarni, donosi prilog u trajanju od devet minuta u kojem se čitaju sankcije Vijeća Evrope do sada uvedene ruskim političarima, oligarsima, bankama… Kojima je opozicija iznenađena jer „zadiru i ugrožavaju interese srpskog naroda u BiH“. Kako, to novinari Dnevnika ne pitaju. I tako iz Dnevnika u Dnevnik prenose se jedne te iste izjave, koje imaju za cilj diskreditaciju Milorada Dodika, a ne zaštitu srpskih nacionalnih interesa.

BEZ ODGOVORA: I onda dolazimo do kontradiktornosti, jer dok opozicija jadikuje nad sankcionisanjem Rusije, gledateljima je 19. maja prezentiran izvještaj o stanju u Rafineriji ulja Modriča, koja je vlasništvo ruskog Zarubežnjefta i koja godinama bilježi milionske gubitke, gdje se radnici masovno i nezakonito otpuštaju s posla. Pritom, na upite novinara o poslovanju i kršenju radničkih prava, ruski vlasnik ne odgovara.

VUČIĆEVA PATETIKA: O sankcijama Rusiji gledatelji su informisani i iz ugla Srbije, preciznije kroz seriju izjava Aleksandra Vučića. U maniru njemu svojstvene patetike, ovog puta „začinjene“ izjavama da je Srbija ostala sama nakon što je sankcije Rusiji uvela i BiH, te da je stoga „suočena s jezikom histerije i brutalnim prijetnjama“.

U sjeni ove jalove teme koja služi za dnevnopolitičku propagandu ostalo je ključno pitanje hoće li se osigurati novac, odnosno hoće li Vijeće ministara doznačiti sredstva Centralnoj izbornoj komisiji, kako bi se 2. oktobra održali izbori u BiH.

Ocjena: 2

 

Komparativa analiza

Iako je do opštih izbora ostalo više od četiri mjeseca, i RTRS i BNTV zauzeli su pozicije uz svoje favorite. Otuda se gledateljima, umjesto informacija koje su od interesa za njihovu egzistenciju, na javnom servisu RS-a nudi jeftina politička propaganda i nastoji ih se uvjeriti kako građani dobro žive zahvaljujući naporima aktuelne vlasti.

Na drugoj strani, BNTV forsira stavove opozicije koja kao alternativu vlastitoj bezidejnosti kako se nametnuti biračima nudi također „patriotske teme“. A kažemo, do izbora je ostalo više od četiri mjeseca.

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

Nijedan izvještaj.

Minus sedmice

RTRS

Ukupan sadržaj Dnevnika 2 emitovanih 17., 18. i 19. maja, koji su potvrda da javni servis Republike Srpske ne odustaje od kontinuiranog kršenja svih normi profesionalnog i objektivnog izvještavanja.

BNTV

Ukupno gledano, iza nas je nedjelja koju je obilježio niz neinventivnih izvještaja i bespogovorno svrstavanje uz opoziciju na temu sankcija koje je BiH uvela Rusiji.

 

 

About The Author