RTRS I BNTV: BIJELJINA I ODBRAMBENI DANI

Plus nedjelje

RTRS
Izvještaj novinara Madena Vujinovića koji je ukazao na činjenicu da zbog lošeg ekonomskog stanja sve veći broj građana svakodnevnu egzistenciju osigurava zadužujući se pod nepovoljnim kreditnim uslovima.
BNTV
Analiza novinarke Danine Milaković o političkoj  prevrtljivosti Milorada Dodika kada je u pitanju podrška, odnosno direktno svrstavanje uz političke kandidate na predsjedničkim izborima u Srbiji. Od pune podrške Borisu Tadiću i uvredama kojima je “častio” Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića, koje je nazvao političkim marginalcima i pobačajem, do gostovanja prošle nedjelje u magazinu “Ćirilica” kada je otvoreno rekao da će kao državljanin Srbije izaći na izbore za predsjednika te države i glasati “za Aleksandra”.

Minus nedjelje 

RTRS
Šta su sve pripadnici paravojnih srpskih snaga trebali učiniti tokom proljeća u Bijeljini 1992. godine pa da to dobije ime koje i nosi – ratni zločini? I kako je to 31. marta 1992. godine Bijeljina i od koga odbranjena? I da li se ubijanje civilnog bošnjačkog stanovništa na ulicama i u kućama smatra postupanjem u skladu s pravilima ratovanja? Za novinarku Vesnu Jevtić to je ništa. Odnosno, “navodni zločini” o kojima priču plasira “druga strana”.
BNTV
“Srbi su se borili složno, rame uz rame, te odnijeli pobjedu i uspostavili vlast i kontrolu u Semberiji… Rat nikome nikada nije donio, niti može donijeti dobro. Žrtava je bilo sa obje strane, ali JNA je sigurno časno postupala, te je Bijeljina prošla sa najmanje žrtava i razaranja…”. “Predsjednik Skupštine grada Bijeljina Slaviša Marković istakao je da se srpski narod u Bijeljini te 1992. godine dobro organizovao, te da je, s obzirom na multietničnost ovog grada, izbjegnut veliki broj žrtava.”

Dijelovi su ovo izvještaja iz Dnevnika 31. marta. I jednako kao i u Dnevniku RTRS-a, relativizacija ratnih zločina počinjenih nad bošnjačkim stanovništvom.

RTRS I BNTV: BIJELJINA I ODBRAMBENI DANI

TV podsjećanja na Bijeljinu 1992. još jednom su pokazala koliko RTRS i BNTV imaju toga zajedničkog

 

RTRS: Zajednički srpski jezik

27. mart – 2. april 2017.

VUČIĆ I UNITARNA BiH: Da političari ne prezaju ni od jednog vida iznošenja neistina i manipulacija činjenicama, posebno u vrijeme predizborne kampanje, uvjerili smo se do sada u više navrata. Za istim je posegnuo i srpski premijer i kandidat za predsjednika Srbije Aleksandar Vučić, svojim istupom podgrijavajući dodatno napetosti u BiH. Vučić u TV magazinu “Ćirilica” tvrdi, a RTRS u Dnevniku 31. marta prenosi, da je Srbija imala podatke da su socijalni nemiri u Federaciji BiH 2014. godine imali za krajnji cilj rušenje RS-a i stvaranje unitarne BiH. Gost istog magazina bio je i predsjednik RS-a Milorad Dodik. Autorica izvještaja Ljubica Kovačev radnički i građanski bunt naziva “navodnim socijalnim nemirima”. A Dodik sada samo mijenja priču pa su ovaj put umjesto građana Tuzle, rušenje RS-a trebali izazvati Zeničani.

Javni servis Republike Srpske po ko zna koji put pao je na ispitu profesionalizma, plasirajući ovakve izvještaje bez i trenutka propitivanja istinitosti izrečenih navoda.

ZAJEDNIČKI JEZIK: U Dnevniku 30. marta gledaocima je prezentiran izvještaj o skupu posvećenom zajedničkom jeziku održanom u Sarajevu. Već sama najava ukazivala je da izvještaj neće biti samo prenošenje stavova učesnika skupa i potpisnika Deklaracije o zajedničkom jeziku. Jer uz stavove učesnika zagovornika ideje o zajedničkom jeziku, gledaocima su, uz pitanje “koji su to srpski lingvisti podržali” ovaj projekt, predočeni daleko opširniji stavovi “pravih” srpskih lingvista. Koji tezu zajedničkog jezika odbacuju, osim ako on ne bude nosio naziv srpski jezik.

PROBLEMI ŽELJEZNIČARA: O problemima radnika Željeznica RS nakon prekida štrajka poslije intervencije predsjednika RS-a, govorilo se i u ovoj nedjelji. Povod: otvoreno pismo učesnika štrajka upućeno na adrese svih institucija RS-a, od kojih zahtijevaju da ih zaštite od sankcija zbog blokade pruge i neodlaska na posao tokom štrajka glađu. U verziji RTRS-a, pismo je upućeno samo Dodiku! I ponovo bez i trunke propitivanja ko je za šta u hijerarhiji vlasti zadužen zbog Dodikovog obećanja da sankcija, iako su “radnici učinili teške prekršaje”, neće biti.

Izdvojeno

Mini reportaža iz okoline Nikšića o porodici koja je privremeno zbrinula dvoje mečića nakon što su im majku ubili krivolovci. Iako u poodmaklim godinama, brat i sestra su se o njima brinuli kao o pravim bebama, i od milja ih zvali “naši mačići”.

Ocjena 1

 

BNTV: Zauvijek nestali ugovor Robne kuće Boska

27. mart – 2. april 2017.

AFERA “BOSKA”: Dosljednosti u izvještavanju o aferama vezanim za vrh vlasti u RS-u, svjedočili smo i u ovoj nedjelji. Ovaj put obrađena je priča o povlačenju optužnice protiv bivšeg savjetnika u ministarstvu trgovine, optuženog za uništavanje privatizacionog ugovora banjalučke robne kuće Boska. Bilo je to sjajno podsjećanje na bahatost ministra trgovine Predraga Gluhakovića u vezi s “nestalim privatizacionim ugovorom”. Ministar tri godine odbija govoriti o ugovoru sklopljenom u njegovom prvom mandatu na toj funkciji. Podjednako je bahato i ponašanje premijerke RS-a i ostatka zakonodavne  i izvršne vlasti u ovom slučaju, o čemu je na BNTV-u bilo govora.

Zlatno je pravilo novinarske profesije da konzument medija može danima ne pratiti dešavanja iz bilo koje oblasti, no onoga trenutka kada čita, gleda, sluša, mora znati zašto se o tome izvještava. Upravo to je prekršeno u izvještaju novinara Mite Travara sa sjednice Narodne skupštine RS na kojoj nije prihvaćena  Deklaracija o zaštiti Dejtonskog mirovnog sporazuma i ubrzanom putu BiH ka članstvu u Evropskoj uniji. Osim izjave lidera SDS-a Vukote Govedarice, koji je istu uputio u parlamentarnu proceduru, gledaoci nisu ništa drugo saznali. Ni šta deklaracija sadrži, niti su čuli razloge onih koji za nju nisu glasali.

KO ODLUČUJE U ŽELJEZNICAMA: Za razliku od Dnevnika RTRS-a, novinari BNTV-a napravili su analizu stanja u Željeznicama RS u kontekstu odnosa radnika, štrajkača i uprave, s posebnim osvrtom na pitanje ko odlučuje u ŽRS-u: uprava, ministarstvo transporta ili predsjednik RS-a.

Izdvojeno

Priča o Samini Ahmetović, samostalnoj  poduzetnici iz Sarajeva, koja je s obitelji pokrenula dizajniranje i proizvodnju vlastitog brenda ženskih torbica. Prilog preuzet od agencije Anadolija (AA).

Ocjena 6

Komparativna analiza

Izvještaj o “danu odbrane Bijeljine” potvrdio je, po ko zna koji put, puni konsenzus RTRS-a i BNTV-a kada su u pitanju dešavanja iz minulog rata. Zajednički su im teza “o našem odbrambenom ratu i našim odbrambenim bitkama”, falsifikovanje povijesnih činjenica, nespremnost suočavanja s prošlošću i potpuni izostanak elementarnog poštovanja žrtava nesrpskog naroda.

About The Author