RSF: THE ONLINE CITIZEN PROGANJAN OD SINGAPURSKE POLICIJE

Reporteri bez granica (RSF) osuđuju akcije singapurske policije zbog oduzimanja elektroničkih naprava od news portala The Online Citizen (TOC) i ispitivanja urednika i blogera koji je postavio komentar na stranicu. Provedene iz sumnjivih razloga, ove akcije imaju sva obilježja neprihvatljivog čina zastrašivanja, naglašavaju iz RSF. U poruci postavljenoj 26.11.2018., urednik TOC-a Terry Xu kazao je […]

RSF: THE ONLINE CITIZEN PROGANJAN OD SINGAPURSKE POLICIJE
Foto: Julian Wong / Ricemedia

Reporteri bez granica (RSF) osuđuju akcije singapurske policije zbog oduzimanja elektroničkih naprava od news portala The Online Citizen (TOC) i ispitivanja urednika i blogera koji je postavio komentar na stranicu. Provedene iz sumnjivih razloga, ove akcije imaju sva obilježja neprihvatljivog čina zastrašivanja, naglašavaju iz RSF.

U poruci postavljenoj 26.11.2018., urednik TOC-a Terry Xu kazao je da se plaši da bi ga mogli uhapsiti svaki dan. To je bila prva poruka koja se pojavila na stranici otkad je pet policajaca upalo u njegov dom 20.11.2018., zaplijenivši mu svu elektroničku opremu te odvodeći ga na ispitivanje koje je trajalo osam sati.

Izgovor za ovu predstavu sile je bio komentar blogera postavljen na stranici 04.09.2018., kada je koristeći pseudonim Willy Sum, kritizirao “korupciju na najvišim razinama” vladajuće partije “koje tako krše ustav”. Njega su ispitivali u policijskoj stanici 26.11.2018. zbog sumnje za “kaznenu klevetu”.

18.09.2018. dvije sedmice nakon što je komentar postavljen, TOC-u je naređeno da u roku od šest sati ukloni sadržaj, a to mu je naredilo tijelo za info-komunikacijski razvoj medija (IMDA), ogranak ministarstva informacija.

Ovo nije prvi put da je TOC targetiran od strane lokalnih vlasti. U 2016. RSF su izrazili zabrinutost zbog upornih pokušaja ministarstva unutrašnjih poslova da ukinu stranicu zbog lažnih pritužbi.

Singapur je rangiran na 151. mjestu od 180 država na RSF-ovom World Press Freedom Indexu za 2018. godinu.

Više na rsf.org

About The Author