RSF: Stanje u medijima Srbije najgore na Balkanu

Nivo govora mržnje je zabrinjavajući, a ponižavanje novinara je sve češće, kazala je Ades-Medel. Stanje u medijima i govor mržnje u Srbiji najgori je u poređenju sa svim zemljama Balkana, rekla je Pauline Ades-Mevel iz organizacije Reporteri bez granica (RSF), prenijela je Beta. Ona je za list Danas od srijede, 14. novembra, kazala da je to jedan od […]

RSF: Stanje u medijima Srbije najgore na Balkanu

Nivo govora mržnje je zabrinjavajući, a ponižavanje novinara je sve češće, kazala je Ades-Medel.

Stanje u medijima i govor mržnje u Srbiji najgori je u poređenju sa svim zemljama Balkana, rekla je Pauline Ades-Mevel iz organizacije Reporteri bez granica (RSF), prenijela je Beta.

Ona je za list Danas od srijede, 14. novembra, kazala da je to jedan od zaključaka RSF, nakon sastanka sa predstavnicima srodnih međunarodnih organizacija.

„Imala sam sastanke sa najvišim predstavnicima organizacija koje rade na slobodi medija i složili smo se da je situacija u medijima u Srbiji mnogo gora nego u drugim balkanskim zemljama. Nivo govora mržnje je zabrinjavajući, a ponižavanje novinara je sve češće i mi to moramo osuditi“, kazala je Ades-Medel.

Prema njenim riječima, na sastanku je jedna od tema bila i karikatura sa likom Adolfa Hitlera koju je Danas objavio.

„Iako predsjednik Vučić (Aleksandar) tvrdi da je karikatura na naslovnoj strani Danasa primjer slobode govora, da on to poštuje, da se zalaže za slobodu medija i vladavinu prava, nažalost, ne prođe nijedna jedina sedmica da neko od novinara u Srbiji nije uvrijeđen, napadnut ili ponižen od strane državnih zvaničnika i predstavnika vlasti“, ocijenila je Ades-Medel.

Dodala je da osuđuje način na koji su na karikaturu reagovali predstavnici vlasti, uključujući i saopštenje Ministarstva kulture i informisanja.

Ona je istakla da RSF priprema komentar i za evropskog komesara Johannesa Hahna o stanju medija u Srbiji.

About The Author