Rat između Teksasa i Vašingtona samo što nije

Ko prati ATV stiče dojam da je samo pitanje dana ili mjeseca kada će Teksas zaratiti sa vladom u Vašingtonu

Rat između Teksasa i Vašingtona samo što nije

Ne postoji medij u Bosni i Hercegovini, a mislim ni u regionu, koji tako detaljno prati dešavanja u Teksasu kao banjalučka Alternativna televizija. Iz dana u dan na portalu ove televizijske kuće možete da pročitate šta se dešava na relaciji država Teksas i Sjedinjene Američke Države, između demokrata iz Vašingtona i republikanaca iz Teksasa, Trampa i Bajdena, ali i sila liberalnog zla i konzervativnog dobra.

Naravno, Srbi su uvijek na strani dobra, antifašizma i slabijeg.

Kada čitate naslove na Alternativnoj televiziji stičete utisak da je samo pitanje dana, ili mjeseca, kada će Teksas zaratiti sa vladom u Vašingtonu, a to onda vrlo lako može, na vaskoliku srpsku radost, da preraste u sveopšti građanski rat od Njujorka do Portlanda, od Čikaga do Nju Orleansa.

Predočićemo vam naslove tih alternativnih članaka i pokušati da opišemo kakve reakcije, u mozgu i srcu, oni izazivaju ili mogu da izazovu u Republici Srpskoj.

Šta se dešava u Teksasu? Strah od obračuna federalnih snaga i Nacionalne garde sve veći”

Ovo je prvi tekst i njime nas novinari Alternativne televizije  “uvlače” u priču i informišu da postoji neki problem između velike Amerike i malog Teksasa. Naslov sugeriše da to nije samo politički problem, jer se spominje i mogućnost oružanog obračuna naoružanih formacija. Kod prosječnog Srbina iz Republike Srpske ovo stvara pomiješana osjećanja i kognitivnu disonancu. S jedne strane on se raduje svakom problemu SAD-u, a s druge strane PTSP, zajedno sa pravoslavljem, izaziva mu brigu od mogućeg izbijanja novog rata i krvoprolića.

Teksas odbija poslušnost, desničari najavljuju oružani konvoj”

U sljedećem tekstu vidimo da “granica postoji” i savezna država gubi kontrolu nad Teksasom, baš kao i Bosna i Hercegovina nad Republikom Srpskom, a ekipa hrišćana, konzervativaca, ljubitelja Trampa i antivaksera je spremna, odlučna i naoružana. Prosječan Srbin se tome raduje kao paradi  9. januara i zamišlja naše “Despote” i “Vihore” kako dominiraju u tom konvoju.

Teksas objavio poziv za regrutaciju”

Poruka je toliko jasna da su Srbi već kupili kokice i pivo i namjestili se pred televizor da u direktnom prenosu gledaju novi američki građanski rat. Vlada Republike Srpske sponzoriše gledanje rata na trgovima u Prijedoru, Banjaluci, Doboju, Bijeljini, Zvorniku, Istočnom Sarajevu i Trebinju. Neki  “viđeniji Srbi” su već poslali svoje ljude u Meksiko, radi doturanja “humanitarne pomoći” Teksašanima.

Ključa u Teksasu, spominju i otcjepljenje”

Ovdje se već razmišlja o vanrednoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske gdje bi se usvojila rezolucija o priznavanju SAO Teksasa. Prvi čovjek zakonodavne vlasti Nenad Stevandić će istaći da poziva sve strane na uzdržanost, razum i poštivanje Ženevske konvencije o ratovanju, a zatim je dodao da je neotuđivo pravo svakog naroda na samopredjeljenje. Udruženje pisaca Republike Srpske razmišlja da pošalje sabrana djela Radovana Karadžića guverneru Teksasa Gregu Abotu.

“Zaharova: Bajden da sastavi koaliciju za ‘oslobađanje’ Teksasa

Internacionalizacija problema je ono čega se svaki pošteni Srbin gnuša i plaši, ali ako dolazi iz Rusije, onda postoji razumijevanje za to. Dane Čanković, Nenad Kecmanović i grupa profesora sa Fakulteta političkih nauka iz Banjaluke pozivaju Rusiju da iskoristi ovaj geopolitički momenat i zauzme sve od Kijeva do Virovitice, Karlovca, Ogulina i Karlobaga.

“Uzavrelo u Teksasu: Stiže 700 hiljada ljudi”

Istočna alternativa iz Bratunca naglašava da je nas na Gazimestanu bilo više i poziva sve iskrene patriote da se prijave za odlazak u Teksas i pomognu braći desničarima u odbrani svojih vjekovnih ognjišta i naftnih bušotina. Oni ističu da nije važno koja si zvijer – vuk, tigar, panter, kobra, mungos, žohar – ako si spreman da pogineš za istinu i pravdu. Kolo srpskih sestara najavljuje otvaranje svojih podružnica u Dalasu, Hjustonu, San Antoniju i Ostinu, a Košarkaški savez RS pozvao je NBA ekipe da igraju kod nas.

“Spor između Vašingtona i Teksasa eskalira, još 24 države podržale ‘pobunu’”

Nakon ove vijesti oglasio se i Milorad Dodik preko X-a, a njegov X je prenio i RTRS u kojem kaže: “Želimo da naglasimo da pravo na samoopredjeljenje Teksasa podržava i Republika Srpska, a to znači ne 24 države, već 25 država. Spremni smo da pošaljemo sve naše cisterne za benzin u bratski Teksas i na taj način pomognemo im u probijanju ekonomske blokade i sankcija. El Paso je vjekovni teksaški grad, a Rio Grande nije Drina i samim tim Rio Grande mora biti granica.” Željka Cvijanović je izjavila da su Komšić i Bećirović u svoje ime poslali pismo podrške Bajdenu i da to nije stav Predsjedništva BiH.

P. S. U međuvremenu se oglasio i Baja Mali Knindža koji je u znak protesta povukao svoju kćerku iz SAD-a i objavio novu pjesmu kao podršku pravednoj borbi države Teksas.

Pjesma se zove “Oj Teksase, zašto si daleko?”

Da li vidiš Rio Grande,

Federalci šta nam rade.

Iz Alama vila kliče,

Gdje si Trumpu predsjedniče.

Oj El Paso mila diko,

Nećeš nikad bit Meksiko.

Ako sada padne Dalas,

Migranti će krenut na nas.

Hjuston, Dalas i San Antonio,

Srbi brane ko da je Kosovo.

Refren

Neće nama Bajden govoriti,

U salunu s kim ću viski piti.

About The Author