Pronađeno tijelo nestalog meksičkog novinara

U Meksiku istraživanje korupcije, kriminala i narko-kartela često dolazi uz visok rizik

Pronađeno tijelo nestalog meksičkog novinara
Foto: CNN / Ilustracija

Tijelo nestalog 59-godišnjeg meksičkog novinara Luisa Martína Sancheza Inigueza pronađeno je u meksičkoj državi Nayarit sa znakovima nasilja, potvrdio je državni javni tužitelj.

Sanchez Iniguez je radio za novine La Jornada, a nestao je u srijedu dok je njegova je supruga u petak podnijela prijavu meksičkim vlastima.

Njegovo tijelo pronađeno je na periferiji grada Tepic. Nije odmah bilo jasno kako je umro, ali vlasti su procijenile da se vrijeme njegove smrti dogodilo 24 do 48 sati prije pronalaska njegovog tijela.

Ovo otkriće dolazi dok vlasti istražuju dva druga potencijalna zločina protiv medijskih djelatnika u Nayaritu. Još jedan medijski djelatnik prijavljen je kao nestao 4. jula. Nije viđen otkako je otišao na posao u školu, rekle su vlasti. Meksički mediji identificirali su ga kao Osirisa Maldonada, koji je prije radio za La Jornadu.

Također, 7. jula dvojica naoružanih muškaraca s kapuljačama provalili su u stan novinara Jonathana Lore Ramireza i natjerali ga da uđe u automobil. Lora Ramirez je pronađen živ i “u dobrom zdravstvenom stanju”. Vlasti istražuju krivično djelo nezakonitog pritvaranja.

Vlasti Nayarita rekle su da su odmah otvorile istrage čim su slučajevi prijavljeni te da slijede posebne protokole za novinare i branitelje ljudskih prava.

– U skladu s utvrđenim odredbama u primjenjivim protokolima, potrebno je uzeti u obzir aktivnosti žrtava koje ih stavljaju u veći stepen ranjivosti – stoji u saopćenju ureda javnog tužitelja Nayarita.

U Meksiku, istraživanje korupcije, kriminala i narko-kartela često dolazi uz visok rizik. Prema udruženjima za slobodu medija, zemlja se konstantno svrstava među najsmrtonosnije zemlje za novinare.

Ubistva povezana s medijima naglo su porasla pod administracijom sadašnjeg meksičkog predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora, povećavši se za 85 posto u poređenju s prvom polovicom njegova mandata u odnosu na njegovog prethodnika.

Izvor: Reuters

About The Author