Potvrđena smrtna kazna bivšem iranskom novinaru

Zam u junu osuđen zbog navodnog poticanja na antivladine nemire krajem 2017. godine na društvenim mrežama

Potvrđena smrtna kazna bivšem iranskom novinaru

Vrhovni sud Irana potvrdio je smrtnu kaznu izrečenu novinarskom aktivisti Ruhollahu Zamu, osuđenom za potpaljivanje nemira protiv vlasti 2017. godine na društvenim mrežama, objavio je glasnogovornik suda na koga se poziva Al Jazeera English.

– Tako je, Vrhovni sud potvrdio kaznu koju je u ovom slučaju ranije izrekao Sud revolucije – kazao je glasnogovornik Gholamhossein Esmaili na konferenciji za medije koja je uživo prenošena na internetu.

Krajem juna Iran je na smrt osudio novinarskog aktivistu Zama koji je uhapšen u inostranstvu prošle godine, zbog navodnog poticanja na antivladine nemire krajem 2017. godine na društvenim mrežama.

– Sud je zajedno razmatrao 13 tačaka optužbi kao oblike ‘korupcije na zemlji’ i stoga izrekao smrtnu kaznu – naveo je Esmaili tada.

„Korupcija na zemlji“ je optužba koja se često koristi u slučajevima navodne špijunaže ili pokušaja svrgavanja iranske vlasti.

Ruhollah Zam, sin proreformskog šiitskog imama, vlasnik je TV kuće Amadnews i imao je više od milion pratilaca na društvenim mrežama prije nego što je ukinut 2018. godine,  jer ga je iranska Vlada optužila da poziva na nasilje tokom protesta.

Prošlog oktobra je iranska Revolucionarna garda saopćila kako su „uhvatili“ Zama, koji je dobio politički azil u Francuskoj, a također je imao baze u drugim dijelovima Evrope, u “složenoj operaciji koja se koristila alatima za obmanu obavještajaca”.

Izvor: Al Jazeera

About The Author