Potrebno osigurati sigurnost novinara na Novoj Kaledoniji

Od 15. maja na snazi je vanredno stanje

Potrebno osigurati sigurnost novinara na Novoj Kaledoniji

 

Nakon sedmicu dana nasilja koje je izbilo u Nouméi nakon kontroverznog usvajanja proširenja izbornog tijela Nacionalne skupštine, situacija je zabrinjavajuća za novinare koji tamo rade.

Tokom izvještavanja o sukobima u Nouméi ekipu javnog televizijskog kanala Nouvelle-Calédonie La 1ère, koju su činili novinar i snimatelj, zastrašilo je dvadesetak neidentificiranih muškaraca s kapuljačama.

Snimatelju su oteli kameru iz ruku i prijetili mu kamenom, a zatim razbili stakla na novinarskom automobilu i pokušali je oteti. Ekipa javnog servisa uspjela je pobjeći zahvaljujući podršci jednog vozača. Uprava France Télévisions rekla je da je podnijela žalbu isti dan.

Prema desetak izvještaja koje su prikupili Reporteri bez granica (RSF), radni uvjeti za novinare naglo su se pogoršali od 15. maja, nakon što je u noći s 14. na 15. maj Narodna skupština usvojila nacrt zakona o izmjenama i dopunama izbornog tijela Nove Kaledonije.

Potom je izbio niz činova nasilja u području Greater Nouméa među učesnicima protesta koji se protive reformama i grupa formiranih da im se suprotstave. Na teritoriju je uvedeno vanredno stanje i policijski sat (koji se odnosi na cijeli arhipelag) iz kojeg su novinari izuzeti.

RSF posebno upozorava vlasti na situaciju slobodnih novinara: dok se neke redakcije organiziraju za slanje podrške svojim timovima u Novoj Kaledoniji, slobodni novinari su izolirani, bez ikakvih uputa i zaštitne opreme.

I dok su prvog dana sukoba novinari uspjeli proći kroz blokade i razgovarati sa svim uključenim snagama – posebno onima koji su poznatiji na lokalnom nivou – mnogi od njih i dalje su često dočekuju se neprijateljski, ako ne i kao persona non grata, te su žrtve zastrašivanja, prijetnji ili nasilja.

Kao rezultat toga, većina novinara koje je kontaktirao RSF prisiljena je raditi samo u području oko svojih domova, ponestaje im benzina i sljedećih nekoliko dana teško će raditi zbog logistike.

Predsjednik Republike je 15. maja proglasio hitno vanredno stanje u cijeloj Novoj Kaledoniji. Istog dana vlada je najavila zabranu društvene mreže TikTok. Do danas je u sukobima poginulo šest osoba, a nekoliko ih je ozlijeđeno.

Izvor: RSF

About The Author