Pismo potpisale stotine umjetnika, uključujući Nan Goldin i Jeremyja Delera. Pozivaju na prekid vatre u Gazi i pomoć Palestincima

U pismu koje su potpisali Tania Bruguera, Michael Rakowitz i drugi također se kritiziraju umjetničke organizacije zbog njihove “institucionalne šutnje” u vezi s ratom u Gazi

Pismo potpisale stotine umjetnika, uključujući Nan Goldin i Jeremyja Delera. Pozivaju na prekid vatre u Gazi i pomoć Palestincima
Foto: pexels-musa-zanoun

Otvoreno pismo zajednice umjetinka kulturnim institucijama:

 

Umjetnička zajednica je raznolika i prelazi granice, nacionalnosti, sisteme vjere i vjerovanja. Mi kao umjetnici, pisci, kustosi, filmaši, izdavači i radnici koji rade, sarađuju i komuniciraju, stvaramo jezgro oko kojeg se vrte institucije i organizacije, moramo biti sigurni da to nisu samo sigurni već i humani prostori.

Podržavamo oslobođenje Palestine i pozivamo na okončanje ubijanja i nanošenja štete svim civilima, trenutni prekid vatre, prolazak humanitarne pomoći u Gazu i okončanje saučesništva naših upravljačkih tijela u teškim kršenjima ljudskih prava i ratnim zločinima.

Tražimo da se odmah prekine institucionalna tišina oko tekuće humanitarne krize s kojom se suočava 2,3 miliona Palestinaca u okupiranom i opkoljenom Pojasu Gaze. Prema riječima rezidentnog humanitarnog koordinatora UN-a za okupiranu palestinsku teritoriju, “radi se o gubitku naše ljudskosti ako međunarodna zajednica dozvoli da se to nastavi. Ovo što sada vidimo je jednostavno nehumano.”

Šutnja u ovom hitnom vremenu krize i eskalacije genocida nije politički neutralna pozicija. U posljednjih nekoliko godina napravljeni su značajni koraci u institucionalnom rješavanju socijalne pravde i nejednakosti, kao i da vaši umjetnički programi imaju koristi od ovih politika. Sada tražimo da se oni nastave i produže u priznavanju zločina protiv čovječnosti sa kojima se palestinski narod suočava.

Tekuće bombardovanje Gaze, ubijanje i prisilno raseljavanje njenih stanovnika osudili su Amnesty International, Ujedinjeni narodi, Svjetska zdravstvena organizacija i Action Aid. Oni su, između ostalih globalnih tijela, naznačili da je kolektivno kažnjavanje civila Gaze—koje uključuje ubijanje humanitarnih radnika, novinara i medicinara, kao i uništavanje cjelokupne infrastrukture i resursa za održavanje života, prekidanje vode, hrane, struje i dostave lijekova — predstavlja ratni zločin.

Postoje brojni dokazi da svjedočimo raspletu genocida u kojem se ionako nesigurni životi Palestinaca smatraju nedostojnima pomoći, a kamoli ljudskih prava i pravde. Nekažnjeno, Izrael je već poduzeo tri od pet definirajućih akata navedenih u Konvenciji Ujedinjenih naroda o genocidu. Kako piše Raz Segal, izraelski istoričar i poznavalac genocida, “Izrael je također pojačao svoju 16-godišnju opsadu Gaze – najdužu u modernoj historiji, uz jasno kršenje međunarodnog humanitarnog prava – do ‘potpune opsade’”. Direktiva o postizanju sistemskog uništenja Palestinaca i palestinskog društva u Gazi, dolazi direktno od izraelskog ministra odbrane Yoava Gallanta, koji je svoje mete opisao u degradiranim terminima kao “ljudske životinje”.

Mi, dolje potpisani, odbacujemo nasilje nad svim civilima, bez obzira na njihov identitet, i pozivamo na okončanje temeljnog uzroka nasilja: ugnjetavanja i okupacije. Solidarni smo sa palestinskim narodom. Tražimo od umjetničkih organizacija da pokažu solidarnost s kulturnim radnicima i pozivamo naše vlade da zahtijevaju hitan prekid vatre i otvaranje prijelaza u Gazi kako bi se omogućio nesmetani ulazak humanitarne pomoći.

Vjerujemo da se umjetničke organizacije i institucije čija je misija zaštita slobode izražavanja, njegovanje obrazovanja, zajednice i kreativnosti, također zalažu za slobodu života i osnovno pravo na postojanje.

19. oktobar 2023.

Izvor: https://www.e-flux.com/notes/571447/open-letter-from-the-art-community-to-cultural-organisations

About The Author