Pakistan zabranio prikazivanje međunarodno nagrađivanog filma “Joyland”

Ta zemlja posljednjih godina poduzela je zakonske i administrativne mjere u nastojanju da zaštiti prava transrodnih osoba

Pakistan zabranio prikazivanje međunarodno nagrađivanog filma “Joyland”
Foto: syed-bilal-javaid/ unsplash

Kontroverznim potezom u posljednjem trenutku, Pakistan je zabranio prikazivanje svog međunarodno nagrađivanog filma “Joyland” u kinima širom zemlje jer sadrži “vrlo nepoželjan” sadržaj.

Film, koji prikazuje oženjenog muškarca koji se zaljubljuje u transrodnu ženu, trebao je biti pušten u pakistanska kina u petak.

U maju je “Joyland” postao prvi pakistanski igrani film koji je osvojio nagradu na Filmskom festivalu u Cannesu. Film je također prijavljen za dodjelu Oscara 2023. godine u Sjedinjenim Američkim Državama.

Centralno vijeće filmskih cenzora (CBFC) pod vodstvom vlade u augustu je službeno dodijelilo autoru filma licencu za prikazivanje filma u kinima.

U saopćenju saveznog Ministarstva informiranja, međutim, stoji da je zaustavilo prikazivanje filma jer predmetni materijal nije “u skladu s društvenim vrijednostima i moralnim stajalištima našeg društva”.

Direktor “Joylanda” Saim Sadiq osudio je odluku kao “apsolutno neustavnu i nezakonitu”, naglašavajući da je tim koji je radio na filmu razočaran ovakvim razvojem događaja, najavljujući da će podići glas protiv te, kako ju je nazvao teške nepravde.

Senator Mushtaq Ahmad Khan, koji predstavlja desničarsku stranku Jamaat-e-Islami u gornjem domu parlamenta, vodio je kampanju protiv prikazivanja filma “Joyland” u Pakistanu te je pohvalio odluku Vlade da mu oduzme licencu.

Sadiq je kritizirao vladu, kazavši da je “poklekla pod pritiskom nekoliko ekstremističkih frakcija i ismijala savezni odbor za cenzuru”. Pozvao je Ministarstvo informiranja da preispita svoju odluku.

Nezavisni kritičari, pakistanske zvijezde estrade i aktivisti također su doveli u pitanje zabranu filmova u zemlji koja priznaje i daje zakonska prava transrodnim osobama.

Pakistan je posljednjih godina poduzeo značajne zakonske i administrativne mjere u nastojanju da zaštiti prava transrodnih osoba koje se često smatraju izopćenima u toj južnoazijskoj državi s muslimanskom većinom.

Reforme su zapravo započele značajnom presudom Vrhovnog suda prije deset godina, koja je naložila vlastima da registriraju transrodne osobe kao birače i daju im, među ostalim, jednaka prava na nasljeđivanje i pravo na zapošljavanje.

Vlada je uvela telefonsku liniju za transrodne osobe, a procjenjuje se da ih ima oko 500.000, kako bi ih zaštitila od diskriminacije i uznemiravanja.

Izvor: VoA

About The Author

NAJČITANIJE

[tptn_list]