OSLOBOĐENA MAĐARSKA NOVINARKA KOJA JE NOGOM UDARALA MIGRANTE

Tweet Mađarska televizijska novinarka Petra Laszlo koja je nogom udarala migrante koji su 2015....

OSLOBOĐENA MAĐARSKA NOVINARKA KOJA JE NOGOM UDARALA MIGRANTE

Mađarska televizijska novinarka Petra Laszlo koja je nogom udarala migrante koji su 2015. bježali od policije, u utorak je oslobođena.

Ona je ranije na prvostepenom i drugostepenom sudu osuđena na uslovnu trogodišnju kaznu zatvora jer je u septembru 2015. u jeku migrantske krize udarila nogom migranta koji je držao dijete u naručju.

Vrhovni sud Mađarske u utorak je ocijenio da njen potez, iako moralno neispravan, nije predstavljao vandalizam, da se radi o “prekršaju, te se kazneni postupak treba obustaviti”.

U incidentu na granici Mađarska i Srbije u septembru 2015. izbjeglice su probile policijsku barijeru. Tokom snimanja tog incidenta Laszlo je udarila mladu djevojku i oca s malim dječakom.

U to vrijeme, veliki broj ljudi, mnogi bježeći od nasilja na Bliskom istoku, pokušavali su doći do zapadne Evrope preko zemalja poput Mađarske. Laszlo je radila za mađarski TV kanalom N1 koji ju je otpustio nakon što je snimka otišla u javnost.

Otac i sin koji su bili na snimci, kad ih je Laszlo udarila, kasnije su dobili azil u Španiji, a otac je dobio posao nogometnog trenera, prenosi BBC.

RSE

About The Author

Arhiva

VIJESTI

Vijesti

Latest

Internetske platforme i ekstremizam

Potencijalni demonstranti mogu komunicirati na mnogo načina, a zatvaranje javnih kanala stvara rizik da se planiranje preseli u privatne ili šifrirane prostore koje je tijelima zakona teže nadzirati

NAJČITANIJE

Dnevni komentar, Dnevnici, Fake & Spin, Medijska i informacijska pismenost, Medijsko-političke analize, Naslovnica, Političke emisije, Twitter iz dana u dan

Latest

Koliko vrijedi djevičanstvo?

Nevinost u konačnici postaje društveni konstrukt, pitanje kontrole ženske seksualnosti i legitimnog prijenosa imovine. Vlasnik bi u toj priči uvijek trebao da bude muškarac