OSCE ZABRINUT ZA DISTRIBUCIJU SRPSKE ŠTAMPE NA KOSOVU

Predstavnik OSCE-a za slobodu medija Harlem Désir zabrinut je zbog ograničavajućeg utjecaja trgovinskih mjera Prištine na distribuciju srpske štampe na Kosovu. Désir je podsjetio na neophodnost zaštite prava svih građana na pristup informiranju na svom jeziku. „Pristup novinskim listovima, uključujući srpske štampane medije, mora biti zagarantiran za sve građane i lokalne zajednice u svakom trenutku“, […]

OSCE ZABRINUT ZA DISTRIBUCIJU SRPSKE ŠTAMPE NA KOSOVU

Predstavnik OSCE-a za slobodu medija Harlem Désir zabrinut je zbog ograničavajućeg utjecaja trgovinskih mjera Prištine na distribuciju srpske štampe na Kosovu.

Désir je podsjetio na neophodnost zaštite prava svih građana na pristup informiranju na svom jeziku.

„Pristup novinskim listovima, uključujući srpske štampane medije, mora biti zagarantiran za sve građane i lokalne zajednice u svakom trenutku“, rekao je Désir, istakavši da „mediji i pristup informacijama ne bi trebalo da budu kolateralna žrtva trenutne situacije“.

Predstavnik OSCE-a za slobodu medija zaključio je da bi pravo na informiranje na maternjem jeziku trebalo uzeti u obzir i da bi mjere koje ograničavaju medijski pluralizam trebalo ukinuti, jer mediji predstavljaju ključni stub demokratije, navodi se u saopćenju.

Više na cenzolovka.rs

About The Author