ONLINE KOMENTARI: Anonimni Bošnjaci, Srbi i Hrvati

Mnogo je dosad u bh. javnosti bilo zgražavanja nad komentarima po domaćim portalima. Nekad su čak djelovala kao da bh. društvo pretpostavljaju normalnim, lišenim mržnje, pa su ti komentari za čuđenje. Međutim, previđa se činjenica da je BiH u ideološkom smislu ostrašćeno društvo gdje dominira nacionalizam – srpski, hrvatski i bošnjački. Tu je i ono […]

ONLINE KOMENTARI: Anonimni Bošnjaci, Srbi i Hrvati

Mnogo je dosad u bh. javnosti bilo zgražavanja nad komentarima po domaćim portalima. Nekad su čak djelovala kao da bh. društvo pretpostavljaju normalnim, lišenim mržnje, pa su ti komentari za čuđenje. Međutim, previđa se činjenica da je BiH u ideološkom smislu ostrašćeno društvo gdje dominira nacionalizam – srpski, hrvatski i bošnjački. Tu je i ono što zovemo bosanskim patriotizmom, što je jednako ostrašćeno a nerijetko proklizava u bošnjački nacionalizam. Mediji su, također, često produžena ruka tih ideoloških nazora. Šta onda očekivati od njihovih recipijenata, pogotovo angažiranih, kakvi komentatori jesu? Angažirani u smislu da drugim recipijentima pokušavaju usmjeriti pažnju na značenja koja oni iščitavaju iz tekstova iz perspektive svoje ideologije.

Mediji čak ne moraju stajati otvoreno ni na čiju stranu, tu su njihovi virtualni ratnici, komentatori, koji će posao uraditi za njih. Dovoljna je ograda da stavovi iznijeti u komentarima nisu i stavovi redakcije pa da ih amnestira za cjelokupno zlo koje bi rado da se preko komentara materijalizira.

Ovdje dajemo analizu komentara sa portala Poskok.info, Klix.ba i Nezavisne.com.

Komentari odražavaju stavove autora, a ne nužno i stavove našeg portala….

Nedavno je bila, naprimjer, godišnjica rušenja Starog mosta. Sva tri spomenuta medija su izvijestila o događaju. U tekstovima nema ničega što bi bilo koji od medija jasno svrstao na nečiju stranu. Pogotovo nema ničega što se moglo okarakterisati kao govor mržnje, diskriminacija ili bilo koji za medije kompromitirajući pojam.

Na Poskoku je data blijeda, neutralna agencijska vijest koja je izazvala buru od 80 komentara. Bošnjaci, Bosanci i Hrvati vodili su verbalni rat na način kao da je most upravo tog dana srušen. Pravdano je rušenje time što je navodno most izgrađen na krvi i znoju kršćana. Ima i onih koji tvrde da je most srušila Armija BiH, pa sve do onih koji ga smatraju legitimnom vojnom metom. Rušenje se, opet, kritikuje i sa stanovišta civilizacijskih normi, ali ima i generaliziranja, o narodima sklonim necivilizacijskim djelima. Sve je, dakako, propraćeno ličnim uvredama. Manipuliše se tu istorijom, balistikom, videotehnikom, stvara se privid činjenica tako da je lako upasti u zabludu da se vodi neki dijalog. Da je nekom stalo sagovornika ubijediti u svoje stavove. Ne, sagovorniku se plasiraju “činjenice” uz uvrede. Koliko ga se god navodno želi ubijediti, toliko ga se uvredom želi i odgurnuti, odnosno zadržati na njegovoj neprijateljskoj poziciji. Dakle, taj dijalog, odnosno ti paralelni monolozi nisu namijenjeni direktnim sagovornicima. Oni su namijenjeni nama pred monitorima. Komentatori su prva linija naših ideoloških stavova u virtualnom svijetu, naši nesvršeni ratovi održavaju se budnima zahvaljujući njihovim gorljivim iskazima.

Na Klixu je stanje identično. S tim što je tu znatno veći broj bošnjačkih nacionalista i bosanskih patriota. Dok su na Poskoku optužbe išle na krv i znoj kršćana, na istorijsku nepravdu koja je rušenjem mosta ispravljena, ovdje optužbe opet idu na račun Katoličke crkve. Jedan je komentator naziva pedokatoličkom, aludirajući tako na pedofiliju i proglašavajući je karakteristikom cijele jedne religije. Dehumanizacija je više nego očita. Šta je onda uništiti most naspram uništavanja dječijih života?

Dok su na Poskoku hrvatski nacionalisti kao kod kuće, njihovi neprijatelji su tu kao diverzanti, u manjini su i upadaju kao provokatori. Na Klixu je obrnuto. Tu neprijatelji Bosanaca i Bošnjaka upadaju kao diverzanti.

Na Nezavisnim, međutim, nijednog komentara na tekst o rušenju Mosta. Tamo su, pak, srpski nacionalisti domaćini i njih se ta bošnjačko/bosansko-hrvatska stvar ne tiče. Na njoj je teško jačati srpski nacionalizam.

Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja…

Međutim, posjeta Aleksandra Vučića Sarajevu ih se tiče. Ništa drugo mu ne zamjeraju osim toga što je, po njihovom mišljenju, nedovoljno nacionalist. Čak su mu u Sarajevu priželjkivali i ubistvo. Za komentatore Klixa, Vučić je opet previše nacionalist. Iskazano je mnogo mržnje, kako prema njemu, tako i prema Srbima generalno, koje se naziva i genetskim četnicima.

Na Poskoku, osim u jednom tekstu, nije bilo ostrašćenih komentara – to su, za Poskok-komentatore, srpsko-bosanska/bošnjačka posla koja se hrvatskih nacionalista ne tiču.

No, posjeta Vučića i godišnjica rušenja Starog mosta su ipak nacionalno osjetljive teme. Ne možemo pravdati mržnju ma kako da su osjetljive, ali reći da se takvi komentari mogu očekivati, možemo.

Međutim, takvi ili slični komentari nalaze se i ispod vijesti drugačije prirode.

Naprimjer, na portalu Klix.ba, 9. novembra u 23:12, na naslovnici je bila vijest o rezultatima popisa stanovništva u BiH, tačnije, o tome kako ih nema i ne zna se kad će ih biti. Novinar/ka inicijala N.N. saopštava nam staru stvar da su rokovi za objavu rezultata popisa probijeni i pita se da li će za to iko odgovarati. Potom kategorički tvrdi da neće. Kako zna, to ne znamo. Potom se pita koliko će dodatno skladištenje popisnih materijala koštati. Konstatuje da je to nepoznanica. To mi kao čitaoci možemo konstatovati, ali novinar bi to trebao ispitati, a ne postavljati pitanje nama.

Kvalitet ove vijesti je zanimljiv jer pokazuje da se sam novinarski tekst nekad ne razlikuje od komentara. Proizvoljan je i tendenciozan. Međutim, komentari koji su ovdje za očekivati bili bi oni koji se tiču već poslovične rastrošnosti u tromosti bh. administracije. Njih je, međutim, bio manji broj. Veći broj se odnosio na to kako se sve to odugovlačenje radi na štetu ove ili one nacije, pretežno bošnjačke.

Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja…

Na stranici Nezavisnih nudili su nam u isto vrijeme foto, video i tekst o ubistvu 200 djece koje su navodno počinili pripadnici ISIL-a. Na osnovu fotografije i videa ništa se ne može zaključiti. Kažu da vijest prenose od britanskog Daily Maila. Daju samo opis ubistva, ali ne prenose (možda to ni Daily Mail nema) niti jedan dokaz za bilo koju tvrdnju. Opet u novinarskom tekstu imamo proizvoljnost karakterističnu za komentare. Ipak, komentar za očekivati bi bila empatija prema žrtvama ili rasprava o samom ratu u koji su uključene sve svjetske sile a koji se ipak ne okončava. Na kraju krajeva, o svjetskim teorijama zavjere, pa i o implikacijama na naše podneblje. Međutim, glavna rasprava ticala se bošnjačko-srpskih neprijateljstava. Srpski nacionalisti iznosili su generalizacije o islamu kao zločinačkoj religiji. Ovi drugi su kao protutežu iznosili zločine srpskih snaga implicirajući i da su Srbi genocidan narod.

Na Poskoku je tada bila priča o postizbornim koalicijama u Hrvatskoj. Također u novinarskom smislu loše urađena, tendenciozna i data samo iz perspektive HDZ-a. Komentari se, pogađate, nisu ticali izbora u Hrvatskoj. Kako je tog dana bila godišnjica rušenja Starog mosta, priča se okrenula na tu stranu. Razlog je taj što se jedna koalicija u Hrvatskoj zove Most, pa je to bilo jednom komentatoru zgodno da priču usmjeri na rušenje mosta.

Zbog velikog broja komentara, redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila…

Nacionalne ostrašćenosti ima i ondje gdje se ni pretpostaviti ne može da ćete je naći. Naprimjer, na Klixu, ispod teksta o Australki, modelu, koja je izvrijeđala fotografa, imamo komentar o višegradskim žrtvama. Kaže komentator: “Na području Višegrada ekshumirane kosti starije dobi žene, zna se čije su kosti, zna se da su to učinili genocidnonebeski narod, komentari na tu temu ukinuti.” Valjda što nije mogao pod tekstom koji se ticao te teme pisati, došao je na tekst o Australkinom napadu na fotografa.

Na Nezavisnim, ispod teksta o banjalučkoj starleti koja zarađuje u Dubaiju, jedan komentator je napisao: “Nekada smo se rugali zenama iz bivseg SSSR, a pogledajte sad nase OPAJDARE.” Na to mu drugi odgovara: “E pa ono je bila nasa sramota neko one cure iz Rusije ponizavati pa da znate da je Putin jako dobar kada uopste hoce da nam pomogne.”

Na Poskoku, ispod teksta o tome kako su u Americi znanstvenici dokazali da su rasisti glupi, šest od sedam komentara služe neutralizaciji ili relativizaciji te teze.

Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji su u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima.

Dakle, tezu s početka teksta da nacionalizmi žele usmjeriti recepciju određenih tema kroz njihovu vizuru, ovdje možemo i proširiti. Možemo reći da oni žele i sve teme kontaminirati svojim ideološkim viđenjem stvarnosti ma koliko one bile nepovezive s njim i direktno ga se ne ticale.

Tu konačnog rješenja nema. Ipak, stvar bi se dala ublažiti kad bi portali prepisali recept od tradicionalnih medija. To je uvođenje reagiranja, potpisanih i odlukom urednika objavljenih. Tu sad dolazimo do pitanja interesa medija, kako političkih i ideoloških tako i finansijskih, i to je druga tema. Međutim, činjenica je da je najveća odgovornost na medijima, ne na komentatorima. To su ljudi koji se kriju iza nickova. Odgovornost je nickovima neupisiva. Ma koliko se bilo koji medij ograđivao od njih, ne može poreći da su komentari dio njegovog sadržaja. Ne mora dijeliti stavove s njima, ali im daje publicitet. Portali postaju megafoni komentatora. Pa na kraju krajeva, komentari bez portala ne bi postojali. Portali bez komentara sigurno bi, i vrijedilo bi vidjeti kako.

About The Author