Odluka o izručenju Assangea SAD-u nakon predsjedničkih izbora

Osnivača Wikileaksa traži američko pravosuđe, kako bi mu se sudilo za špijunažu, a prijeti mu kazna do 175 godina zatvora

Odluka o izručenju Assangea SAD-u nakon predsjedničkih izbora
LONDON, ENGLAND - MAY 19: Julian Assange speaks to the media from the balcony of the Embassy Of Ecuador on May 19, 2017 in London, England. Julian Assange, founder of the Wikileaks website that published US Government secrets, has been wanted in Sweden on charges of rape since 2012. He sought asylum in the Ecuadorian Embassy in London and today police have said he will still face arrest if he leaves. (Photo by Jack Taylor/Getty Images)

Britansko pravosuđe donijet će odluku o izručenju Juliana Assangea Sjedinjenim Američkim Državama nakon predsjedničkih izbora u toj državi koji su zakazani za 3. novembar, kazala je sutkinja Vanessa Baraister.

Osnivača Wikileaksa traži američko pravosuđe, kako bi mu se prvenstveno sudilo za špijunažu. Prijeti mu čak 175 godina zatvora zbog objavljivanja više od 700.000 tajnih dokumenata o američkim vojnim i diplomatskim aktivnostima, posebno u Iraku i Afganistanu. Dokumente s oznakom tajnosti počeo je objavljivati 2010. godine.

Razmatranje američkog zahtjeva za izručenjem ističe sljedeće sedmice, ali sutkinja Baraister je odobrila Assangeovoj odbrani dodatno vrijeme za podnošenje argumenata.

– Odluku ću najvjerovatnije donijeti nakon izbora u SAD – kazala je sutkinja, koja je odbrani dala četiri sedmice za pripremu argumenata, a dvije sedmice je dala američkoj vladi.

Branioci osnivača Wikileaksa također su kazali da će odluka najvjerovatnije biti donesena nakon izbora u SAD.

– Očito da je malo vjerovatno da ćemo odluku imati prije 4. novembra. Morate imati na umu da će se održati izbori i da je budućnost nesigurna – kazao je Assangeov advokat Edward Fitzgerald.

Sutkinja Baraister je također kazala da bi tačan datum odluke o izručenju mogla da donese krajem sljedeće sedmice.

Assange je uhapšen u aprilu 2019. godine, nakon što je sedam godina proveo u ekvadorskoj ambasadi. Ekvador je odluku o ukidanju diplomatskog azila Assangeu opravdao ponovnim kršenjem međunarodnih konvencija.

Na britanskom pravosuđu je da utvrdi ispunjava li američki zahtjev za izručenjem pravne kriterije i posebno da li je nesrazmijeran ili nekompatibilan s ljudskim pravima.

Izvor: Hina/N1

About The Author