Novo pravilo Facebooka štiti novinare i aktiviste kao ‘nenamjerne’ javne osobe

Kompanija je pod opsežnim nadzorom zbog nanesene štete povećala zaštitu od uznemiravanja i zastrašivanja

Novo pravilo Facebooka štiti novinare i aktiviste kao ‘nenamjerne’ javne osobe

Facebook će aktiviste i novinare smatrati “nenamjernim” javnim osobama te će povećati zaštitu od uznemiravanja i zastrašivanja usmjerenih prema tim grupama, potvrđeno je iz te kompanije.

Kompanija društvenih medija, koja dopušta kritične komentare protiv javnih osoba, mijenja svoj pristup u pogledu uznemiravanja novinara i “branitelja ljudskih prava”, za koje kaže da su u javnosti zbog njihovog rada.

Taj potez dolazi kao dio niza promjena politike na platformi, nakon što je njihove interne dokumente podijelila uzbunjivačica na saslušanju pred američkim Senatom.

Ti su dokumenti izazvali opsežan nadzor globalnih zakonodavaca i regulatora u pogledu prakse moderiranja sadržaja i štete koju prouzrokuju Facebookove platforme.

Uz izmjene pravila o javnim osobama, Facebook je također najavio uvođenje značajki koje potiču mlade korisnike da se odmore od aplikacije i odvraćaju ih od štetnih sadržaja.

U srijedu je proširio napore za smanjenje političkog sadržaja u više zemalja svijeta u okviru projekta koji je prvi put najavio u februaru. Do tog je pomaka došlo jer je platforma sve više kritizirana zbog načina na koji se nosi s objavljenim sadržajem, nakon što su ih neki krivili za pobunu 6. januara na američkom Kapitolu.

U svom je svjedočenju uzbunjivačica Frances Haugen osudila Facebookovo promoviranje zapaljivog političkog sadržaja i implicirala da je to možda pomoglo događajima tog dana.

Način na koji se Facebook, koji ima oko 2,8 milijardi mjesečno aktivnih korisnika, odnosi prema javnim ličnostima i sadržajima koji oni objavljuju bio je područje intenzivne rasprave.

Posljednjih sedmica u centru je pažnje bio sistem “unakrsne provjere” kompanije za koji je Wall Street Journal izvijestio da izuzima neke od istaknutih korisnika od uobičajenih pravila Facebooka.

Facebook također razlikuje javne osobe i privatne osobe u zaštiti koju pruža u internetskim raspravama. Na primjer, korisnicima je općenito dopušteno pozivati na smrt slavne osobe u raspravama na platformi, sve dok ne označe ili direktno spomenu slavnu osobu. Od sada će to uključivati i novinare, prema novim Facebookovim pravilima.

Kompanija je odbila podijeliti popis drugih javnih osoba, ali su naveli da će se situacija procjenjivati od slučaja do slučaja. Ranije ove godine Facebook je rekao da će ukloniti sadržaj koji slavi, hvali ili ismijava smrt Georgea Floyda, jer se smatrao „nenamjernom“ javnom osobom.

Facebookova šefica za sigurnost Antigone Davis rekla je da kompanija proširuje i vrste napada koje neće dopustiti na javne ličnosti na svojim stranicama, u okviru napora da se smanje napadi s kojima se nesrazmjerno suočavaju žene, osobe drugih rasa i LGBTQ+ zajednica.

Facebook više neće dopuštati teške i neželjene seksualne sadržaje, pogrdne seksualizirane fotografije ili crteže ili direktne napade na izgled osobe, na primjer, u komentarima na profilu javnih osoba.

Izvor: The Guardian

About The Author