Novinar Martinez Zogo u Kamerunu pronađen mrtav

IPI zahtijeva hitnu istragu ubistva novinara i očitog mučenja

Novinar Martinez Zogo u Kamerunu pronađen mrtav

Međunarodni institut za medije (IPI), globalna mreža za nezavisne medije, pozvala je vlasti u Kamerunu da hitno istraže užasno ubistvo novinara Martineza Zogoa i osiguraju da krivci budu izvedeni pred lice pravde.

Zogo, direktor Radija Amplitude, otet je 17. januara, a tijelo mu je pronađeno četiri dana kasnije.

– Njegovo tijelo pronađeno je u stanju uznapredovalog raspadanja sa znakovima mučenja u području zvanom Ebogo 3, u centralnom Kamerunu – potvrdio je za IPI novinar online novina TGV de l’Info Paul Chouta.

Radio Amplitude je medijska kuća u privatnom vlasništvu sa sjedištem u Yaoundeu, glavnom gradu Kameruna. Zogo, koji je također vodio emisiju ”Ambouteillage”, bio je poznat po svojim izvještavanjima o ključnim temama.

SYNAJIC, sindikat nezavisnih novinara Kameruna, prethodno je osudio Zogovu otmicu i zahtijevao od vlasti da brzo istraže incident i garantiraju njegovu sigurnost.

Kamerunske vlasti su kasnije objavile saopćenje u kojem se navodi da su dale upute da se istraži otmica, ali je Zogovo tijelo pronađeno nekoliko dana kasnije sa znakovima mučenja.

– Šokirani smo i užasnuti otmicom i brutalnim ubistvom novinara Martineza Zogoa u Kamerunu. Kamerunske vlasti imaju obvezu brzo i temeljito istražiti ovaj zločin. Vlasti moraju utvrditi ko je odgovoran, koji je bio njihov motiv i privesti ih pravdi – kazala je jedna od direktorica IPI-ja Amy Brouillette.

Kako je dodala, osim potpune istrage Zogovog ubistva i osiguravanja pravde, kamerunska vlada mora poduzeti sve potrebne mjere kako bi novinari koji izvještavaju o ključnim temama bili sigurni i zaštićeni te sposobni obavljati svoj posao.

Zogovo ubistvo pogoršava već problematičnu situaciju sa slobodom medija u zemlji i prijeti da usadi strah i kulturu šutnje i autocenzure o kritičnim pitanjima društva i politike među medijskim kućama.

U IPU-ju smatraju da će ova situacija dodatno pogoršati ako vlasti ne uspiju riješiti ubistvo i pozvati krivce na odgovornost.

Izvor: IPI

About The Author