Nizozemska: Sigurnost novinara sve više na udaru

Agresivno ponašanje prema novinarima konstantno povećava, nije normalno da novinari izlaze na teren sa zaštitarima

Nizozemska: Sigurnost novinara sve više na udaru

U nekoliko gradova u Nizozemskoj dogodili su se neredi nakon vladine odluke da uvede policijski sat kako bi se zaustavilo širenje koronavirusa, a istovremeno nekoliko novinara fizički je napadnuto u kontekstu rastućeg neprijateljstva prema novinarima.

Evropska i Međunarodna federacija novinara (EFJ / IFJ) osudile su te napade izražavajući zabrinutost zbog eskalacije nasilja nad medijskim profesionalcima od prošle godine.

Nemiri su počeli prošlog vikenda u znak protesta protiv policijskog sata koji je na snagu stupio u subotu. Najmanje sedam slučajeva nasilja nad novinarima i medijskim djelatnicima dogodilo se u posljednja četiri dana u Amsterdamu, Eindhovenu, Enschedeu, Helmondu, Tilburgu, Haagu i Haarlemu. Pojedinci su novinare vrijeđali, napadali i gađali kamenjem.

Uz to, prošle subote osoba iz Almerea uhapšena je zbog postavljanja videozapisa kojim prijeti novinarima koji su izvještavali o neredima u Amsterdamu. Savjetovao je novinarima NOS TV-a da ‘bježe iz Nizozemske’ jer će im nešto „biti učinjeno“.

Izgrednici su po licu poprskali peper-srejem zaštitara, koje je pratio ekipu NOS TV-a.

Kao odgovor na najnovije incidente glavni tajnik Nizozemskog udruženja novinara (NVJ) Thomas Bruning pozvao je političare da prepoznaju važnost uloge novinara.

– Ovo je šokantno. Agresivno ponašanje prema novinarima povećava se od sedmične do dnevne učestalosti, nije normalno da novinari izlaze na teren sa zaštitarima – dodao je, najavljujući da će se konzultirat s urednicima kako bi se osiguralo da novinari mogu i dalje sigurno raditi svoj posao.

Glavni tajnik EFJ-a Ricardo Gutiérrez pozvao je vlasti da učine sve da zaštite novinare i istraže sve napade, a glavni tajnik IFJ-a Anthony Bellanger naglasio je da sigurnost novinara u Nizozemskoj trenutno nije garantirana i moraju se poduzeti koraci da se to odmah riješi uime slobode medija i prava novinara na rad bez straha i prijetnji.

Samo u godinu dana, više od 100 napada na novinare prijavljeno je platformi za praćenje Persveilig koju su pokrenuli Nizozemski sindikat novinara (NJV), Udruženje glavnih urednika, policija i državno tužilaštvo kako bi pomogli novinarima koji se suoče s nasiljem tokom rada.

Izvor: EFJ

About The Author