Neće valjda suša

NOVA BLOG PRIČA

Neće valjda suša

Temperature su pale, ali kiša nije. Barem ne značajnija koja bi promenila krajolik od spečeno-žutog u osvežavajuće zeleni.

Zato je glavna tema u Hercegovini suša.

Stočari imaju problem kako da napoje stoku. Već se bore sa uginućima, jer su pojilišta gotovo presušila, pa stoka pije vodu pomešanu sa blatom.

U junu i julu je palo manje od polovine očekivane količine kiše.

Iako su meteorolozi najavili zahlađenje, ono Hercegovini neće doneti i osveženje u vidu kiše koja bi napunila usahla korita i ispražnjena vodopojilišta.

Restrikcije vode za piće su u Gacku na snazi od sredine jula i biće tako do obilnijih kiša. A to nekada može da znači i do oktobra.

Tako da stanovnici sela pune čatrnje, a u nekim naseljima u gradu druguju da kanisterima.

Niko nije izračunao da li se i koliko vode uštedelo na ovaj način, ali je sigurno da su restrikcije izazvale nervozu i povišene tonove u mnogim domaćinstvima. A nekima potpuno upropastile samu pomisao na leto.

Suša je prouzrokovala i požare zbog kojih su vatrogasci neprekidno na terenu. Iako mediji prenose da u gašenju požara učestvuje i helikopter, a onda da su iz Srbije stigla još dva, sve bi bilo uzalud da nije palo malo kiše i ugasilo požar.

Protiv globalnog otopljenja i pošasti u vidu suša i požara koje sa sobom nosi, već dugo godina primenjujemo taktiku “Neće valjda”.

“Hoće li grad?”, zabrinuto pita voćar gledajući u natmureno nebo. “Neće valjda”, opušteno odgovara onaj na protivgradnoj zaštiti bez pripremljenih raketa ili obavljene obuke ili volje da ispali koju. I nema veze što se uredno uplaćuje taksa za ovu namenu.

Zato nam se i dešava da se u nevolji, praznih ruku, potpuno nepripremljeni, obraćamo višim, a uglavnom pomognu prirodne sile.

Mediji su objavili da smo do sada toliko novaca izdvojili za tu namenu da smo mogli imati čitavu flotu letelica za gašenje požara. Ipak, samo jedan helikopter obigrava oko požarne linije, a njegov učinak bi, da je požar zahvatio veliku površinu, bio neznatan.

A kako sa požarima, tako i sa poplavama. Malo jača kiša i eto problema. Poplavljene ulice, podrumi, polja.

Poput miša koji iznutra jede sir, i mi ćemo se silno iznenaditi kada shvatimo da smo sve izgrickali i da nam je umesto kuće ostao prazan prostor.

 

 

About The Author