NA PUTU KA VRHUNSKOM NOVINARSTVU HAYAT JE MALO BRŽI

U svim analiziranim segmentima, za jednu ocjenu prednjačio je Hayat. To, naravno, nije nedostižno. I nije Hayat nešto što treba uzimati kao orijentir, već vrhunski profesionalizam ka kojem ova kuća ide bržim korakom nego TV1 Kroz analize koje su objavljivane o informativnim emisijama Hayata i TV1, a koje se emituju u 19 sati, Hayat je […]

NA PUTU KA VRHUNSKOM NOVINARSTVU HAYAT JE MALO BRŽI

U svim analiziranim segmentima, za jednu ocjenu prednjačio je Hayat. To, naravno, nije nedostižno. I nije Hayat nešto što treba uzimati kao orijentir, već vrhunski profesionalizam ka kojem ova kuća ide bržim korakom nego TV1

Kroz analize koje su objavljivane o informativnim emisijama Hayata i TV1, a koje se emituju u 19 sati, Hayat je u većini slučajeva bolje ocijenjen. Prije svega, kao prve pozicionira i generalno im daje veći značaj one teme koje se dotiču “običnih” ljudi. I, što je još važnije, velikog broja njih. Uglavnom se radilo o radničkim pravima. Međutim, ono što se posebno isticalo jest predstavljanje pojedinačnih slučajeva. Priče su to koje imaju originalnost, ali istovremeno u njima se mogu prepoznati mnogi. TV1, s druge strane, nerijetko kao najznačajniji pozicionira neki diplomatski ili politički sastanak na kojem su se dogovorili kako će se dalje dogovarati. Sve je puno lijepih i ispraznih riječi koje malo ko može na bilo koji način dovesti u vezu sa sobom.

Naravno, ni TV1 nije bez toga što Hayatu pripisujemo kao prednost, ali je Hayat ipak istrajniji. No, samo navedeno ne bi Hayat gotovo uvijek stavljalo ispred TV1 da nije odstupanja od novinarskih standarda koje TV1, čini se, svjesno pravi. Tendencioznost je svakako prva stvar. Primjera je kroz analize navođeno mnogo, ali u posljednje vrijeme najočitiji je bio njihov odnos prema Samostalnim sindikatima FBiH kao, generalno, i prema svim protivnicima novog Zakona o radu. Vlast, iako mnogo puta argumentirano proglašena nacionalističkom, kriminogenom, nekompetentnom, odjednom je, u odnosu na radnike, postala mjera svih stvari.

Na TV1 moglo se svjedočiti i senzacionalizmu u većoj mjeri nego na Hayatu. Tu je, također, i infotisment, kojeg imamo gotovo u svakom dnevniku TV1. To da je otvorena prodavnica bijele tehnike, umjesto da ide u reklamni blok, potura se pod informaciju.

Na Hayatu također više nastoje komunicirati slikom. Vidljivo je to bilo najviše kroz rubriku “Bez komentara”, gdje imamo samo snimak nekog fenomena. Međutim, i u prilozima je ponekad više govorilo snimljeno nego izgovoreno. Na TV1 slika je nerijetko do te mjere podređena riječima da ne bismo ništa izgubili da smo prikazanu vijest čuli na radiju.

Inače, vođenje računa o vizuelnom na strani je Hayata. Tako smo imali i redizajn studija iz kojeg se emituju vijesti. Imali smo i restrukturu organizacije sadržaja dnevnika koji je doprinio njihovoj dinamičnosti. Prilozi su ispresijecani kratkim vijestima, temom vijesti, sagovornikom i sl. Na TV1 dnevnici su prilično tromi. Imamo prilog na prilog i gosta dnevnika. To, uz dužinu dnevnika, koji ponekad traje i do 50 minuta, prosto tjera na promjenu kanala.

I u tehnološkom smislu Hayat je ispred TV1. Ažurniji su u postavljanju sadržaja na internet, a napravili su i Hayat android aplikaciju zahvaljujući kojoj je moguće gledanje dnevnika i putem mobitela i tablet uređaja.

U svim segmentima, ukratko, za jednu ocjenu prednjačio je Hayat. To, naravno, nije nedostižno. I, naravno, nije Hayat nešto što treba uzimati kao orijentir, već vrhunski profesionalizam ka kojem Hayat ide bržim korakom.

About The Author