N1 I AL JAZEERA BALKANS: Mnogo tema, malo grešaka

Plus sedmice

N1
Prilozi Aide Hadžimusić

Al Jazeera Balkans
Priča Arduane Pribinje o dubinskim analizama telekom operatera u FBiH

Minus sedmice

N1
Neselektivno korištenje termina migrant

Al Jazeera Balkans
Kratko i površno o protestu demobilisanih boraca ispred Parlamenta FBiH

N1 I AL JAZEERA BALKANS: Mnogo tema, malo grešaka

Obje televizije su profesionalno pratile zaustavljanje migranata na Ivan-sedlu te Erdoganovu posjetu Sarajevu. Drugi bi mogli mnogo naučiti iz ovih primjera

N1: Temeljito praćenje važnih događaja

16. – 23. maj 2018.

MIGRANTI I DEMONSTRANTI: Osamnaestog maja, Dnevnik u 19 (voditeljica Emina Pazalja) počeo je prilogom o zaustavljanju migranata – koji su iz Kantona Sarajevo upućeni u centar Salakovac – kod tunela na Ivan-sedlu. Reporterke Đenana Kaminić iz Salakovca i Aleksandra Tolj iz Sarajeva odlično su zaokružile priču dajući sve aspekte događaja uz mnogo sugovornika i stavove svih relevantnih institucija. Dvadeset prvog maja, povodom sastanka Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija u BiH, u Dnevnik u 19 (voditeljica Marijana Kršo) javljali su se Boris Brezo iz Sarajeva i Aleksandra Tolj ispred Salakovca. Brezo je odlično objasnio sve mehanizme koje država ima u ovom slučaju te poentirao nesuglasje državnih struktura. S druge strane, Aleksandra Tolj je dobro izvijestila o stanju migranata u Salakovcu, no uz propust: istakla je da je ministrica Semiha Borovac odgovorila na “optužbe da migranti nisu trebali biti gdje su već izbjeglice”. Novinarka nije navela čije su optužbe. Također, nije naglasila da je komesar policije HNK nelegalan.

Televizija N1 je tokom cijele sedmice veoma dobro pratila proteste i aktivnosti roditelja Davida Dragičevića i Dženana Memića te propuste u suđenju Sanjinu Sefiću. No, kvalitet je znatno narušio prilog Snežane Mitrović iz Banje Luke (18. maj, voditeljica Emina Pazalja). Novinarka je ponudila mnogo informacija u kratkom prilogu koji je, zbog strukture zasnovane na prepričavanju toga šta je ko rekao na sjednici Anketnog odbora, djelovao konfuzno i nejasno.

Aida Hadžimusić (22. maj, voditelj Vlado Marić) napravila je vrlo dobar prilog o sastanku oca Dženana Memića sa VSTV-om, iscrpan i temeljit a opet nepristrasan. Ova je novinarka tokom cijele sedmice imala niz odličnih priloga.

Novinari Vlado Marić i Tina Jelin Dizdar su detaljno i precizno izvještavali s protesta demobilisanih boraca ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH (23. maj, voditeljica Ajla Šabanović).

ERDOGAN, EKONOMIJA, CRNA HRONIKA: Esmir Milavić je detaljno, spremno, neostrašćeno te s mnogo podataka i sugovornika izvještavao o pripremama za posjetu turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Sarajevu (Dnevnik u 19, 19. maj). Aida Hadžimusić je napravila još i bolji prilog 20. maja (Dnevnik u 19, voditelj Vlado Marić) o skupu u Zetri, s mnogo sugovornika, učesnika, stavovima svih bitnijih političkih aktera u BiH i navodeći tačne podatke o broju i strukturi posjetilaca. Adisa Imamović je 21. maja govorila o konkretnim ekonomskim efektima posjete Erdogana. Spočetka dobar, prilog je pred kraj skrenuo u niz političkih stavova o posjeti. S jedne strane, N1 je dala preveliku pažnju jednom skupu izvještavajući više noći zaredom. S druge strane, prilozi poput onog Aide Hadžimusić i Esmira Milavića donekle su opravdali ovakav postupak.

Novinar Boris Brezo je 22. i 23. maja u Dnevniku u 19 veoma detaljno izvještavao sa sastanaka Venecijanske komisije s političkim i drugim akterima u BiH o izmjenama izbornog zakona. Istakao je da su u SDP-u kazali da se razmatra i “srednje rješenje, odnosno smanjenje nadležnosti Doma naroda”, što se ranije nije moglo čuti.

Ni ove sedmice televizija N1 nije zanemarila ekonomske teme, pa je tako 23. maja u Dnevniku u 19 bio odličan prilog novinarke Adise Imamović o tome kako je 97 miliona KM od akciza zarobljeno na podračunu Centralne banke BiH jer se UO Uprave za indirektno oporezivanje BiH ne može dogovoriti o raspodjeli novca. U prilogu je istaknuto šta će dalje biti ako se blokade nastave.

Iako svoj imidž ne gradi na vijestima iz crne hronike, televizija N1 je imala vrlo dobar prilog novinarke Milice Vučetić o pucnjavi na policiju u sarajevskom Aerodromskom naselju (22. maj, voditelj Vlado Marić). U prilogu je istaknuta loša koordinacija MUP-ova uvjetovana administrativnim uređenjem BiH, što posebno pogoduje razvoju kriminala.

Ocjena: 10

 

AL JAZEERA BALKANS: Profesionalni prilozi i odlična pitanja

16. – 23. maj 2018.

MIGRANTI, KOMESAR, ŠKOLE: Dvadeset trećeg maja, u Vijestima u 20 (voditeljica Dalija Hasanbegović) posebno se ističe prilog Ivana Pavkovića o tome kako je problem migranata pokrenuo pitanje nelegalnog komesara MUP-a HNK. U prilogu su rasvijetljeni svi aspekti priče koja danima kruži u javnom prostoru. Dan ranije, u Vijestima u 20 (voditelj Saša Ćeramilac), Pavković je imao dobru priču o štrajku prosvjetara zbog ugovora na određeno vrijeme u HNK. Mana priče je u tome što nije kritički obrađena činjenica postojanja Sindikata srednjih škola na bosanskom jeziku i Sindikata srednjih škola na hrvatskom jeziku, odnosno apsurdne razdvojenosti sindikata po jezičkoj osnovi.

Cijelu sedmicu je Al Jazeera Balkans pratila problem migranata i izbjeglica u okviru rubrike Putevi očajnika. Posebno se ističu priče o tranzitu migranata i izbjeglica kroz Pljevlja prema Čajniču u BiH (23. maj, voditeljica Dalija Hasanbegović) te priča Ivana Pavkovića od 21. maja o migrantima u Salakovcu. Ipak, u Pavkovićevoj priči postoji propust. Naime, govoreći o Ministarstvu sigurnosti BiH, on je pustio izjavu ministrice Semihe Borovac o tome da “zamjenik ministra odbrane mora ispunjavati svoje radne obaveze i držati se pravila službe”, no nije pojašnjeno niti o kojem se zamjeniku ministra radi niti je prozvani zamjenik upitan kao druga strana u priči.

EKONOMIJA, ERDOGAN, MIZOGINIJA: Dvadeset drugog maja, u Vijestima u 20, novinarka Arduana Pribinja napravila je odličnu priču o dubinskim analizama telekom operatera u Federaciji BiH: o tome ko je zahtijevao analizu (s veoma važnim infografikama o dobitima i padu dobiti) te o oprečnim stavovima pozicije i opozicije glede toga da li se analiza radi zbog privatizacije ili iz drugih razloga. U istim Vijestima u 20 voditelj je ugostio Ifeta Ferageta, advokata porodice ubijenog Dženana Memića te mu postavio veoma konkretna pitanja o slučaju, čime su javnosti ponuđene nove informacije.

Dvadesetog maja, u Vijestima u 20 (voditeljica Dalija Hasanbegović) bio je blok posvećen posjeti Erdogana Sarajevu. Novinarka Lejla Nezirović je napravila odličan prilog o ekonomskim aspektima posjete, izgradnji puta Sarajevo – Beograd te vanjskotrgovinskoj razmjeni BiH i Turske. Također, uz prilog novinara Ivana Pavkovića, napravljena je odlična distinkcija između sastanka u Predsjedništvu BiH i skupa u Zetri. Kompletno izvještavanje Al Jazeere Balkans o Erdoganovoj posjeti bilo je na visokom nivou, s odličnim i informativnim ekonomskim detaljima te bez tabloidizacije.

Osamnaestog maja, Vijesti u 20 (voditeljica Nensi Blažević) obilježio je prilog Jelene Glušac o stradanjima žena u porodičnom nasilju u Srbiji. Potresan, pun informacija i bez patetike, s posebno snažnim snimcima socijalnih radnika i policajaca koji nisu ozbiljno shvatili žene što su im se obraćale za pomoć, a koje su poslije ubijene.

Ocjena: 10

Komparativna analiza

Obje televizije su veoma profesionalno pratile problem zaustavljanja migranata na Ivan-sedlu te Erdoganovu posjetu Sarajevu. Dok je novinarka N1 Aida Hadžimusić u već pomenutom prilogu istakla da “ako je iko imao sumnje da je skup predizborni, one su otklonjene”, u Vijestima u 20 Al Jazeere Balkans je rečeno da je skup “označen” kao predizborni.

Boris Brezo je u prilogu o sastanku Venecijanske komisije rekao da je SDP ponudio “srednje” rješenje, dok je u Vijestima u 20 (23. maj, voditeljica Dalija Hasanbegović) to rješenje označeno kao privremeno.

Al Jazeera Balkans je koristila termine migranti i izbjeglice praveći nužno i važno razlikovanje, dok je N1 neselektivno koristila termin migrant.

U vijestima iz svijeta, na N1 je o pobjedi Muktade al-Sadra u Iraku izviješćeno kao o pobjedi “populističke koalicije” (19. maj, voditelj Vlado Marić), što je arbitraran termin. Na Al Jazeeri Balkans je izviješćeno da je najviše glasova osvojio “šiitski političar i vjerski vođa Muktada al-Sadr” (19. maj, voditeljica Dalija Hasanbegović).

About The Author