MUŠKARCI I ŽENE: Neravnopravnost počinje već u jeziku

OSVRT DANA: Ono što u verbalnom iskazu liči na naslijeđen odnos snaga u životu često eskalira u najrazličitije forme nasilja

MUŠKARCI I ŽENE: Neravnopravnost počinje već u jeziku
Foto: JOZEFMICIC/ISTOCKPHOTO

 

Kada je muškarac iznadprosječno aktivan, on je onda zavodnik, Kazanova, Don Žuan, u svakom slučaju cijenjeni uzorak svoga roda. Kad je to isto žena, ona je – narodski rečeno – kurva; prezreni uzorak društva. Nekad se muškarce vodilo  u javne kuće da se, kao spolno sazrele jedinke, nauče vođenju ljubavi. Nikada nije zabilježeno da je neko odveo kćerku ili sestru na istu poduku.

Kada se muškarac ne oženi, on je neženja. Precizna imenica koja bez ikakvog moralnog prizvuka i bez skrivenih konotacija opisuje njegovo bračno (ne)stanje. A kada je žena neudata, ona je usidjelica, što je imenica koja u sebi sretno i dovitljivo objedinjuje i porugu i moralnu osudu. Jer neženja je imenica, dakle, naziv stanja koje se uvažava, a neudata je pridjev, pomoćno deskriptivno sredstvo za stanje koje ima izrugivačku i nipodaštavajuću imenicu, tj. primarni naziv – usidjelica. Pri tome, neženja u sebi sažima aktivno stanje avanturiste, kobca spremnog da zavede sve što mu se nađe na putu, a usidjelica je pasivno stanje koje je propustilo sve životne prilike i zauvijek se zakovalo za tu stolicu na kojoj sjedi.

Kad je žena biće s ružnim ponašanjem, ona je u najmanju ruku vještica, loša osoba, monstrum, kvarna roba. A kada je to isto muškarac – e on je onda ters, što je kvalifikacija koja se izgovara s mješavinom strahopoštovanja i simpatije. Mi od tersova pravimo kult. Naravno, kao što se moglo i očekivati, imenica ters nema ženski rod.

Teška i teško uzvratljiva uvreda je kad se pripadnicima jednog spola pripisuju karakteristike drugog. Ženskast muškarac i muškobanjasta žena, to su diskvalifikacije na koje ni u klasičnom, ni u postmodernom svijetu nije bilo i nema odgovora. Kultura muške dominacije je takva da ne podnosi nježno muško i snažno žensko; paradoks, čak se ovo drugo ipak malo lakše probavlja od onog prvog, možda i zato što je u maskulinom vrijednosnom sistemu biti žensko nižerangirana činjenica  i inferiorniji oblik postojanja od biti muško.

I tako, neravnopravnost počinje već u jeziku, da bi u životu često eskalirala kroz najraznovrsnije forme nasilja. (ok)

About The Author