Miješanje zastupnika Skupštine KS u uređivačku politiku TVSA je nedopustivo

Političke ucjene i pritisci kojima se javni lokalni mediji, nastoje držati pod kontrolom moraju konačno prestati

Miješanje zastupnika Skupštine KS u uređivačku politiku TVSA je nedopustivo

Upravni odbor Udruženja BH novinari uputilo je javni protest zastupnicima u Skupštini Kantona Sarajevo nakon rasprave o radu Televizije Sarajevo (TVSA), ocjenjujući nedopustivim miješanje zastupnika u uređivačku politiku tog medija.

Umjesto da diskutiraju o Izvještaju o poslovanju Javnog preduzeća Televizija Kantona Sarajevo za 2020. godinu, što je bila jedna od tačaka dnevnog reda sjednice, pojedini zastupnici su tokom višesatne rasprave bez imalo zadrške komentirali programske sadržaje i uređivačku politiku TVSA.

U okviru neprimjerene diskusije problematizirali su zastupljenost političara iz određenih stranaka u „prime time“ terminima, treba li TVSA imati više zabavnih ili političkih sadržaja, te anonimno pismo koje su, navodno, predstavnicima Vlade KS i skupštinskim zastupnicima uputili uposlenici nezadovoljni radom menadžmenta.

U udruženju ocjenjuju da dešavanja na sjednici Kantonalne skupštine predstavljaju nastavak višegodišnje prakse predstavnika vlasti i opozicije da otvoreno vrše politički utjecaj na rad tog medija te postavljaju i smjenjuju direktore „po potrebi“ ili podobnosti, pri tome u potpunosti zanemarujući stručnost, profesionalnost i iskustvo rada u medijima.

Skrenuli su pažnju zastupnicima da miješanje u uređivanje i kreiranje programskih sadržaja bilo kojeg medija, pa tako i TVSA, predstavlja grubo kršenje slobode medija i narušavanje uređivačke nezavisnosti i institucionalne autonomije javnih medija, koji se finansiraju javnim novcem i čija je misija rad u interesu svih građana.

– Političke ucjene i pritisci kojima se javni lokalni mediji, nastoje držati pod kontrolom moraju konačno prestati u zajedničkom interesu stvaranja i osnaživanja nezavisnih, profesionalnih medija s kvalitetnim programskim sadržajima, kojima će rukovoditi kompetentne osobe od znanja i struke, a ne stranački podobni kadrovi – rečeno je u saopćenju strukovnog udruženja.

S obzirom da su zastupnici u žustroj raspravi iskazali visok nivo zabrinutosti i osviještenosti prema radu Televizije Sarajevo, iz Udruženja je predloženo da rad tog medija podrže na efikasniji i primjereniji način – povećanjem plaća za 120 uposlenika koje, kako je navela direktorica TVSA Duška Jurišić, nisu rasle u posljednjih deset godina.

Izrazili su uvjerenje da bi takva odluka značajno doprinijela zaštiti profesionalnog dostojanstva i integriteta, te motivirala novinare, snimatelje i sve druge uposlenike TVSA da novinarske zadatke obavljaju s još većom predanošću i na zadovoljstvo svih gledalaca, uključujući i zastupnike.

– Svaki drugačiji pokušaj utjecaja na rad Televizije Sarajevo ne može biti toleriran u državi koja garantira slobodan i siguran rad novinara i medija – rečeno je u saopćenju.

About The Author