MEĐUNARODNE ORGANIZACIJE ZVANIČNICIMA EU: Uvrstite tursku krizu slobode izražavanja u visoki politički dijalog

Iako je dvogodišnje vanredno stanje ukinuto u julu ove godine, napadi na slobodu izražavanja se nastavljaju. S obzirom na ulogu Evropske unije u promociji vrijednosti mira i dobrobiti svih njenih naroda, očekujemo da uključite pitanja krize poštivanja ljudskih prava u Turskoj u ovosedmični politički dijalog na najvišem nivou, poručili su u pismu EU zvaničnicima Reporteri […]

MEĐUNARODNE ORGANIZACIJE ZVANIČNICIMA EU: Uvrstite tursku krizu slobode izražavanja u visoki politički dijalog

Iako je dvogodišnje vanredno stanje ukinuto u julu ove godine, napadi na slobodu izražavanja se nastavljaju.

S obzirom na ulogu Evropske unije u promociji vrijednosti mira i dobrobiti svih njenih naroda, očekujemo da uključite pitanja krize poštivanja ljudskih prava u Turskoj u ovosedmični politički dijalog na najvišem nivou, poručili su u pismu EU zvaničnicima Reporteri bez granica, Article 19, Međunarodni press institut, Evropska federacija novinara, Index on Censorship, PEN International, PEN Engleske, PEN Norveške i Aricolo 21.

„Više od 160 novinara je zatvoru u Turskoj, a stotinama drugih se sudi zbog praktikovanja svog prava na izražavanje“, poručuju u pismu. „Novinari i medijske kuće su targetirani većinom pod optužbama da su povezani ili propagiraju terorističku organizaciju, često vezano za pokušaj državnog udara iz jula 2016. godine“.

Iako je dvogodišnje vanredno stanje ukinuto u julu ove godine i umjesto toga uvedena restriktivna legislativa, napadi na slobodu izražavanja i dalje se dešavaju, podsjetile su organizacije u pismu, a samo prošle sedmice je u jednoj akciji uhapšeno 13 ljudi uključujući profesore, novinare i advokate.

Nakon pokušaja državnog udara od prije dvije godine, turske vlasti su se obrušile na nezavisne medije i novinare, kaže se u pismu zvaničnicima EU, što je rezultovalo masovnim zatvaranjem medija i otpuštanjem 10.000 medijskih radnika i masovnim suđenjima novinarima, a što je imalo uticaja i na nezavisnost pravosuđa u toj zemlji.

Organizacije su zatražile da evropski zvaničnici sa turskim vlastima, tokom političkih konsultacija na visokom nivou u Ankari 22. novembra, dogovore konkretne poteze za zaštitu novinara i branioca ljudskih prava u Turskoj i da poštivanje ljudskih prava predstavlja faktor u približavanju te zemlje članstvu u EU.

media.ba

About The Author