MEDIJI O SLUČAJU „DAVID DRAGIČEVIĆ“: Koliko kopiranja Facebook statusa je previše?

U nedostatku pravih informacija, portali sve češće od statusa na Facebook grupi „Pravda za Davida“ prave informacije. O ubistvu i istrazi sve se manje priča i piše

MEDIJI O SLUČAJU „DAVID DRAGIČEVIĆ“: Koliko kopiranja Facebook statusa je previše?
Foto: Telegraf

„Davor Dragičević ulazi u politiku“ odjeknulo je bh. medijima. Otac ubijenog Davida Dragičevića objavio je u Facebook grupi „Pravda za Davida“ kratak post koji su mediji pretvorili u vijest i prenijeli bez ikakve dodatne informacije.

„Politika je dovela do ovoga, politika mi je ubila dijete, protjerala, nastavlja s progonom moje porodice i grupe ‘Pravda za Davida’. Jedini način da zaštitim porodicu, svoju kćerku i grupu PzD jeste da uđem u politiku, u septembru će sve biti jasno, barem će pozicija i (op)pozicija imati alternativu. Za pravdu i istinu za Davida, Dženana i svu djecu BiH. Ja idem do kraja, a vi vidite. Za bolje sutra pravda za Davida, idemo do kraja“, napisao je on.

Tako manje-više glase i sve medijske objave na ovu temu. Novinari se nisu temeljnije raspitivali pa je tako publika ostala uskraćena za stvarni prikaz situacije. Šta će se tačno desiti u septembru? Na koji način Dragičević ulazi u politiku? Osniva svoju stranku ili se priključuje već postojećoj? Znači li to da se u septembru vraća u BiH ili planira i dalje djelovati iz Austrije? Kako planira politiku iskoristiti za rasvjetljivanje ubistva svog sina?

Odgovore na ova pitanja nismo saznali, već nam je nuđeno samo puko kopiranje njegovog posta u Facebook grupi. Portal Klix jedini je koji je svojim čitaocima ponudio više informacija, povezujući ovu objavu s izjavom Davora Dragičevića iz juna ove godine, kada je najavio osnivanje nove političke partije. Ipak, odgovori na ostala pitanja su izostali.

Sudski poziv za Suzanu

Prije nekoliko dana, Davidova majka Suzana Radanović dobila je poziv za sudsko saslušanje 10. septembra. Razlog je podnošenje prekršajne prijave još od 25. decembra prošle godine, kada je policija nasilno uklonila sva obilježja „Pravde za Davida“ sa Trga Krajine u Banjaluci, te privela više osoba, među kojima su bili i Davidovi roditelji. U pozivu na saslušanje navodi se da je Suzana prekršila član 24. Zakona o javnom redu i miru RS. Taj član zakona odnosi se na ometanje državnih organa i drugih pravnih lica.

„Ko ometa ili sprečava djelovanje državnih organa, privrednih društava i drugih pravnih lica koja vrše javna ovlašćenja ili njihove službenike da vrše svoje funkcije, ili ko ne postupi na licu mjesta po zakonitom zahtjevu ili naređenju njihovog službenog lica, kazniće se novčanom kaznom od 500 KM do 1.500 KM ili kaznom zatvora do 60 dana“, stoji u zakonu.

Novinarka Ljiljana Kovačević u tekstu za Žurnal.info vrlo precizno i konkretno čitaocima objašnjava pozadinu ovog poziva. Ona podsjeća na dešavanja od 25. decembra i to da je Suzana prilazila policajcima noseći Davidovu fotografiju.

„Za koga radiš, za narod ili za mafiju? Zar moje dijete nije vrijedno? Imaš li majku, imaš li majku, pogledaj ovu sliku?“, pitala je ona.

„Udaljite se“, govorio je jedan od službenika.

„Je li ovo slobodna teritorija, je li ovo slobodan grad, je li ja smijem stajati gdje hoću?“, kazala je ona, na šta je dobila odgovor da „ne uznemirava policijskog službenika u vršenju dužnosti“.

„Pogledaj šta si ubio, ti i tvoji. Produžena ruka Lukača i mafije. Pobićete mi familiju, to vam je cilj…“, rekla je Suzana.

Ljiljana Kovačević podsjetila je na ovaj dijalog, nakon kog je Davidova majka privedena u stanicu, te dalje objašnjava kako je došlo do sudskog poziva.

„Advokat Milan Malešević, koji zastupa Suzanu Radanović u ovom slučaju, potvrdio je da je Policijska stanica Centar Banjaluka 25. decembra prošle godine Radanovićevoj izdala i uručila prekršajni nalog, zbog navodno počinjenog prekršaja Zakona o javnom redu i miru, kojeg ona nije prihvatila, zbog čega je tražila sudsko odlučivanje“, stoji u tekstu Žurnala.

Ostali mediji, kao što su NAP, Slobodna Bosna, Radio Sarajevo ili Srpska info šturo su prenijeli Suzanin post s Facebook grupe, bez dubljih pojašnjenja.

Zašto je podizanje spomenika vijest?

U odsustvu konkretnijih dešavanja u slučaju ubistva Davida Dragičevića, mediji su pravili vijesti čak i od stvari koje to zapravo nisu. Tako smo imali priliku da čitamo da je na Davidovom grobu podignut spomenik u obliku srca, što jeste vijest, ali za njegovu porodicu. Javnost nema pretjeranog interesa od ove informacije koju su objavili Srpska info, Radiosarajevo.ba, Klix… a koji su ponovo samo preuzeli Facebook post Davidovih roditelja.

Dok mediji dežuraju na Facebooku i prenose tuđe statuse, nema informacija o samoj istrazi ubistva Davida Dragičevića. Odavno nismo vidjeli pozivanja na odgovornost i traženja odgovora od institucija. Ova smrt je još uvijek nerazjašnjena i puna kontradiktornosti, a smanjen interes medija dovodi do toga da se tema polako gubi iz fokusa javnosti.


Tekstove s portala analiziraj.ba uz obavezno navođenje linka na izvorni tekst, dozvoljeno je prenositi tek 24 sata nakon objavljivanja

About The Author