MATO ĐAKOVIĆ: Režimski novinar i PR menadžer

Milorad Dodik bio je gost Đakovićevog Teleringa. Eto dovoljno materijala za nekoliko studija o tome kako se novinar ne smije ponašati

MATO ĐAKOVIĆ: Režimski novinar i PR menadžer

 

RTRS: Telering – 26. septembar 2018.

LIJEPI DANI MOG DJETINJSTVA: Gostovanje Milorada Dodika u emisiji Telering 26. septembra 2018. godine nije bilo spektakularno u pogledu politika koje promovira i predizborne kampanje koju vodi, ali predstavlja pandan onoga što bismo bez ustručavanja mogli nazvati režimskim novinarstvom par excellence. Dodikove reminiscencije o djetinjstvu na selu, o kojima je voditelj Mate Đaković htio razgovarati sa svojim gostom, ispunile su oko 75% raspoloživog vremena. Mogli smo tako čuti podatke o tome kako je porodica Dodik izgradila bogatstvo vrijednim radom, kao poljoprivrednici; kako je Dodikov otac bio uvijek prvi među stanovnicima sela koji pokreće „radne akcije“; kako su uvijek imali skladan odnos s pravoslavnom crkvom i da se u njihovoj kući redovno slavio „Božić i Uskrs… to jeste Vaskrs“ (ispravio se odmah Dodik); kako je nakon polaganja prijemnog ispita na studiju političkih nauka u Beogradu „bio tužan“ jer je „gledao spisak primljenih studenata odozdo i nije vidio svoje ime kada (je) stigao do 120. pozicije“. On se, kako navodi u intervjuu, „nije nadao da će biti rangiran na visokoj poziciji“, pa nije ni gledao dalje. Ispadne, međutim, da je Dodik bio pri samom vrhu na datom spisku, što gledateljstvo RTRS-a treba, izgleda, da zanima deset dana pred izbore.

Saznali smo, također, da Dodik u prosjeku simultano čita „sedam knjiga“ i „većinu udžbenika iz političkih nauka“. Đaković je na ovaj detalj reagirao fasciniran i priupitao „kako uspijevate zapamtiti sadržaj jedne knjige dok čitate drugu“. Dodik se na to nasmijao i rekao kako to zahtijeva veliki napor, ali da on smatra kako čovjek obrazovanje nastavlja i kada završi formalno. Đaković je zatim pitao svoga gosta „kako odmara“, na šta je Dodik rekao da ne pamti kada je zadnji put „sastavio deset dana odmora“. Nadovezao se, međutim, odmah odgovorom da najviše odmara kod kuće u krugu porodice. Đaković je na taj odgovor čekao kako bi postavio sljedeće pitanje koje je započeo riječima: „Ja sam nešto čuo, ali ne znam hoćete li Vi to htjeti priznati. Čuo sam da najviše volite da odmarate s unucima.“ Dodik se na to nasmijao i, klimajući glavom, priznao da je to istina.

Nakon ovakvog uvodnog čavrljanja koje je trajalo više od 30 minuta, Đaković je, napokon, prešao na pitanja vezana za predizbornu kampanju. Tačnije, pitao je Dodika odakle mu afinitet da zapjeva na skupovima. Dodik je objasnio kako je i to sve poteklo iz njegovog djetinjstva, u kojemu se vrijedno i naporno radilo, te kako je pjevanje nešto što je, obrađujući zemlju, skretalo pažnju s umora. Dodao je i da je na mnogim skupovima na kojima je zapjevao postidio i same pjevače koji su bili zaduženi za „kulturni dio programa“. Đaković je primijetio da će se „protivnici Milorada Dodika“ vjerovatno osvrnuti na ove njegove komentare, te poentirao da je razlog takvim kritikama to što ne shvaćaju da je njegov gost jednostavno „prosječan Srbin“ i „čovjek iz naroda“.

MATO ĐAKOVIĆ, PR MENADŽER: Jedan citat o novinarstvu koji se često pripisuje engleskom piscu Georgeu Orwellu glasi: „Novinarstvo je objavljivanje nečega što neko drugi ne želi da bude objavljeno: sve ostalo je reklama.“ U slučaju Teleringa, pa i cjelokupne medijske kuće RTRS, ova misao odjekuje sve jače kako se građani BiH bliže sedmom oktobru. Očekivati od novinara ovoga „javnog servisa“ pouzdane vijesti ili reportažu koja bi oslikala realnost postalo je, kako se čini, uzaludno. Mato Đaković je posljednjim intervjuom dokazao (iako je bilo i ranije instanci za isto) da se u potpunosti okrenuo od novinarstva i postao tek PR menadžer Milorada Dodika, SNSD-a i ostatka režimske strukture u Republici Srpskoj. Naravno, Đaković ima potpuno pravo donijeti odluku da od novinarstva pređe u sferu odnosa s javnošću. Ukoliko je to njegovo profesionalno opredjeljenje (a iz priloženog se može zaključiti da jeste), on ima pravo sebe ostvariti u istom. Štaviše, radeći kao PR menadžer, on također ima pravo sebe nazivati novinarom. Međutim, raditi to kao uposlenik televizije koja je definirana zakonom kao „javni servis“ daje mu legitimitet koji, načinom odnosa prema ovoj profesiji, uopće ne zaslužuje. Regulatorna agencija za komunikacije BiH (RAK) ima dužnost djelovati u slučaju ovakve zloupotrebe. RTRS je u prošlosti novčano kažnjavana više puta zbog istog ili sličnog kršenja Zakona o komunikacijama, što očigledno nije imalo efekta u vidu promjene ponašanja urednika, novinara i ostalih uposlenika ove televizije. Postavlja se, dakle, pitanje: Kada i na koji način će se riješiti samovolja ovoga očigledno privatiziranog i politiziranog „javnog servisa“?

DOMAĆIN LAVROVA: Kada se Đaković pred kraj intervjua napokon okrenuo od isticanja trivijalnih biografskih podataka Milorada Dodika i dotakao političkih tema, i dalje je to činio u duhu svoje uloge PR menadžera. Unaprijed pripremljeni videoklipovi i fotografije pratile su Đakovićeva pitanja vezana za humanost, rodoljubivost i „političke uspjehe“ predsjednika Republike Srpske. Dodik je odgovarao na ta pitanja agresivno i odlučno, što je primijetio i Đaković u nekoliko navrata, ističući njegovu odlučnost. Tema na kojoj su se zadržali voditelj i gost bio je utjecaj koji stranci žele da imaju na politike u BiH, pa i RS. Dodik je krenuo s uobičajenim floskulama o nevladinom sektoru kao „neprijatelju države i naroda“, te ga je opisao kao „produženu ruku Zapada“, koji se namjerava miješati u izbore u BiH. Đaković je u tom trenutku spomenuo ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova i njegovu prošlosedmičnu posjetu BiH tokom koje je, između ostalog, izjavio da „podržava cjelovitost BiH“, što je, naravno, aktiviralo alarme onih koji svoju predizbornu kampanju grade na rusofiliji i obećanju za osamostaljenjem RS-a. Đakovićev spin povodom Lavrovljeve posjete odnosio se na izjavu „trenutnog člana Predsjedništva BiH“ koji je, kako Đaković navodi, rekao: „Rusija se ne miješa u izbore u Bosni i Hercegovini. To samo domaćini Lavrova pokušavaju iskoristiti u svoju korist.“ Nakon ovoga kratkog uvoda, Đaković je započeo s dekonstrukcijom ove izjave, te upitao Dodika: „Nije li to priznanje da ste Vi bili domaćin Lavrova i da ste ga Vi doveli?“ Ovakvom analizom izjave „trenutnog člana Predsjedništva“ Đaković aludira na trivijalnu raspravu koju je plasirao Dodik da je upravo on taj državnik na čiji je poziv Lavrov došao u BiH. Đaković se u nastavku nije dotakao supstance bilo čega što je od strane Lavrova rečeno, nego je ostao pri svojoj prividnoj pronicljivosti dekonstrukcije najnebitnijeg aspekta ove posjete.

PRESJEK:

RTRS, Telering i Mato Đaković dokazali su da, bez ustručavanja, djeluju kao PR mašinerija Milorada Dodika i SNSD-a. Cilj intervjua s predsjednikom Republike Srpske može se jedino protumačiti kao cinični pokušaj prodavanja predizbornog marketinga pod novinarstvo, a nikako kao odgovornost prema građanima koji financiraju ovaj „javni servis“.

About The Author