Kremlj zabranio zapadnim novinarima prisustvo ruskom ‘Davosu’

Zapadnim novinarima nikad dosad nije zabranjen pristup forumu na tako paušalni način

Kremlj zabranio zapadnim novinarima prisustvo ruskom ‘Davosu’

Kremlj je saopćio da novinarima iz “neprijateljskih zemalja” neće biti dopušteno na Sanktpeterburški međunarodni ekonomski forum, koji je predsjednik Rusije Vladimir Putin iskoristio za predstavljanje ruskih ekonomskih potencijala globalnim ulagačima.

Forum u Sankt Peterburgu, bivšoj carskoj prijestolnici koju je izgradio car Petar Veliki prije 300 godina kao “prozor” u Evropu, održava se od 1997. godine i mnogi ga dužnosnici smatraju odgovorom Rusije na Svjetski ekonomski forum održan u Davosu.

Zapadnim novinarima nikad dosad nije zabranjen pristup forumu na tako paušalni način.

– Ovaj put je doista odlučeno da se publikacije iz neprijateljskih zemalja ne akreditiraju za SPIEF – rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov za TASS, koristeći akronim za forum.

Dodao je da je interes za SPIEF uvijek velik, a “neprijateljske zemlje” definicija je kojom Moskva opisuje one koji su je sankcionirali zbog rata u Ukrajini.

Kad je Rusija bila u procvatu 2000-ih, veliki zapadni investitori i investicijski bankari pohrlili su na forum, tražeći dio eksplozivnog rasta u prvom desetljeću Putinove vladavine.

Međutim, posljednjih godina zapadnjake su zamijenili kineski i arapski investitori. Ministar energetike Saudijske Arabije princ Abdulaziz bin Salman održao je razgovore s ruskim zamjenikom premijera Alexanderom Novakom na forumu prošle godine.

Putin, bivši KGB-ov špijun koji dolazi iz Sankt Peterburga, rekao je da se Rusija okreće Kini i azijskim silama jer je Zapad pokrenuo, kako on kaže, ekonomski i hibridni rat protiv Rusije s ciljem rasparčavanja zemlje.

Godine 2021. Putin je delegatima na forumu rekao da “takvi veliki događaji i forumi uistinu ujedinjuju i zbližavaju ljude iz različitih zemalja”.

Izvor: Reuters

About The Author