KLAS RELOTIUS DEMANTIRAO DA JE PRONEVJERIO DONACIJE

Klas Relotius, bivši novinar njemačkog nedjeljnika Spiegela, koji je priznao da je izmišljao priče za svoje članke, demantirao je danas da je koristio novac namijenjen za sirijsku djecu. Redakcija njemačkog lista u nedjelju je saopćila da će podnijeti tužbu protiv novinara kojeg sumnjiči da je pronevjerio donacije. Advokat novinara je danas rekao da Relotius nije ni u […]

KLAS RELOTIUS DEMANTIRAO DA JE PRONEVJERIO DONACIJE
Foto: www.europeanpressprize.com (Official publication)

Klas Relotius, bivši novinar njemačkog nedjeljnika Spiegela, koji je priznao da je izmišljao priče za svoje članke, demantirao je danas da je koristio novac namijenjen za sirijsku djecu.

Redakcija njemačkog lista u nedjelju je saopćila da će podnijeti tužbu protiv novinara kojeg sumnjiči da je pronevjerio donacije.

Advokat novinara je danas rekao da Relotius nije ni u jednom trenutku imao namjeru da iskoristi taj novac i dodao da do pronevjere nije ni došlo. Prema navodima advokata, Relotius je prikupio oko 7.000 eura, a sam je dao 2.000 eura.

Novac prikupljen 2016. godine predat je jednoj nevladinoj organizaciji u Njemačkoj koja podržava djecu u ratnim područjima.

Relotius je nedavno priznao da je izmišljao priče za svoje novinske članke. Novinar od 33 godine je potom dao otkaz dok su čitaoci posljednjih dana naveli da je Relotius prikupljao novac za sirijsku djecu.

List se izvinio čitaocima navodeći da taj incident predstavlja “sramotu” za nedjeljnik star 70 godina i dodao da će sve učiniti da “povrati kredibilitet i povjerenje”.

RSE

About The Author