KAKO JE VLADIMIR KOVAČEVIĆ UJEDINIO MEDIJSKI PROSTOR BIH

IZDVAJAMO

Javnost, a novinari posebno, očekuju da se u narednim danima rasvijetli slučaj napada na Vladimira Kovačevića, te s pravom insistiraju da se vlast institucionalno pozabavi zaštitom novinara i njihovim pravima pri obavljanju zadataka.

KAKO JE VLADIMIR KOVAČEVIĆ UJEDINIO MEDIJSKI PROSTOR BIH

Vijest o brutalnom napadu na Vladimira Kovačevića podigla je na noge medijsku zajednicu u BiH. Osude, protesti, pritisak da se slučaj rasvijetli, sve je to pokazalo kako postoji solidarnost kad je riječ o novinarima u BiH

Vijest o brutalnom premlaćivanju novinara BN televizije Vladimira Kovačevića je u nedjelju navečer brzo zavladala bh. medijskim prostorom. Bezmalo nije bilo portala, a dan kasnije i svih drugih medija, koji nije prenio ovu informaciju. Podsjetimo, Kovačevića su u nedjelju u centru Banje Luke nešto prije 21 sat napale dvije nepoznate osobe, koje su bili zamaskirane. Tukle su ga palicama te je zadobio teže ozljede glave.

Novinar BN televizije, koja žestoko kritikuje vlast Milorada Dodika, u trenutku napada vraćao se sa zadatka, s protesta povodom nerazjašnjenog ubojstva Davida Dragičevića. U bolnici je u ponedjeljak ujutro Kovačevića posjetio i Milorad Dodik, ali se novinar odbio s njim fotografirati te mu je poručio da i on snosi odgovornost za stvorenu atmosferu. „Stvorena je atmosfera u kojoj se napadaju novinari, označeni od vlasti kao neprijatelji, i premlaćuju metalnim šipkama”, rekao je Kovačević za portal Buka, a prenijela televizija N1.

Dodikovo licemjerje

U izjavi za medije sam Dodik je osudio napad na Kovačevića te je od nadležnih policijskih tijela zatražio da se ovaj slučaj do kraja i hitno rasvijetli. Ova je reakcija prenijeta u većini bh. medija, što je, opet, polučilo negativne komentare u javnosti, s obzirom na njegovo antimedijsko djelovanje, tokom kojeg je prečesto i sam verbalno napadao pripadnike sedme sile.

I Udruženje BH novinari je poručilo kako je posebno zabrinjavajuća činjenica to da je Kovačević napadnut neposredno nakon što je poslao izvještaj s građanskih protesta na Trgu Krajine (tzv. Davidov trg) u Banjoj Luci, gdje se svakodnevno okuplja grupa „Pravda za Davida“. „Nakon niza verbalnih napada i političkih pritisaka na novinare BNTV-a od strane predsjednika RS-a Milorada Dodika i drugih zvaničnika vladajuće koalicije u tom entitetu, ovaj napad je vrhunac produženog i nekažnjenog nasilja nad BNTV-om i drugim medijima u BiH, kojem svjedočimo od početka ove godine i koje hitno mora prestati“, piše u saopćenju Udruženja BH novinari. U saopćenju se dodaje kako je Dodik svoje javno i političko djelovanje prečesto usmjeravao na novinare i medije, ponižavao ih i vrijeđao na najprimitivnije načine. „Proglašavao ih je neprijateljima, špijunima, stranim plaćenicima, čime ih je pretvarao u ‘žive mete’ i otvarao prostor za direktno nasilje. Te prijetnje i napadi nikada nisu sankcionirani, niti su nadležne policijske i pravosudne institucije RS-a poduzele efikasne i zakonom propisane mjere zaštite novinara i njihovog prava na slobodan i dostojanstven rad“, navedeno je u saopćenju BH novinara.

Nakon vijesti o napadu na Kovačevića uslijedile su žestoke reakcije u javnosti, pa je reagirao i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić: „Nedopustivo je u demokratskom društvu vrijeđanje, omalovažavanje, a pogotovo premlaćivanje novinara koji samo rade svoj posao. Ukoliko ne bude oštrih sankcija za napadače, ovo će biti nedopustiv putokaz za nastavak ponašanja prema novinarima i ubuduće. Podrška profesionalnom novinarstvu.“

I predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović osudio je napad na Vladimira Kovačevića, zatraživši od institucija da hitno otkriju počinitelje i motive. „Sloboda medija i sloboda izražavanja temelj je svake demokratije. U Republici Srpskoj ta sloboda garantovana je Ustavom i svim drugim zakonskim aktima. Očekujem da policija hitno identifikuje napadače i motive napada na novinara Kovačevića (…) Ovakvi napadi apsolutno su neprihvatljivi i institucije moraju brzom reakcijom poslati poruku da se nasilje nad građanima Republike Srpske neće tolerisati i da će počinitelji biti brzo i adekvatno sankcionisani”, istakao je Čubrilović.

Reakcije u stranim medijima

Oglasila se i Kovačevićeva matična kuća – BN televizija, odnosno njen Uređivački kolegij, osudivši napad i zahtijevajući od MUP-a RS-a da što prije reaguje i nađe počinitelje napada. Uređivački kolegij BNTV-a podsjetio je i kako se već dugo u određenim političkim krugovima pravi hajka na novinare ove kuće. „Zbog toga upozoravamo MUP RS-a da što prije osigura slobodu rada i kretanja, kako našim tako i ostalim novinarima. U protivnom ćemo biti primorani sami poduzeti korake na zaštiti naših ljudi”, poručio je uređivački kolegij RTV BN.

Sve je kulminiralo protestnim okupljanjima novinara u nekoliko gradova BiH – na kojima je iskazano nezadovoljstvo zbog napada, ne samo na Kovačevića. Ovdje je riječ o dugom nizu incidenata koji su uključivali napade na novinare u proteklim godinama.

Podsjetimo, nedavno su u Sarajevu na protestima demobilisanih boraca napadnuti snimatelj Al Jazeere Balkans Mirsad Bukvić, te fotograf portala Klix Kemal Softić.

Vijest o premlaćivanju Kovačevića dospjela je, osim u regionalne, i u strane medije, pa je tako The New York Times objavio priču s naslovom „Pretučen bosanski novinar“, prenoseći tekst agencije Associated Press. Priču o ovome objavili su i drugi strani mediji kao što su portali ABC News, Gazette Times, Al Arabiya, Radio Free Europe, ali i brojne medijske platforme za podršku novinarima.

Ni ovaj slučaj nije mogao proći bez trzavica. Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić prozvao je RTRS i ATV te izjavio da se na njihovim portalima nije mogla pronaći vijest o napadu na Kovačevića. Sa RTRS-a su uzvratili te napisali kako se radi o neistini – objavivši da je vijest o Kovačeviću objavljena odmah u nedjelju navečer.

Javnost, a novinari posebno, očekuju da se u narednim danima rasvijetli slučaj napada na Vladimira Kovačevića, te s pravom insistiraju da se vlast institucionalno pozabavi zaštitom novinara i njihovim pravima pri obavljanju zadataka.

About The Author

Arhiva

VIJESTI

Vijesti

Latest

Internetske platforme i ekstremizam

Potencijalni demonstranti mogu komunicirati na mnogo načina, a zatvaranje javnih kanala stvara rizik da se planiranje preseli u privatne ili šifrirane prostore koje je tijelima zakona teže nadzirati

NAJČITANIJE

Dnevni komentar, Dnevnici, Fake & Spin, Medijska i informacijska pismenost, Medijsko-političke analize, Naslovnica, Političke emisije, Twitter iz dana u dan

Latest

Koliko vrijedi djevičanstvo?

Nevinost u konačnici postaje društveni konstrukt, pitanje kontrole ženske seksualnosti i legitimnog prijenosa imovine. Vlasnik bi u toj priči uvijek trebao da bude muškarac