Javnom servisu BHRT-u prijeti zatvaranje

Neprihvatljivo je zatvaranje BHRT-a u vrijeme kada je demokratija u Evropi pred velikim izazovima

Javnom servisu BHRT-u prijeti zatvaranje

Više od 800 novinara i uposlenika Radiotelevizije Bosne i Hercegovine (BHRT), moglo bi ostati bez posla ako se ne riješi finansijska kriza u toj medijskoj kući, a Evropska federacija novinara (EFJ), Evropska radiodifuzna unija (EBU) i Medijska organizacija jugoistočne Evrope (SEEMO) pozvali su vlasti u Bosni i Hercegovini da poduzmu hitne mjere za pronalaženje održivog rješenja za probleme finansiranja BHRT-a i spriječe zatvaranje tog javnog servisa.

BHRT ima neizmiren dug veći od 60 miliona KM, što je dug javnog emitera u Republici Srpskoj (RTRS), koji bi, prema zakonu, trebao osigurati postotak prihoda prikupljenih putem RTV takse i to je predmet sudskog postupka.

Dug onemogućuje BHRT-u da ispuni svoje porezne i druge obaveze te da obavlja svoju važnu ulogu u društvu. Već ovog mjeseca otpušten je veliki broj zaposlenika sa ciljem da se uštedi novac.

Generalni sekretar EFJ-a Ricardo Gutierrez kaže da je ovakav razvoj događaja apsolutno skandalozan jer će novinari i gledaoci platiti visoku cijenu ako se BHRT zatvori.

Generalni direktor EBU-a Noel Curran kazao je da bi zatvaranje tako važne institucije imalo direktne implikacije za javnost u trenutku kada je pristup vijestima od presudne važnosti.

Generalni sekretar SEEMO-a Oliver Vujović istaknuo je kako je postojanje BHRT-a veoma važno za demokratski sistem Bosne i Hercegovine, a njegovo gašenje stvorilo bi uvjete za političku manipulaciju i dalo dodatnu moć pojedinim političarima i privrednicima te ugrozilo proces pristupanja BiH Evropskoj uniji.

Neprihvatljivo je zatvaranje BHRT-a u vrijeme kada je demokratija u Evropi pred velikim izazovima. Evropi trebaju kvalitetne demokratske institucije koje funkcioniraju, a javni emiteri igraju nezamjenjivu ulogu u društvu kako bi promovirali demokratsku raspravu, podržavali društvenu koheziju i jačali javni moral u teškim vremenima.

Prema podacima EFJ-a i Udruženja BH novinari, 84 novinara BHRT-a već su ostala bez posla, a neki od njih su već obaviješteni da im ugovori neće biti produženi nakon 1. aprila,

EFJ, EBU i SEEMO pozvali su bh. vlasti i sva relevantna nadležna tijela da odmah iznađu održivo rješenje za finansiranje BHRT-a, da se riješi dug nastao zbog neuplaćivanja prihoda RTRS-a, te da se garantira održivost finansiranja i nezavisnost javnih medija.

Izvor: EFJ

About The Author