JAHIĆ: Opasno je izjednačiti lažne vesti sa vestima koje ne idu u prilog vlasti

“Lažne vesti u Srbiji plasiraju i političari i pojedini mediji, kao i neke interesne grupe”, izjavio je FoNetu glavni i odgovorni urednik Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) Dino Jahić i upozorio da bi uvođenje regulative protiv lažnih vijesti u Srbiji moglo biti opasno. “Sad je na društvenim mrežama u moru lažnih vesti postalo teško […]

JAHIĆ: Opasno je izjednačiti lažne vesti sa vestima koje ne idu u prilog vlasti

“Lažne vesti u Srbiji plasiraju i političari i pojedini mediji, kao i neke interesne grupe”, izjavio je FoNetu glavni i odgovorni urednik Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) Dino Jahić i upozorio da bi uvođenje regulative protiv lažnih vijesti u Srbiji moglo biti opasno.

“Sad je na društvenim mrežama u moru lažnih vesti postalo teško razlikovati šta je pravo, a šta nije”, izjavio je Jahić, sugovornik u serijalu razgovora Press Extra.

Prema njegovom mišljenju, prilikom plasiranja lažnih vijesti, nekada je riječ o neopreznosti novinara, koji ne provjere ono što objave, ali je češće u pitanju namjera.

“Postoji nenamerno širenje lažnih vesti, ali i organizovano, putem tabloida”, ukazao je Jahić, da bi se stvar koja je netačna istog dana lako pojavila u javnom prostoru.

“Ima mnogo informacija pod firmom „naš dobro obavešteni izvor“ ili anonimnih izvora, koje sadrže najstrašnije stvari, počev od toga da se sprema državni udar, do toga da neko hoće da ubije premijera.”

Ulogu profesionalnih novinara Jahić vidi u tome da rade svoj posao kako treba, prema etičkim i profesionalnim standardima i istraživački provjeravaju da li su informacije potkrijepljene dokazima.

Jahić predviđa da perspektiva zavisi od tehnologija, kao i od toga kako će se pravno tretirati fenomen lažnih vijesti, napominjući da su neke europske zemlje najavile zakone za njihovo suzbijanje.

“U zemlji poput Srbije to može biti veoma opasno, jer lako možemo doći u situaciju da se lažne vesti izjednače sa onima koje ne idu u prilog nekome na vlasti”, upozorio je Jahić.

To bi, kako je objasnio, moglo dovesti do sudskih procesa protiv novinara koji rade istraživačke tekstove o korupciji u vlasti ili u poduzećima.

“Biće veoma važno da se to isprati i ne dozvoli da se nekim članom zakona istraživačka priča izjednači sa lažnim vestima i uporedi sa nekim portalom koji objavljuje skandale”, zaključio je Jahić.

dijalog.net

About The Author