Izraelski dužnosnici zaplijenili opremu AP-u u južnom Izraelu

Zapljena je uslijedila nakon usmene naredbe od četvrtka da se prekine prijenos uživo

Izraelski dužnosnici zaplijenili opremu AP-u u južnom Izraelu
Foto: Bayerischen Rundfunk/ Ilustracija

Izraelski dužnosnici zaplijenili su kameru i opremu za emitiranje novinske agencije The Associated Press (AP) u južnom Izraelu, optuživši tu novinsku kuću za kršenje novog zakona o medijima davanjem slika Al Jazeeri.

Medijska mreža i satelitski kanal u vlasništvu Katara jedan je od hiljada klijenata koji primaju video feedove uživo od AP-a i drugih novinskih kuća. AP je osudio taj potez i optužio vladu za zlopotrebu nedavno usvojenog zakona o stranim medijima.

– Associated Press najoštrije osuđuje postupke izraelske vlade da zatvori naš dugogodišnji prijenos uživo koji prikazuje pogled na Gazu i zaplijeni opremu AP-a – rekla je Lauren Easton, potpredsjednica korporativnih komunikacija u AP-u.

– Isključivanje nije bilo temeljeno na sadržaju feeda, već na zloupotrebi novog zakona o stranim emiterima od strane izraelske vlade. Pozivamo izraelske vlasti da vrate našu opremu i omoguće nam da odmah ponovno uspostavimo naš prijenos uživo kako bismo mogli nastaviti pružati ovo važno vizualno novinarstvo hiljadama medija širom svijeta – dodala je.

Dužnosnici Ministarstva komunikacija stigli su u utorak poslijepodne na lokaciju AP-a u južnom gradu Sderotu i zaplijenili opremu. Predali su AP-u komad papira, koji je potpisao ministar komunikacija Shlomo Karhi, u kojem se navodi da se krši zakon o stranim emiterima u zemlji.

Malo prije nego što je oprema zaplijenjena, AP je emitirao opći prikaz glađu pogođenog sjevernog dijela Gaze, gdje izraelske snage nastavljaju s kopnenim i zračnim napadom.

AP je rekao da je sve u skladu s izraelskim pravilima vojne cenzure, koja zabranjuju emitiranje detalja poput kretanja trupa koji bi mogli ugroziti vojnike. Snimka uživo uglavnom pokazuje dim koji se diže nad opkoljenim teritorijem.

Zapljena je uslijedila nakon usmene naredbe od četvrtka da se prekine prijenos uživo – što je novinska kuća odbila učiniti.

– U skladu s Vladinom odlukom i naputku ministra komunikacija, Ministarstvo komunikacija nastavit će poduzimati sve potrebne mjere kako bi se ograničilo emitiranje koje narušava sigurnost države – stoji u saopćenju Ministarstva.

Čelnik izraelske opozicije Yair Lapid osudio je ovaj potez kao “čin ludila”, dodajući da se ova vlada ponaša kao da je odlučila pod svaku cijenu osigurati da Izrael bude pokoleban u cijelom svijetu, a Bijela kuća je rekla da je to “zabrinjavajući” razvoj događaja.

– Čvrsto stojimo u svom uvjerenju da novinari imaju sposobnost, pravo obavljati svoj posao – rekla je Bijela kuća.

Izraelska vlada je 5. maja jednoglasno izglasala gašenje Al Jazeere u zemlji, odmah naredivši zatvaranje njezinih ureda i zabranu emitiranja i web stranica. Al Jazeera je osudila odluku kao “kriminalni čin”.

Došlo je to nekoliko sedmica nakon što je izraelski parlament, Kneset, 1. aprila usvojio zakon koji je dopustio Izraelu da privremeno zatvori strane medijske kuće – uključujući Al Jazeeru – ako ih smatra prijetnjom sigurnosti.

Novinar Al Jazeere Mohammed Jamjoom, izvještavajući iz jordanske prijestolnice Ammana, rekao je da AP ima “hiljade klijenata širom svijeta”.

– Izraelska vlada koristi zakon koji je donijela kako bi ugasila Al Jazeeru, a sada napadaju AP, koji hiljadama klijenata pruža prijenos uživo onoga što se događa u sjevernoj Gazi – kazao je Jamjoom.

Izrael već dugo ima loš odnos s Al Jazeerom, optužujući je za pristranost prema njoj i saradnju s Hamasom. Mreža sa sjedištem u Kataru više je puta odbacila optužbe. Al Jazeera je jedna od rijetkih međunarodnih novinskih kuća koja je ostala u Gazi tokom kontinuiranog napada Izraela.

Izvor: Al Jazeera

About The Author