HAYAT I NAŠA TV: Velika razlika u kvalitetu

Plus sedmice

HAYAT TV
Hayat je u Vijestima u 7 15. juna, uz nekoliko priloga o obilježavanju Bajrama, atmosferu praznika odlučio prenijeti i kroz ugao migranata koji su ovaj veliki blagdan dočekali na ulici. Prilog je popraćen izjavama ljudi ispred Željezničke stanice u Sarajevu, a mogli smo čuti i malenu Afganistanku i njezinu iskazanu želju da postane policajka. Dobar prilog, s emotivnim pristupom ljudskim sudbinama.
NAŠA TV
Mostarka Maja Knezović-Lasić, profesorica, glumica i producentica, bila je gost emisije “Dobar, loš, zao”, pa su dijelovi ovog intervjua iskorišteni za prilog na Dnevniku Naše TV, dajući prostor jednoj uspješnoj ženi (što je također rijetkost za ovu televiziju) da ispriča nešto o svojim projektima i djelovanju u kulturnom prostoru.

Minus sedmice

HAYAT TV

Nedjelja je donijela znatno manje vijesti sa domaćeg terena, pa je urednica Elma Odobašić odlučila Vijesti u 7 otvoriti prilogom o tome kako je Makedonija dobila novo ime. Usto, bilo je daleko više vijesti iz svijeta nego što je uobičajeno, pa ostaje žal što se u nedjeljnim Vijestima u 7 nije dalo više prostora bh. temama, nije da ih nema.
NAŠA TV
Vijesti o migrantima u BiH teško pronalaze mjesto u informativnim emisijama Naše TV; uglavnom se svode na izjave ministra sigurnosti Dragana Mektića, a često niti na to. Informacija o tome da je u tuči među migrantima u Velikoj Kladuši stradao mladić iz Maroka, nije smatrana važnom za objavu na Našoj TV. Zato jesu prenijeli vijest o incidentu u Salakovcu gdje su se sukobila dva Pakistanca, ali im nije palo na pamet da upitaju stanovnike izbjegličkog centra osjećaju li se nesigurno.

HAYAT I NAŠA TV: Velika razlika u kvalitetu

Odnos snaga i dalje je na strani Hayata, koji više i detaljnije tematizira socijalne probleme, dok Naša TV svjesno stoji na “braniku hrvatskih prava”

 

Hayat TV: Nedovoljno domaćih vijesti

15. – 22. juni 2018.

SKANDAL NA KONGRESU SINDIKATA:  Migrantska kriza, izjave zvaničnika o ovom problemu i prilozi sa samim migrantima, kao i Prijedlog zakona o izbornim jedinicama u FBiH bili su okosnice sadržaja na Hayatovim Vijestima u 7 protekle sedmice, no nisu izostale ni socijalne teme iz svih dijelova zemlje. Nije propušteno ni da se, kroz prilog novinarke Adise Gojak, izvijesti o skandalu na kongresu Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine na kojem su zaštitari, navodno, vraćali članove sindikata sa ulaza te napali novinarske ekipe. Mjesto u centralnoj informativnoj emisiji našao je i prilog o ženi žrtvi silovanja, te su kontekstualno opisane posljedice, šutnja, sram i nezarasle rane…

MANJE DODIKA: Praćenje aktivnosti Milorada Dodika (što je specifičnost manje-više svih bh. medija) ovaj put svelo se na dva kratka priloga u sedam dana: jedan o posjeti predsjednika Republike Srpske Aleksandru Vučiću, a drugi o ugošćavanju ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina u Banjoj Luci. Manje Dodikovo prisustvo u vijestima svakako je potez za pohvalu.

U Vijestima u 7 od 21. juna, koje je vodila i uređivala Amela Hodžić-Cviko, našlo se mjesta za prilog o istraživačkom projektu za ranu pomoć djeci s razvojnim poteškoćama, što je svakako poučnije i korisnije od izjava većine ovdašnjih političara.

Izdvojeno

Hayat je i u proteklih sedam dana nastavio pratiti Davora Dragičevića koji i dalje traži istinu i pravdu, pustivši u eter očajni vapaj oca: “Ja, Davor Dragičević, vam nikad neću oprostiti. Ni ostalu djecu, zatrli ste mi sjeme, uništili porodicu, ubili ste Davida! Nikad vam neću oprostiti.”

Ocjena: 7

 

NAŠA TV: Čovićev počasni doktorat

15. – 22. juni 2018.

NITI RIJEČI O ŠTRAJKU: Proslava Ramazanskog bajrama nije morala biti prva vijest 15. juna, ali svakako nije trebala biti posljednja informacija, prije sportskog pregleda na Našoj TV, i po izboru urednika Milana Šutala. Njemu je bilo važnije odmah prenijeti gledateljima kako Zdravko Mamić neće biti izručen Hrvatskoj, po odluci Suda BiH. Za Našu TV, vijest da Tuzli prijeti kolaps zdravstvenog sistema zbog najavljenog kolektivnog otkaza ljekara, nakon višednevnog štrajka, nije bila vrijedna pomena u dnevnicima.

NARODSKI KAZANO, PIŠI PROPALO: Ali zato su se urednici ove televizije u više navrata bavili Prijedlogom zakona o izbornim jedinicama, koji su inicirale, kako su ih nazivali, bošnjačke stranke u FBiH, te zaključili kako je, riječima urednika Damira Bliznaca, “narodski kazano – piši propalo”.

Jedna od glavnih vijesti bila je i da je u Zagrebu Draganu Čoviću dodijeljen počasni doktorat. Našlo se dovoljno prostora i za intervju s potpredsjednikom hrvatskog Sabora koji je ponovio dobro poznate stavove o tome kako Hrvatska ima legitimno pravo da se brine o Hrvatima u BiH, te da predstavnika hrvatskog naroda trebaju izabrati samo Hrvati. Kao da socijalnih buntova, nezadovoljnih građana, izuzev kad je riječ o jednakopravnosti, uopšte nema u BiH – barem sudeći po uredničkim prioritetima dnevnika Naše TV.

Izdvojeno

Pred mikrofon novinara Naše TV dovođeni su najrazličitiji sugovornici koji su objašnjavali zašto je Prijedlog zakona o izbornim jedinicama “manipulacija hrvatskim glasovima” i “neka vrsta državnog udara”. U prilozima o ovoj temi, stalno se provlačila teza o dominaciji bošnjačkog glasačkog tijela.

Ocjena: 2

Komparativna analiza

Odnos snaga i dalje je na strani Hayata, koji više i detaljnije posvećuje pažnju socijalnim temama, ne zapostavljajući ni političke, dok Naša TV svjesno stoji na “braniku hrvatskih prava” – djelujući više kao glasilo HDZ-a, a manje kao informativni servis građana. Poredak vijesti na ovim dvjema televizijama rijetko se podudari: recimo, vijest o neizručenju Zdravka Mamića Hrvatskoj na Hayatu je bila osma po redu, dok su na Našoj TV njome otvorili Dnevnik, što u zemlji ozbiljnih političkih kriza, te opšteg nezadovoljstva građana nikako ne bi smjelo da se desi. Dok Hayat ima kontinuitet u izvještavanju o najrazličitijim temama od opšteg interesa, Naša TV uglavnom svoje priloge svodi na hrvatski interes, ubacujući tu i tamo pokoju informaciju iz oblasti “razno”.Valja napomenuti da se ni jedna ni druga televizija (uz opasku da Naša TV svakako nema vijesti iz svijeta – ako ne govorimo o Hrvatskoj) nije pretjerano bavila pričom koja potresa javnost, a to je razdvajanje djece od roditelja, ilegalnih migranata u SAD-u. Naslovnica magazina Time s uplakanim djetetom pred kojim stoji američki predsjednik Donald Trump i s naslovom “Welcome to America” mogla je biti dobar povod za prilog, ali, nažalost, nije.

About The Author