Google će plaćati njemačkim izdavačima 3,2 miliona eura godišnje

Dogovor je postignut s Corint Media, krovnom organizacijom koja zastupa interese njemačkih i međunarodnih izdavača uključujući Sat.1, ProSieben, RTL, Axel Springer i CNBC

Google će plaćati njemačkim izdavačima 3,2 miliona eura godišnje

Google je pristao plaćati njemačkim izdavačima 3,2 miliona eura godišnje za njihovo objavljivanje sadržaja vijesti do odluke njemačkog ureda za patente (DPMA) o tom pitanju, rekle su zainteresirane strane u odvojenim izjavama.

Američki operater tražilice postigao je dogovor s Corint Media, krovnom organizacijom koja zastupa interese njemačkih i međunarodnih izdavača uključujući Sat.1, ProSieben, RTL, Axel Springer i CNBC.

– Plaćanja kompaniji Corint Media u skladu su s onim što smo već dogovorili s 470 regionalnih i nacionalnih publikacija u Njemačkoj – kazali su iz Googlea, ukazujući na postojeće ugovore o licenciranju s publikacijama uključujući Spiegel, Zeit i FAZ za korištenje naslova, dijelova teksta i slika.

Corint Media, koja je prvobitno tražila isplatu od 420 miliona eura za korištenje sadržaja vijesti u 2022. godine, izražava nadu da će odluka arbitražnog odbora DPMA dovesti do “značajnog povećanja naknade koju će Google platiti”.

Strane su se prethodno dogovorile o jednokratnoj isplati od Googlea u iznosu od 5,8 miliona eura za period od uvođenja novog zakona o pomoćnim autorskim pravima za štampu 2021. godine.

– Kvazimonopolist Google diktira cijene, pa je sudski put jedini način da se dođe do primjerene naknade za korištenje sadržaja – rekla je izvršna direktorica Corinta Christine Jury-Fischer.

Izvor: Reuters

About The Author