FTV I BHT1: Ko i zašto ne reciklira afere?

Mnogo bolja sedmica Federalne televizije, čiji se urednici i novinari nisu ustezali pratiti nastavak pravosudne afere i direktno postaviti pitanje o odgovornosti Milana Tegeltije

FTV I BHT1: Ko i zašto ne reciklira afere?
Foto: Žurnal

FTV: Kako izvještavati s lica mjesta?

  1. – 17. juni 2019.

AFERE KOJE NE ZASTARIJEVAJU: Dok su se na BHT1 prilozi i vijesti redali kao na traci, bez povećeg zadržavanja, naročito na mjestima sada već otvorenih afera, FTV je usporio tempo i zadržao pažnju na mjestima kao što je prepiska Muriza Memića i Ružice Jukić. Urednica Amra Zaklan je u četvrtak izdvojila poseban prilog u kojem je dala pravo izričaja i jednoj i drugoj strani. Pravosudne afere su neiscrpni izvor, te je tu svaka reciklaža dopuštena. Bilo bi nepoželjno da javni mediji u ljetnim mjesecima, u vrijeme predaha od novih vijesti, ne recikliraju temu od naročitog javnog značaja.

DOPUŠTENA RECIKLAŽA: I urednica Nevzeta Koljenović je iskoristila odbijanje žalbe Ureda disciplinskog tužioca kao povod da u naslovu postavi pitanje „Je li Milan Tegeltija iznad svih zakona?“. Da li posljednja odluka disciplinske komisije znači da niko neće preispitati odgovornost prvog čovjeka pravosuđa? Urednica je fino posložila pitanja, sve sa apostrofiranjem u naslovu, te ih je potom izručila sagovornicima iz priloga. Jedini savjet koji bi se ovdje mogao dati urednicima jeste to da kod prvorazrednih afera koje ne bi smjele jenjavati slobodno ponove siže događaja. Pamćenje javnosti je kratkog daha, a posebice danas, u eri sveopšte zasićenosti informacijama. Snimak na kojem predsjednik regulatornog pravosudnog tijela prima građane u kafani zaslužuje više dnevničkih emitovanja.

JAVLJANJA IZ KRAJINE: Migrantska kriza je praćena tokom cijele sedmice, a posebno raduje to što su na Federalnoj direktno i jasno postavljana pitanja o političkoj odgovornosti. Bihaćka dopisnica Enesa Hrustanović je u svojim izvještajima i javljanjima koncizna i koncentrisana, a njena javljanja s lica mjesta spadaju u sigurno najbolja izdanja na FTV-u. Od reportera koji se javlja iz žiže dešavanja očekuje se da napravi presjek zbivanja i izdvoji najbitnije, a Hrustanović ostavlja utisak blage užurbanosti i dinamičnosti u kojoj su sve bitne stvari zabilježene.

OCJENA: 7

BHT1: Kako zaobići priču o raspletima i novim zapletima afera?

  1. – 17. juni 2019.

SOLIDNO O MIGRANTSKOJ KRIZI: Situacija s migrantima se komplikuje, bila je jedna od najčešćih rečenica reportera koji su se javljali iz Unsko-sanskog kantona. Prilozi su se bavili kako sigurnosnim tako i humanitarnim aspektom krize. Nisu zabilježeni profesionalni propusti u vidu pristrasnog bojenja migranata nenaklonjenim tonom, ali je rječnik koji je korišćen na Federalnoj bio daleko direktniji i razumljiviji. Posebno kada se nastojala potcrtati politička odgovornost.

PRAVOSUĐE U CRTICI: Ružica Jukić odgovorila Murizu Memiću, odbijena žalba drugostepene disciplinske komisije u vezi s pokretanjem postupka protiv Milana Tegeltije. Vijesti iz pravosuđa stale su u crtice. Urednica Željana Mehmedika nije se npr. odlučila kao njene kolege sa FTV-a da se zapita je li to onda kraj priče o odgovornosti Tegeltije. Utisak je kao da se ova tema što prije željela ostaviti po strani.

PRILOG KOJI JE MORAO BITI SMRTNO OZBILJAN: Urednik Milan Đurović odlučuje se da produbi neobičnu vijest koja je šokirala javnost, a prema kojoj su dva vozača iz Bijeljine uhvaćena da su pod dejstvom alkohola naumili voziti djecu na ekskurziju. Na svu sreću nesavjesni vozači su osujećeni na vrijeme pri redovitoj kontroli, a novinarka je dobro započela priču tražeći odgovore na pitanje koliko su bezbjedna djeca na školskim putovanjima. U nastavku smo saznali da djeca na kraju mahom nisu bila zadovoljna smještajem u bijeljinskom slučaju, kao i da to nije rijetka pojava. Takođe, svi konsultovani sagovornici nas ubjeđuju da su djeca i više nego sigurna. Ipak, prilog se završava pomalo neozbiljno, jer se poslije svega u bezazlenom tonu novinarka pita hoće li biti sankcionisani „vozači koji popiju koju“. Prvo, urednička odluka da se bavi temom đačkih ekskurzija vrijedna je pohvale jer dnevnici vape za nepolitičkim sadržajem. Ili za sadržajem koji se tiče svakodnevnice i kvaliteta života. Ali ako se to radi, onda u tome treba biti ozbiljan. U priči o nesavjesnim vozačima i loše organizovanim ekskurzijama morali su biti p(r)ozvani za mišljenje predstavnici Ministarstva prosvjete ili agencija o kojima je bilo riječi. Tu su novinari i urednici u položaju javnosti koja se interesuje kao sami roditelji djece. Tu nema kompromisa. Jer to od njih očekuju roditelji kao RTV pretplatnici. Najposlije, u pitanju je sigurnost djece. Zato se očekuju ozbiljnost i prava pitanja na pravim mjestima.

OCJENA: 4

KOMPARATIVNA ANALIZA: Mnogo bolja sedmica Federalne jer se urednici i novinari nisu ustezali pratiti nastavak pravosudne afere i direktno postaviti pitanje o odgovornosti Milana Tegeltije. BHT1 je, s druge strane, vijest da je stavljena tačka na disciplinski postupak protiv Tegeltije blago i nedovoljno pokrio. To je bilo naročito upečatljivo jer je iza nas politički dosadna sedmica u kojoj su urednici mogli biti kreativniji, nametati svoju agendu ili birati teme. Umjesto toga, zavladao je tajac. Afere koje plijene pažnjom poput one pravosudne mogu se slobodno reciklirati. To bi se čak trebalo smatrati poželjnim u radu javnih televizija, koje na taj način drže pažnju publike tamo gdje pažnju valja držati. No, pravo je pitanje ko i zašto ne reciklira? Ovoga puta to je bio BHT1. Čeka nas dugo toplo ljeto i manje svježih vijesti, i još dosta sličnih uzdržavanja od reciklaže.

About The Author

IZDVOJENO
Gužve izazvane radovima u tunelu Vranduk sve su češće tema Dnevnika 2, pa se time bavila i urednica Edina Šečerović. Da li su se nesnosna čekanja u koloni mogla zaobići? Šta kažu stručnjaci? Kada će se radovi okončati? Napokon teme od životnog značaja u informativnim emisijama.
Plus sedmice

FTV
Dopisnička javljanja iz Bihaća i pokrivanje migrantske krize.
BHT1
Tokom cijele sedmice migrantska kriza je bila u središtu pažnje.

Minus sedmice

FTV
Nije bilo propusta, ali politički prilozi su i dalje nedovoljno ubjedljivi i slobodni.
BHT1
Rasplet pravosudne afere ispraćen je kao prozaična agencijska vijest.