Egipat upozorio medije na izvještavanje o protestima protiv predsjednika Sissija

Policija je suzavcima rastjerala učesnike protesta

Egipat upozorio medije na izvještavanje o protestima protiv predsjednika Sissija
Foto: AP

Medijsko regulatorno tijelo Egipta upozorilo je novinare da nadzire izvještavanje kako bi se osiguralo da se pridržavaju “profesionalnih kodeksa” nakon protesta protiv predsjednika Abdel-Fattah el-Sissija. Upozorenje je stiglo nakon što je posljednji protest policija rastjerala suzavcima.

Desetine ljudi, uključujući djecu, marširali su ovog vikenda u lučkom gradu Suez, pozivajući Sissija da odstupi, potvrđeno je za AP. Policija je “progonila ljude na ulicama … bilo je puno suzavaca”, kazala je jedna stanovnica tog grada. Svjedoci su govorili pod uvjetom anonimnosti iz straha od odmazde.

Do protesta je došlo nakon antivladinih demonstracija u nekoliko egipatskih gradova prošle sedmice, a policija ih je brzo rastjerala, ali to je prouzrokovalo erupciju uličnih nemira, koje su proteklih godina mjerama koje nametnuo Sissi gotovo potpuno bile ušutkane.

Vlada je učinkovito zabranila sve javne proteste još 2013. godine, ubrzo nakon što je Sissi predvodio vojno svrgavanje tadašnjeg predsjednika. Od tada, svako ko se usudio izaći na ulice, brzo je uhapšen i dobio je višegodišnju zatvorsku kaznu.

U izjavi objavljenoj u nedjelju Državna služba za informiranje, koja izdaje akreditacije predstavnicima stranih medija, rečeno je “pažljivo nadziru” izvještavanje o protestima.

Pozvali su novinare da se “strogo pridržavaju profesionalnih kodeksa ponašanja” i da mediji osiguraju prostor za različite stavove, uključujući i vladu. To regulatorno tijelo izdalo je slična saopćenja i ranije u osjetljivim događajima.

Također je upozoreno da se “društveni mediji ne bi trebali smatrati izvorima vijesti”, zbog brojnih “lažnih naloga i izmišljotina”.

Na društvenim mrežama pojavile su se lažne informacije o protestima, uključujući video zapise protesta prošlih godina kao da se dešavaju uživo.

Izvor: Associated Press (AP)

About The Author