CPJ pozdravio izdavanje naloga za hapšenje izraelskih i Hamasovih vođa

Ova odluka je obećanje da dolazi kraj nekažnjivosti za ubistva i progone

CPJ pozdravio izdavanje naloga za hapšenje izraelskih i Hamasovih vođa
Foto: Hosny Salah/Pixabay

Odbor za zaštitu novinara (CPJ) pozdravio je objavu Međunarodnog krivičnog suda (MKS) da izda naloge za hapšenje lidera Hamasa i izraelskih vođa zbog ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti.

– Nalozi za hapšenje priznaju zločine počinjene nad civilima uključuju dosad neviđen broj ubijenih novinara. Ova odluka je obećanje za kraj nekažnjivosti koja je historijski pratila ubistva i progon onih koji pišu prvi nacrt historije – kazala je izvršna direktorica CPJ-a Jodie Ginsberg.

Od početka rata 7. oktobra, CPJ je dokumentirao dosad neviđen broj ubijenih novinara, a većinu su ubile izraelske snage. Do 20. maja ubijeno je najmanje 105 novinara: 100 palestinskih, dva izraelska i tri libanonska novinara.

Novinari su prema međunarodnom humanitarnom pravu civili. Sukob je u tri mjeseca odnio živote više novinara nego što je ikada ubijeno u jednoj zemlji tokom cijele godine.

Istraživanja CPJ-a i brojne istrage pokazuju da su najmanje tri slučaja novinara koje je ubio Izrael uključivala namjerno ciljanje; stoga bi trebalo ubrzati istragu u tim slučajevima. Još 10 slučajeva također bi moglo uključivati namjerno ciljanje, što bi predstavljalo ratne zločine.

CPJ je pozvao da u okviru istrage MKS-a ispitaju ova ubistva te omogući istražiteljima neograničen pristup Gazi. Uskraćivanje pristupa istražiteljima, uz gotovo potpunu zabranu rata međunarodnim novinarima u Gazi, prepreke su koje se moraju prevladati.

Prije početka rata, CPJ je razotkrio uznemirujući obrazac izraelskih postupaka, s izvještajem iz maja prošle godine koje pokazuje da za 20 ubitava novinara od strane Izraelskih odbrambenih snaga tokom 22 godine, niko nikada nije optužen ili pozvan na odgovornost.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, ministar odbrane Yoav Gallant i vođe Hamasa Yahya Sinwar, Mohammed Diab Ibrahim Al-Masri i Ismail Haniyeh mogli bi se suočiti s krivičnim progonom za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Netanyahu je nazvao odluku “moralnom uvredama s historijskih razmjera”, dok je američki predsjednik Joe Biden u potpunosti odbacio zahtjev MKS-a, dodajući da “nema ekvivalencije između Izraela i Hamasa”.

Izvor: CPJ

About The Author