BUDUĆNOST ONLINE VIDEO NOVOSTI

Nova studija Reutersovog instituta za studije novinarstva – Budućnost online video novosti, istražuje eksploziju online novinskih videozapisa u zadnjih par godina te posljedice koje su izazvale na novinarstvo. Izvještaj su izradili istraživači sa Reutersovog instituta Antonis Kalogeropoulos, Federica Cherubini i Nic Newman. Istraživači su uradili trideset intervjua sa medijskim organizacijama kako bi razumjeli njihove razvojne strategije i pristupe, […]

BUDUĆNOST ONLINE VIDEO NOVOSTI

Nova studija Reutersovog instituta za studije novinarstva – Budućnost online video novosti, istražuje eksploziju online novinskih videozapisa u zadnjih par godina te posljedice koje su izazvale na novinarstvo.

Izvještaj su izradili istraživači sa Reutersovog instituta Antonis Kalogeropoulos, Federica Cherubini i Nic Newman.

Istraživači su uradili trideset intervjua sa medijskim organizacijama kako bi razumjeli njihove razvojne strategije i pristupe, sa fokusom na zemlje UK, SAD, Njemačku i Italiju. Većina njih su u zadnjih nekoliko godina ulagale u izdavanje videozapisa više nego što su uvećavali broj objava istih preko društvenih mreža poput Facebooka te eksperimentiranja sa servisima za prenošenje uživo kao što su Periscope i Facebook Live.

Rezultati koji su dobiveni mogu biti poražavajući za neke izdavače.

Naime, izvještaj je pokazao da je samo mali udio ukupnog vremena provedenog na novinskim sajtovima, izdvojeno za sadržaje videozapisa (prosjek – 2,5% na 30 web sajtova) čak i za velike producente video sadržaja poput BBC News koji se bore za čak jednog od deset posjetitelja za ulazak na video sadržaj.

Izvještaj je pokazao veliki interes za online video novosti kada su u pitanju izvanredne vijesti velikih razmjera. Postotak korisnika koji su preko BBC News pratili terorističke napade u Parizu 2015. se udvostručio, sa 10% prosječne dnevne posjete do čak 22% odmah nakon napada.

U obzir su uzeti zaključci izvještaja prethodnog istraživanja Reutersovog instituta The Digital News Report, koji pokazuju da je 78% ispitanih (od uzorka 50.000) koji kažu da samo povremeno ili nikako ne pristupaju videozapisima. Anketa je pokazala ograničeni porast u korištenju video novosti kao i velika odstupanja između zemalja.

Prema riječima jednog od istraživača, Antonisa Kalogeropoula, online video novosti pružaju snažan i aktraktivan način pokrivanja zanimljivih priča, ali da nije pokrivanje svakodnevnih vijesti jednako zanimljivo. Do sada se čini kako je rast online video novosti isključivo potaknut razvojem tehnologije, platformi i izdavaštva više nego snažnim zahtjevima konzumenata.

Pročitajte više na seenpm.org

About The Author