BNTV: Postoji li opozicija u RS-u ili se radi o tri narodna poslanika iza kojih više niko ne stoji?

Rasprava u Narodnoj skupštini Republike Srpske otvorila je pitanje čiji se, zapravo, interesi štite u entitetskom parlamentu, ali i potvrdila nemoć opozicije

BNTV: Postoji li opozicija u RS-u ili se radi o tri narodna poslanika iza kojih više niko ne stoji?
Foto: Ilustracija/Analiziraj.ba

Piše: Gordana Katana

RTRS: Tradicionalna kosidba s Mladićem

15. – 21. juli 2019.

VITALNI INTERES RS-a: Da je Milorad Dodik, član  Predsjedništva BiH, maher političkih manipulacija, javnosti je sasvim jasno. U to smo se uvjerili i u načinu na koji je branio stav da je zvaničnim zaključkom dva člana Predsjedništva BiH oko nastavka izgradnje Pelješkog mosta kojim je bio preglasan ugrožen vitalni interes RS-a. U tome su mu selekcijom njegovog obraćanja u Narodnoj skupštini RS-a zdušno pomogli i novinari Dnevnika 2.

UVREDE SAMO U PARLAMENTU: Prijetnje i uvrede kojima je Dodik sa govornice parlamenta obasipao tri opoziciona poslanika koji su tvrdili da Pelješki most ni na koji način ne ugrožava interese RS-a, gledatelji Dnevnika nisu imali priliku vidjeti i čuti. Stoga ponovo postavljamo pitanje da li zaista uredništvo Dnevnika javnog RTV servisa RS-a vjeruje da to što u izvještajima prešute nije se ni desilo? U vrijeme kada je svakom građaninu, u koliko to želi, na raspolaganju ogroman broj medija iz kojih se mogu informisati o bilo kojem događaju.

RASKOL U PDP-u: Odjeci sjednice Narodne skupštine nastavili su se i tri dana nakon njenog okončanja. Tanja Blagojević otvorila je pitanje koliko je dubok raskol u Partiji demokratskog progresa nakon što je poslanik te stranke Draško Stanivuković javno saopštio da zbog glasanja oko povrede nacionalnog interesa RS-a u vezi Pelješkog mosta, šef poslaničkog kluba Perica Bundalo treba biti smijenjen. Novinarka je osim na izjavu Stanivukovića, podsjetila i na obraćanje Bundala u parlamentu RS-a, te donijela i izjavu lidera PDP-a Branislava Borenovića iz koje se nije mogao izvući zaključak o tome koliko su odnosi unutar te stranke narušeni.

HARADINAJEVA OSTAVKA: Od tema iz regiona, posebna pažnja posvećena je ostavci premijera Kosova Ramusha Haradinaja zbog poziva Specijalnog suda u Hagu da dođe na saslušanje u svojstvu okrivljenog. Cijeli slučaj javnosti je predstavljen kroz izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, na način da je riječ o “još jednom političkom triku Prištine koji će dovesti do homogenizacije Albanaca i novih pritisaka na srpski narod na Kosovu”.

LJUDSKA PRAVA I SLOBODE: Negiranje bosanskog jezika jedna je od političkih tema oko koje u RS-u postoji puni politički konsenzus. Otuda i opširan izvještaj emitovan u Dnevniku 21. jula u kojem su se kao na pokretnoj traci nizali filolozi iz Beograda koji su digli svoj glas protiv uvođenja bosanskog jezika u obrazovne programe u Srbiji. Ono što je posebno upalo u oči jeste činjenica da niko od onih koji sebe smatraju stručnom i naučnom javnošću nije nudio argumente zasnovane na struci i nauci, nego tek izlizane političke fraze.

Ocjena: 1

 

BNTV: Dodikov (ne)učinak u Predsjedništvu BiH

15. – 21. juli 2019.

PRINCIPI, RASPRAVE I INTERESI: Nedjelju iza nas obilježila je sjednica Narodne skupštine RS, na kojoj je nakon maratonske rasprave prihvaćena inicijativa člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o povredi nacionalnog interesa RS-a u vezi s nastavkom gradnje Pelješkog mosta.

JEZIK ULICE U PARLAMENTU: U Dnevniku 2 emitovanom 18. jula dok je sjednica entitetskog parlamenta još bila u toku, Dragana Rašević napravila je presjek poslaničke rasprave koja je, za ovdašnju javnost koju malo toga može iznenaditi, ipak bila poražavajuća. Bez novinarskih intervencija, gledateljima su ponuđeni stavovi opozicionih poslanika (Draško Stanivuković i Jelena Trivić – PDP te Nebojša Vukanović – SDS) koji su u izlaganjima naveli zašto smatraju da se preglasavanjem Dodika ne vrijeđa nacionalni interes RS-a, te Dodikova reagovanja koja su bila ispod svakog političkog dostojanstva i jedva prilična jeziku ulice, a kamoli parlamenta.

RASKOL U OPOZICIJI: Temom zasjedanja Narodne skupštine, na kojoj su na svjetlo dana isplivali duboki antagonizmi unutar opozicije u RS-u, ali i same Partije demokratskog progresa, bavili su se i u Dnevniku 19. jula. Kroz mišljenja političkih analitičara otvorena su pitanja o tome čije je zapravo interese zaštitila Narodna skupština RS, ali i postoji li u RS-u još uvjek opozicija ili se ona svela tek na tri narodna poslanika za koje više nije sigurno stoje li iza njih i partije iz kojih dolaze.

IZRUČENJA TURSKOJ: Iz emitovanih sadržaja izdvajamo i izvještaj iz Dnevnika 15. jula koji se bavio pitanjem zahtjeva Turske za izručenje iz Bosne i Hercegovine njenih državljana za koje vlasti u Ankari, bez podastiranja dokaza, tvrde da su pripadnici pokreta Feto, odnosno takozvani gulenovci. Ukazano je da bi se udovoljavanjem tom zahtjevu prekršio niz normi iz konvencija o zaštiti ljudskih prava i otvorilo pitanje zašto Milorad Dodik podržava zahtjeve Turske.

Ocjena: 6

Komparativna analiza

Sjednica Narodne skupštine RS, na kojoj je potvrđen stav Milorada Dodika da je njegovim preglasavanjem u Predsjedništvu BiH oko zvaničnog stava vezanog za nastavak gradnje Pelješkog mosta, potvrdila je kako jedan te isti događaj iz vizure dviju uređivačkih politika može biti različito interpretiran. RTRS je ponovo javnost uskratio za ključne diskusije iz parlamentarne rasprave i to u dijelu koji se odnosio na način obraćanja Dodika dijelu opozicionih poslanika. A riječ je o jeziku koji je možda priličan ulici, ali ne i parlamentu i osobi koja obavlja jednu od najviših političkih funkcija u BiH.

About The Author

Izdvojeno
Kada ne bi bilo krajnje ozbiljno, onda bi kao lakrdiju mogli prihvatiti dio intervjua koji je Milorad Dodik dao Večernjem listu nakon sjednice Narodne skupštine na kojoj je prihvaćena njegova inicijativa da je stavom Predsjedništva oko nastavka gradnje Pelješkog mosta povrijeđen vitalni interes RS-a. Naime, Pelješki most u toj izjavi „isključivo je unutrašnje pitanje Hrvatske“, a on je zbog privrednika RS-a koji bi trebali raditi na njegovoj izgradnji morao reagirati.
Plus sedmice

RTRS
Nijedan izvještaj.
BNTV
Milorad Dodik okončao je nakon osam mjeseci svoj mandat kao predsjedavajući Predsjedništva BiH i na toj poziciji trebao bi se naći ponovo u januaru 2021. godine. Bio je to povod da Slađana Jašarević napravi analizu učinkovitosti njegovog rada. Zahvaljujući sugovornicama koje su krajnje precizno secirale sve učinjeno i neučinjeno, Jašarević je gledateljima donijela sliku kako je u bh. javnosti doživljeno Dodikovo političko djelovanje i kolika je njegova odgovornost za političku krizu u kojoj se država nalazi.

Izdvojeno
Pitanju ekonomskih migracija, novinari BNTV-a vratili su se i u nedjelji iza nas. Kroz podatke o sve većem broju oglasa za prodaju nekretnina u RS-u, te razgovorima s građanima, ukazano je da talas odlazaka radno sposobnog stanovništva iz cijele BiH raste iz dana u dan.
Minus sedmice

RTRS
Bešćutnost koju uredništvo javnog RTV servisa RS-a iskazuje prema bošnjačkim žrtvama iz minulog rata u BiH odavno je dosegla sramne razmjere. I potvrdila se u nedjelji iza nas. Klanjanje zajedničke dženaze za 86 bošnjačkih civila koje su pripadnici vojske i policije bosanskih Srba strijeljali na Korićanskim stijenama 1992. godine stala je u rečenicu manju od proširene. U kojoj, žalosno ali ne i iznenađujuće, nije rečeno kako su to „Bošnjaci stradali“. A uvod u nju bio je izvještaj sa „tradicionalne kosidbe koja se upriličuje u znak sjećanja na 1993. godinu kada je vojska predvođena generalom Ratkom Mladićem pomogla srpskom narodu da spasi ljetinu“. Istom događaju prisustvovao je i Madićev sin. Svaki komentar na ovo smatramo suvišnim.
BNTV
U šturoj i po svemu sudeći cenzurisanoj agencijskoj vijesti, uz nekoliko fotografija koje su se pojavile na ekranu, gledatelji su u Dnevniku 20. jula informirani o klanjanju zajedničke dženaze u Hambarinama kod Prijedora za 86 bošnjačkih civila ubijenih 1992. godine na Korićanskim stijenama. Ko je, kako i zašto te Bošnjake ubio, pitanja su na koja gledatelji nisu dobili odgovor.