BNTV I RTRS: Zašto štrajkuju željezničari u RS-u?

Tek je gledanjem BNTV dnevnika moguće dokučiti koji su razlozi štrajka i kakav je odnos uprave i Vlade RS prema Željeznicama RS

BNTV I RTRS: Zašto štrajkuju željezničari u RS-u?
Foto: Opcija.net

RTRS: 16 minuta za Dodikovu posjetu Rusiji

  1. – 9. juni 2019.

ORUŽJE PROPADA: Istraga koja se provodi u okviru Ministarstva odbrane BiH i komandnih struktura Oružanih snaga BiH dat će odgovor koji su oficiri naredili pripadnicima Trećeg pješadijskog RS puka OSBiH da s uniformi skinu simbole Republike Srpske. To je izjavio oficir srpske nacionalnosti, no u interpretaciji Gvozdena Šarca to su „osioni bošnjački oficir i podoficiri“. Tako je događaj iz aprila ove godine u Dnevniku emitovanom 3. maja gledateljima predstavljen kao svojevrstan skandal. I tu se nije zaustavilo. Ovaj događaj desio se u kasarni OS BiH na Palama, u kojoj su uskladišteni tenkovi i ostala neperspektivna pokretna vojna imovina koja je pripadala do 2006. godine Vojsci RS. Što je Šarca posebno potreslo. Jer istim je „vođen otadžbinsko-oslobodilački rat, a sada propada“. Malo je vjerovatno da novinar ne zna da ta borbena sredstva ne koriste OS BiH, pa je pitanje šta je svojim stavovima htio javnosti poručiti.

AFERA „POTKIVANJE“: Koruptivna afera u čijem se središtu našao predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Milan Tegeltija bila je tema o kojoj su gledatelji informisani u nedjelji iza nas. Povod je bila odluka Disciplinskog vijeća koje je odbacilo tužbu koju je protiv Tegeltije podigao Disciplinski tužitelj Tužilaštva BiH. Iako je do detalja prenesen sadržaj odluke žalbenog vijeća, a potom i saopštenja Udruženja sudija i Advokatske komore Republike Srpske koji su ovu odluku pozdravili, namjera da se sa Tegeltije „spere ljaga“ nije postignuta. Jer i bez trunke pravničkog znanja jasno je da se niko od imenovanih nije bavio suštinom problema − dovođenjem u vezu s  „potkivanjem“, odnosno traženjem, a možda i primanjem mita nositelja  visoke pravosudne funkcije u BiH.

Kako  prvostepenom odlukom disciplinske komisije nije stavljena tačka na aferu „Potkivanje“, slučaju se RTRS vratio i u Dnevniku 7. juna. U interpretaciji koja je ponuđena gledateljima, odluka disciplinskog tužioca da podnese žalbu na odbacivanje disciplinske  tužbe protiv prvog čovjeka VSTV-a „dokaz je političkih pritisaka međunarodnih faktora na pravosuđe u BiH. Ili, kako je to za RTRS ocijenio funkcioner SNSD-a Staša Košarac, koji je ustvrdio da je „Ured  visokog predstavnika izašao izvan svog mandata i stavio se na stranu bošnjačkih političara“. Ma šta da to u kontekstu ovog slučaja značilo.

ŠTRAJK ŽELJEZNIČARA: Da u ovom bh. entitetu ima i nezadovoljnih radnika, činjenice su koje više ni javni servis RS-a ne može prikrivati. Tako je zabilježena i najava, a potom i štrajk upozorenja radnika Željeznica RS održan 7. juna. U najavi samog štrajka u Dnevniku 5. juna, prezenterka navodi da je odluka o štrajku donijeta „kako kažu sindikati, jer uprava nije ispunila njihove zahtjeve“. Svjesno zamjenjujući teze, tako se prenebregava činjenica da radnici smatraju da umjesto jednokratne stimulacije imaju pravo na čvrst dogovor s upravom, odnosno kolektivni ugovor koji bi im garantovao trajno povećanje plata. I ne staju novinari Dnevnika na tome, pa u izvještaju sa samog štrajka svjesno prešućuju niz podataka koje su predstavnici radnika iznijeli, uključujući da čak trećina zaposlenih prima platu nižu od najniže u RS-u.

Ocjena: 1

BNTV: Pregled teške ekonomske situacije

  1. – 9. juni 2019.

OD NAJUSPJEŠNIJEG ŽITOPRERAĐIVAČA DO STEČAJA: Uredništvo Dnevnika fokus izvještavanja u nedjelji iza nas stavilo je na ekonomske i socijalne teme kojima su ukazali kako iza izjava političara o ekonomskom napretku Republike Srpske ne stoje i konkretna djela.

Izdvojit ćemo prilog o još jednim propalim pregovorima radnika i vlasnika bijeljinskog Žitoprometa. Podsjećamo, nakon privatizacije, novi vlasnik Slobodan Pavlović doveo je najuspješnijeg žitoprerađivača  BiH do granice stečaja. Izdvajamo zabilježenu raspravu Pavlovića i radnika koji su jasno pokazali kako praznim obećanjima više ne vjeruju. Ali i ponašanje predsjednika sindikata te firme koji je radio sve samo ne u korist radnika koje je obasuo obećanjima bez ijednog argumenta da će se situacija razriješiti.

NAGRAĐIVANJE NEUSPJEHA: Na to kakav privredni ambijent vlada u RS-u i na koji način Vlada upravlja javnim resursima, gledatelji su se mogli uvjeriti na primjeru otkupa propalih koncesija. Naime, iako koncesionari nisu ispunili svoje obaveze kada su u pitanju izgradnje hidro i termoelektrana, i za to snose odgovornost, Vlada sada od njih, za znatno veće svote novca od onih koje je kao koncesionu naknadu uzela, iste otkupljuje.

ŠTRAJK ŽELJEZNIČARA: Sve što je RTRS prešutio vezano za štrajk upozorenja radnika JP Željeznice RS, gledatelji su mogli saznati ukoliko su pogledali Dnevnike BNTV-a: koji su razlozi štrajka, kakav je odnos uprave i Vlade  RS prema ovom javnom preduzeću itd.

BEZ STATISTIKE O MIGRACIJAMA: U dnevnicima je nastavljena i praksa upozoravanja na sve veći odliv stanovništva iz ovog bh. entiteta. Vlast nastoji taj problem umanjiti i to na način da uopšte ne vodi statistiku o vanjskim migracijama. Otuda i prešutan podatak da je u posljednjih pet godina RS ostala bez 150.000 stanovnika.

Ocjena: 7

Komparativa analiza

Dvije policijske akcije u kojoj je veći broj osumnjičenih, uključujući i Nenada Suzića, bivšeg ministra prosvjete i profesora na Filozofskom fakultetu u Banjaluci, uhapšen pod sumnjom za pedofiliju, trebale bi biti povod za ozbiljnu analizu ovog slučaja. No iako su meta seksualnog iskorištavanja bile i štićenice Doma za nezbrinutu djecu „Rada Vranješević“ iz Banjaluke, obje medijske kuće su se, kad je riječ o ovim slučajevima, zadržale samo na nivou vijesti.

About The Author

Plus sedmice

RTRS
Nijedan izvještaj.
BNTV
Tema Bojane Vinčić koja je upozorila da se u RS-u sve veći broj građana zadužuje kod banaka ili mikrokreditnih organizacija kako bi preživjeli od mjeseca do mjeseca. Ove podatke ilustrovala je anketom među građanima, te razgovorom s trgovcima na pijacama koji su naveli da sve veći broj građana kupuje voće i povrće na komad.

IZDVOJENO
I uz najpažljivije pregledavanje izvještaja emitovanog 6. juna, nismo bili kadri dokučiti zašto se u centralnoj informativnoj emisiji našao prilog o nalogu za skidanje tende ispred ulaza u jednu bijeljinsku trgovinu.
Minus sedmice

RTRS
Boravku predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika na Privrednom forumu u Sankt Petersburgu dat je poseban značaj iako je ostalo nejasno u kojoj je funkciji tamo boravio. I ponovo je javnost informisana o novim ruskim investicijama koje samo što nisu stigle u ovaj bh. entitet. Dodik tako, zajedno sa predsjednicom RS-a Željkom Cvijanović, koja je takođe boravila u Sankt Petersburgu, nastavlja graditi Potemkinova sela, računajući na sasvim evidentno kratko pamćenje građana kada su u pitanju Ruska Federacija i data a nikad realizovana obećanja. Uz zdušnu podršku RTRS-a, koji je čak 16 minuta Dnevnika emitovanog 7. juna posvetila njihovom boravku u Rusiji.
BNTV
Nijedan izvještaj.