BNTV I RTRS: Kome je stalo do EU integracija?

Plus nedjelje

BNTV
Izvještaj o terorističkom napadu u Manchesteru. Iako sklopljen od agencijskih vijesti, gledaocima je donio obilje informacija kako o samom terorističkom napadu, tako i o svim reakcijama i osudama koje su uslijedile diljem svijeta.
RTRS
Nijedan izvještaj ne izdvajamo.

Minus nedjelje

BNTV
Hronika parastosa najbolje opisuje blok Dnevnika 25. maja. Godišnjica zločina nad Srbima u Bradini kod Konjica, potom u selu Bukovica, opština Goražde. Iako smo u prvi mah ostali prijatno iznenađeni činjenicom da je na taj blok vezan i pomen žrtvama na Tuzlanskoj kapiji, nada da će isti biti urađen s dozom nužnog pijeteta prema ugašenim životima 71 mladića i djevojke pokazala se uzaludnom. Žrtve i zločin bili su tek povod da se podsjeti na Novaka Đukića, generala Vojske RS, osuđenog pred Sudom BiH za ratni zločin na Tuzlanskoj kapiji. Čija odbrana, gle čuda, traži ponovno suđenje, tvrdeći da je Đukić nevin.
RTRS
U interpretaciji novinara RTRS-a, odluka vlasnika kompanije Agro Holding iz Prijedora da se iz kruga tvornice ukloni spomen-ploča posvećena poginulim pripadnicima Vojske RS-a dignuta je na nivo nacionalnog skandala. Tome je, istina, doprinio i predsjednik lokalne Boračke organizacije Zoran Predojević, koji je tim povodom prvo zaprijetio da će “ako treba, srpski borci ponovo braniti Prijedor”. No, Predojević je potom ipak spustio loptu, ali to je zasmetalo novinarki Danijeli Dodoš. Koja, već uobičajeno za novinare Dnevnika 2 Javnog RTV servisa RS, pozivajući se na glasine iz Prijedora i neimenovane izvore, tvrdi da je “Predojević bio izložen prijetnjama”. Kakvim i od koga, gledaoci nisu saznali.

U istom Dnevniku (26. maj), tek s dvije rečenice prezenterke, spomenuta je i godišnjica otvaranja koncentracionog logora za nesrpsko stanovništvo u Trnopolju kod Prijedora. Koji je u verziji RTRS-a “sabirni centar”.

BNTV I RTRS: Kome je stalo do EU integracija?

BiH se našla u ćorsokaku u procesu približavanja Evropskoj uniji. Mogu li mediji pomoći u pronalaženju izlaza?

 

BNTV: 25. maj ‒ sjećanje na Novaka Đukića

22. – 28. maj 2017.

SUKOB INTERESA: Nakon niza dana u kojima su Dnevnikom dominirali jalovi verbalni ratovi političara u bh. entitetu Republika Srpska, nedjelja iza nas donijela je pomak u prezentaciji informacija od interesa za građane. Izdvajamo izvještaj novinarke Slađane Jašarević o svim problemima vezanim za rad Komisije za utvrđivanje sukoba interesa Parlamentarne skupštine BiH. Kroz izjave sugovornika, novinarka je ukazala na niz apsurda samog Zakona o utvrđivanju sukoba interesa koji i rad Komisije čini gotovo nemogućom misijom. (Dnevnik 23. maj)

UDALJAVANJE OD EU: Jašarević se bavila i ćorsokakom u kojem se našao proces ispunjavanja upitnika koji je Evropska unija dostavila BiH kao prvi korak ka otvaranju pregovora o članstvu. Još jedan u nizu primjera kako složeno uređenje BiH i nastojanja političara da ga dodatno zakompliciraju državu zapravo ne približavaju, nego udaljavaju od Evropske unije.

NEUSLOVNA ŠKOLA: Svoje mjesto u Dnevnicima (25. i 26. maj) našli su i građani koji su svakodnevno kolateralna šteta politike koja malo mari za njihove potrebe. Primjer: Osnovna škola “Vuk Karadžić” u Bijeljini u kojoj ne postoji ni minimum uslova za boravak djece, u kojoj su, štaviše, i životi ugroženi. Kiša koja se slijeva niz električne instalacije i neupotrebljivi toaleti bili su povod protesta roditelja. Za koje vlast ostaje potpuno nezainteresirana.

Izdvojeno

Podsjećanje na kultni jugoslovenski film Skupljači perja, koji je, kao dobitnik Grand Prixa prije tačno pola vijeka, ove godine prikazan na Filmskom festivalu u Cannesu u posebnoj selekciji. Od glumaca živa je tek Olivera Katarina, koja se pred odlazak u Cannes prisjetila detalja sa snimanja, kolega i samog festivala.

Ocjena 5

RTRS: Osipanje SDS-a

22. – 28. maj 2017.

O OPOZICIJI TEMELJITO: Dvije teme s političke scene Republike Srpske: verbalni rat među čelnicima vladajuće koalicije i osipanje članstva SDS-a, najveće opozicione stranke u ovom bh. entitetu, dominirale su dnevnicima u protekloj nedjelji. Gledaoci su podrobno izvještavani o svim turbulencijama na lokalnom nivou pred stranačku skupštinu. Pomak bilježimo u činjenici da je u izvještajima pružena prilika da svoj stav osim nezadovoljnih članova stranke iznesu i oni na koje se to nezadovoljstvo odnosilo.

O VLADAJUĆIM PRENOŠENJEM IZJAVA: No, bez ulaženja u srž problema, prošli su sada već otvoreni sukobi na relaciji SNSD-DNS i SP. Iako se među partijama na vlasti pukotine više ne mogu prikriti, da uredništvo Dnevnika nije takvo kakvo jeste, onda bi sve to i bio povod za ozbiljnu analizu. Umjesto toga, tek puko prenošenje izjava čelnih ljudi vladajućih stranaka.

MERKATOR U BiH: U bloku tema iz oblasti ekonomije izdvajamo izvještaj o mogućem vraćanju trgovinskog lanca Merkator u BiH, koji bi trebao zamijeniti Konzum. RTRS nastavio je pratiti stanje u Konzumu BiH, u svjetlu restrukturiranja kompanije Agrokor, od kojeg zavise i radna mjesta u Konzumu BiH i njegovi kooperanti.

Izdvojeno

Rehabilitacija četničkog generala Nikole Kalabića od strane suda u Valjevu našla se u bloku vijesti iz regiona. Bez dodatnih komentara. No, od medija koji slijepo slijedi ovdašnju politiku baziranu na povijesnom revizionizmu, ništa drugo nismo ni mogli očekivati.

Ocjena 2

Komparativna analiza

Brzina evropskih integracija pitanje je od interesa za sve građane BiH. I dok BNTV ukazuje na sve probleme koje domaći političari stvaraju bez ikakve potrebe, u čemu RS prednjači, RTRS ih potpuno relativizira.

About The Author