BHT1 I FTV: Dva lica mostarskih protesta

Minus nedjelje

BHT1
Politički prilozi u prvim danima poslije izbora bili su dosadni, bez ekskluzive i potpuno irelevantni.

FTV
Ostaje utisak da su obje televizije ostale dužne gledateljima slikovitiji prikaz izbornih rezultata kroz raspored stranačkih mjesta u parlamentima

Plus nedjelje

BHT1
Vedran Prodić donio nam je solidno priređenu priču o kadrovskim rješenjima u našim diplomatskim misijama. Novinar je istražio šta možemo očekivati dolaskom novih članova Predsjedništva

FTV
Bolji i raznovrsniji politički prilozi

BHT1 I FTV: Dva lica mostarskih protesta

FTV je vještija u praćenju politike. Tamo gdje oni iznose kuloarske priče i detalje, BHT1 se sakriva iza tuđih mišljenja. Gdje prvi donose najnovije informacije, drugi nam donose stare priče

BHT1: Bez pravog političkog priloga

9. – 15. oktobar 2018.

KOALICIJE I KAKO IH NE POGAĐATI: BHT1 se više puta tokom sedmice pitao ko će s kim u postizborne koalicije. Svi odgovori koje su nam spremili nisu bili vrijedni gledanja. Svaki put bi to bio nezanimljiv sadržaj koji se uglavnom sastojao od ponavljanja već znanog, ili analitičkih mišljenja. Tako je bilo i u subotu (urednice Svjetlana Topalić i Samira Krehić) kada su već drugi mediji naveliko spekulisali da je na pomolu slom opozicije u manjem entitetu i politička trgovina do sada nezabilježenih razmjera. Svakom iole upućenom bilo je dovoljno da prelista režimska glasila u Republici Srpskoj, pa da shvati da je i dalje aktuelni predsjednik Milorad Dodik namjerio da prepolovi najveću opozicionu stranku. Ništa od toga se nije moglo čuti u pripremi BHT1. Umjesto toga, forsiranje analitičkih sudova i opštih mjesta. Politički prilozi u danima poslije izbora prave se od kuloarskih priča i novinarskih izvora. A ne samo od tuđih pogleda.

OPŠIRNO O TRAGEDIJI U BRODU: BHT1 je posvetio skoro deset minuta havariji u brodskoj Rafineriji nafte. Novinar Vladimir Šušak razgovarao je s prvim čovjekom Broda koji je pokušao uvjeriti javnost da je sve pod kontrolom i da je šteta manja nego što se prikazuje. Šušak je suočio gosta sa svim pitanjima koja muče javnost.

BAJATE VIJESTI: I u vikend-javljanju sa Trga Krajine, ili Trga Davida Dragičevića, kako ga sve veći broj Banjalučana naziva, reporteri su propustili izvijestiti gledatelje o lomovima kroz koje prolazi opozicija u RS-u (nedjelja, urednici Milan Đurović i Azira Hrustemović). Umjesto toga, u izvještaju su se ponavljale stare vijesti. Novinari i urednici državne televizije kao da ne prate druge medije u kojima se uveliko najavljuje da će dio SDS-a prikloniti se SNSD-u.

VIJESTI I STATISTIKE: Nastavljena je praksa izdvajanja ekonomskih vijesti i statistike. Urednice Blažica Krišto i Adela Malkoč u srijedu su nam donijele prognoze MMF-a za našu ekonomiju, ali i podatke o trendovima trgovinske razmjene.

IZDVOJENO:

Po ugledu na javne televizije iz regiona, BHT1 je u novoj formi dao posebno mjesto kulturi u informativnom programu, pa je sada gledamo kao izdvojenu rubriku uz sport i vrijeme. Na ovaj način glavni sadržaj će se osloboditi obaveze da se u kratkim sekvencama izvijesti o najvažnijim kulturnim dešavanjima (što se isto čini rijetko i nedovoljno) jer će se sada oni moći posebno obraditi u izdvojenom formatu.

OCJENA: 3

FTV: Bolji za političke priloge

9. – 15. oktobar 2018.

UZBUDLJIVIJA PRIPREMA: Federalna zna donijeti dobar politički prilog. Mišo Vidović je više puta spekulisao ko bi mogao biti novi mandatar za sastav Vlade u Republici Srpskoj, prenoseći nam sve najsočnije detalje. Ono što na BHT1 uporno izbjegavaju. Kao da gledatelji na drugim mjestima neće pročitati i saznati da tinja sukob između dvije najjače vladajuće stranke. I javljanja sa Trga Krajine (subota, urednica Jadranka Milošević) bila su dinamičnija i hvatala su svaki prizor političke svakodnevnice.

KOGA NISMO BIRALI? U sumiranju izbornih rezultata posebno je inovativan bio urednik Darjan Babić, koji nam je predstavio koje to etablirane političke figure nisu dobile podršku naroda. Bio je to dobar način da kroz brojke vidimo koliko pojedini političari (ne) uživaju naklonost birača.

IZDVOJENO:

Pokrivajući požar u Brodu, urednica Edina Šečerović osvrnula se i na širu priču o Rafineriji. Kako posluje? Je li tačno da se ne posvećuje dovoljna pažnja zaštiti životne sredine i radnika? Kada su rađeni posljednji remonti? Odlično pokrivanje koje se nije zadržalo na pukom izvještavanju.

OCJENA: 7

KOMPARATIVNA ANALIZA:

FTV zna pratiti politiku, BHT1 ne umije. To bi bio najtačniji sažetak. Tamo gdje jedni iznose kuloarske priče i detalje, drugi se sakrivaju iza tuđih mišljenja. Gdje prvi donose najnovije informacije, drugi nam donose stare priče. Državna televizija je rijetko kada slobodna u pripremi političkih priloga, i čini se da je to rezultat puritanskog odnosa u politici gdje se tobož izbjegava prljavština i onda se isporuči potpuno negledljiv sadržaj. Tri puta su se pitali ko će s kim u koalicije a da nijednom nisu isporučili, ne odgovor, već zdravo, uzbudljivo nagađanje. Portali to riješe u nekoliko rečenica.

Druga stvar koja je vrijedna kompariranja jeste način kako su oba medija pratila proteste u Mostaru protiv izbora Željka Komšića. Za BHT1 (urednice Željana Mehmedika i Blažica Krišto) bio je to protest „studenata Sveučilišta“, okarakterisan kao najmasovnije okupljanje u recentnoj povijesti Mostara. Na FTV-u (urednica Edina Šečerović) bio je to protest grupe građana, a spomenulo se kako je otprilike bilo oko dvije hiljade ljudi. Ovdje niti jedan izbor riječi i informacija nije bio slučajan. BHT1 je naglašavanjem da se radi o studentskom protestu davao mu posebnu notu i značaj, kao i upotrebom superlativa u opisu događaja. FTV je pak bio blago rezervisan u javljanju uživo, ili samo nije dijelio egzaltiranost svojih kolega sa druge televizije, da bi u nastavku gradio prilog u kojem se otvoreno branio lider DF-a i njegova pobjeda. Na ovom primjeru smo najbolje mogli vidjeti gdje se koji medij nalazi pred novu podjelu karata na ovdašnjoj političkoj sceni, kao i da su oba sklona političkom navijanju i zauzimanju pozicija.

About The Author