BHT1 I FTV: Dragan Lukač i Osman Mehmedagić, povlaštena lica naših dnevnika

BHT1 je priču o hapšenjima policajaca u Banjaluci ispratio doziranim informacijama Dragana Lukača, ne dajući prostor kritikama i optužbama opozicije, a FTV je uradio isto povodom slučaja „Mehmedagić“

BHT1 I FTV: Dragan Lukač i Osman Mehmedagić, povlaštena lica naših dnevnika

BHT1: Dnevnik 2 MUP-a RS

  1. – 19. juli 2021.

ZAŠTO SE NIJE ČUO GLAS OPOZICIJE? BHT1 među udarne vijesti ubraja i onu o hapšenju pripadnika MUP-a RS koje se tereti da su povezani sa crnogorskim kriminalnim klanovima. Urednici Milan Đurović i Azira Hrustemović u prvi plan stavljaju ono što je i sam ministar Dragan Lukač isticao dok se hvalio tzv. čišćenjem vlastitih redova. Vijest je ispraćena brutalnim snimkom hapšenja, pa je sve zajedno izgledalo kao promidžbeni program MUP-a RS poslije kojeg građani mogu zaključiti da je, uprkos otpadnicima, sve u najboljem redu. Kriminalci se hapse, i to tako da ih se ne štedi, pa čak i ako su u redovima policije. No, ostaje ono neugodno pitanje kakva je to policija u kojoj se inspektore tereti za organizovani kriminal i veze sa kriminalnim klanovima iz druge zemlje? Šta o svemu misli opozicija u Republici Srpskoj? Neki su imali šta reći, kao Nebojša Vukanović koji tvrdi da se radi o kriminalno-političkim obračunima Lukača i Milorada Dodika ili borbi za prevlast nad policijskim snagama. Opozicija ipak nije imala mjesto na javnoj televiziji, pa se sve svelo na zvanične informacije koje dijeli MUP RS.

ZENIČKA OBILAZNICA KONAČNO OTVORENA: U četvrtak (Dejan Petrović) saznajemo da je konačno u funkciji zenička zaobilaznica, ili novih jedanaest kilometara autoputa koji su čekali osam mjeseci da se prikupe sve dozvole. U Autocestama FBiH u tome ne vide ništa neobično, a ni na BHT1, jer prilog nije ulazio u detalje. Niti se pokušalo odgovoriti na pitanje zašto smo toliko dugo čekali na otvaranje obilaznice.

ŠTA JE DNEVNIK 2 BEZ ŠPICE? U petak je izostala udarna špica uslijed tehničkih smetnji (Blažica Krišto). Greške su uvijek moguće, ali Dnevnik 2 bez najave u prvim minutama ne izgleda isto. To je kao sveska bez korica i gubi se onaj korak s posljednjim ili najbitnijim aktuelnostima, što gledaoce obično najviše interesuje.

ZATVARANJE OHR-a? Vladimir Šušak donosi solidan prilog o mogućem zatvaranju OHR-a, a posebno raduje višestran pregled stavova velikih sila. Dok su SAD i Velika Britanija mišljenja da je visokom predstavniku mjesto u našoj zemlji do daljnjeg, Rusija i Kina zagovaraju zatvaranje njegovog ureda. Prilog donosi i mišljenja analitičara koji su iz različitih uglova sagledali pozicije međunarodnih aktera.

OCJENA: 2

FTV: Bez opozicije o Mehmedagiću, s opozicijom o Lukaču i Dodiku

ZAŠTO SE NIJE ČUO GLAS OPOZICIJE (2)? Sedmicu iza nas obilježilo je i hapšenje Osmana Mehmedagića, direktora OSA-e, a FTV u petak (Dejana Šešlija) u fokus stavlja vijest da prvom obavještajcu ipak neće biti određen pritvor. Na BHT1 je pak udarna vijest da su mu određene druge mjere zabrane. Dan prije, FTV (Amra Zaklan) na sva zvona prenosi saopštenja i stavove neformalne grupe građana koja se okupila na protestima u znak podrške Mehmedagiću. Prenose se i stavovi odbrane i advokata koji tvrde da se radi o politički montiranom procesu, ali se FTV ne upušta u sve pozadinske tajne. Na primjer, ne daje se odgovor na pitanje ko je zaista neformalna grupa građana koja se odjednom okuplja da da podršku direktoru OSA-e koji se između ostalog tereti za falsifikovanje diplome. I ovdje je uputno postaviti isto pitanje koje se adresira i BHT1 – gdje je nestala opozicija? Ako se već spekulira da se radi o politički motivisanom hapšenju, tu se onda mora pronaći prostor za opozicione prvake.

KAKO JE BITI IZVOZNIK U BiH? Merima Adembegović donosi izvanrednu priču o proizvođačima šljiva i krastavaca kojim je izvoz u zemlje EU ugrožen zbog administrativnih barijera Hrvatske. Tamošnji inspektori ne rade u dane vikenda, što usporava prevoz robe i stvara dodatne troškove našim izvoznicima. U priči se naglašava da najmanje deset hiljada ljudi živi od ovog posla, da se ministar sa izvoznicima nije sastao godinu dana, da su svi prošli rigorozne provjere EU da bi mogli izvoziti na ovo tržište, te da su sada prepušteni nemilosti prvih susjeda. Sve pohvale FTV-u na ozbiljnoj istraživačkoj priči iz koje se vidi kako je biti izvoznik bez elementarne državne zaštite.

U NASLOVU ONO ŠTO SE BHT1 NE USUDI STAVITI: Dok se BHT1 u priču o hapšenjima policajaca u Republici Srpskoj zadržava isključivo na onome što saopštava MUP RS, na FTV-u (Dejana Šešlija) slobodnija i eksplicitnija priprema. Urednica se u naslovu pita ono što se pitao skoro svaki medij koji drži do sebe: Jesu li ovo obračuni unutar MUP-a ili obračuni unutar SNSD-a? Je li to rat Dodika i Lukača? Prenose se i mišljenja iz opozicije, ali i građana koji su uznemireni posljednjim dešavanjima i koji sve manje vjeruju Policiji. FTV se s pravom pita kako da građani vjeruju u snage reda ako ih se optužuje za veze sa organizovanim kriminalom.

OCJENA: 4

KOMPARATIVNA ANALIZA: Ono što veže obje televizije u protekloj sedmici je utišani glas opozicije. BHT1 je priču o hapšenjima policajaca u Banjaluci ispratio isključivo doziranim informacijama Dragana Lukača, ne dajući prostor kritikama i ozbiljnim optužbama opozicije, dok je FTV slučaj „Mehmedagić“ ispratio kao političku sabotažu bez da za mišljenje pita opozicione prvake. To stvara sumnju da su obje televizije pod političkim pritiscima i da se glas opozicije ne čuje u svim prilikama. Ipak, slučaj BHT1 koji nije spekulirao o borbama za političku prevlast u Banjaluci bio je posebno upečatljiv, jer medij koji drži do sebe nije mogao zaobići pretpostavke o sukobu Dodika i Lukača.

Plus sedmice

BHT1

Prilog o mogućem zatvaranju OHR-a jer donosi balansiran pregled stavova velikih sila.

FTV

Priča o nevoljama izvoznika u EU. Temeljno i višestrano.

 

Minus sedmice

BHT1

Već drugu sedmicu zaredom u Dnevniku 2 se prepoznaje potpis MUP-a RS. Prošle sedmice smo slušali kako se sigurnosne agencije bore protiv sigurnosnih rizika, isključivo prema informacijama koje dozira jedna od njih, a sada smo slušali i gledali kako se obračunavaju s kriminalcima u vlastitim redovima. Opet isključivo prema informacijama i snimcima koje oni dijele. Šta o svemu misli šira javnost ili opozicija? To nije predmet interesovanja javnog medijskog servisa koji se polako pretvara u info bilten Dragana Lukača.

FTV

Izvještavanje o slučaju „Mehmedagić“ je na mahove bilo jednostrano.

About The Author