BH novinari: Dodik priprema teren za ukidanje slobode izražavanja u RS

Milorad Dodik je postao lider bahatog i primitivnog komuniciranja s medijskim profesionalcima

BH novinari: Dodik priprema teren za ukidanje slobode izražavanja u RS

Upravni odbor Udruženja BH novinari uputio je javni protest predsjedniku bh. entiteta Republika Srpska i predsjedniku Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Miloradu Dodiku i najoštrije je osudio njegove verbalne napade na javni servis Bosanskohercegovačku radiotelevizija (BHRT) i BN televiziju.

Dodik je BN televiziju nazvao „neprijateljskom televizijom“, a novinare i ostale uposlenike optužio je da su „strani špijuni“ koje plaćaju američki i britanski ambasador. Dodik je potom na Twitteru napao javni servis BHRT nazivajući ga “servisom muslimana”, te zaključio da „kao takav ne treba da postoji“.

Iz Upravnog odbora BH novinara podsjetili su da je ovo samo jedan u nizu verbalnih ataka Milorada Dodika na medijske kuće i novinare posljednjih godina.

– Tokom obavljanja visokih političkih funkcija u državi, Milorad Dodik je postao neslavan lider bahatog i  primitivnog komuniciranja s medijskim profesionalcima, zloupotrebljavajući moć javnih funkcija i bezočno vrijeđajući i lažno optužujući novinare i medije čija mu urednička politika ne odgovara – kazali su u saopćenju.

Targetiranje medija i novinara kao „neprijatelja“ i „špijuna“, te kreiranje podjela medija prema nacionalnoj i vjerskoj osnovi, posebno je opasno u vrijeme kada novoizabrani predsjednik Republike Srpske najavljuje da će do kraja godine u tom entitetu biti usvojene izmjene Zakona o zaštiti od klevete kojima će kleveta postati krivično djelo, kao i da će biti proširena krivična djela protiv ustavnog poretka RS-a.

Nije slučajnost to što Dodikovi najnoviji verbalni napadi na medije koincidiraju s najavljenim izmjenama Krivičnog i drugih zakona u Republici Srpskoj. Predsjednik ovog bh. entiteta, očito,  priprema pravne instrumente koji će mu omogućiti buduće obračune s „neprijateljskim“ medijima, novinarima i svim drugim slobodnomislećim građanima, što uključuje i mogućnost da neki od novinara i građana završe u zatvoru.

Upravni odbor Udruženja BH novinari zatražio je stoga hitnu reakciju Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR), Misije OSCE,  Ureda Vijeća Evrope i Delegacije Evropske unije u BiH povodom najavljenih izmjena zakona u Republici Srpskoj.

Upozorili su da ukoliko najavljene izmjene budu usvojene u postojećem političkom ambijentu, to će nedvojbeno značiti ozbiljan i težak udar na slobodu govora za medije, novinare i građane ne samo u Republici Srpskoj već u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Izvor: Udruženje BH novinari

About The Author