BH BLOK: Koga poslušati, Envera Kazaza ili Fahrudina Radončića?

U opticaju su dva opozitna pogleda na stvarnost, književnoteorijski i ekskluzivno politički. Kojem od ta dva će se lideri BH bloka prikloniti?

BH BLOK: Koga poslušati, Envera Kazaza ili Fahrudina Radončića?
Foto: Ilustracija/analiziraj.ba

Divne poruke stižu nam posljednjih tjedana sa stranica najtiražnijeg bh. dnevnika. Dnevni avaz je poznat kao ekstremno demokratska tiskovina, otvorena za drugačija mišljenja i originalne političke poglede. Na njegovim su se stranicama uvijek poštovali protivnici (ne)oficijelnog vlasnika Fahrudina Radončića. Baš zato što se interesi tih protivnika u određenom trenutku razilaze s Radončićevim, ovaj je medij s najvećom pažnjom pisao o njima, pazeći da im nikad, ali baš nikad, ne ugrozi integritet, dostojanstvo i ugled.

E sad, kad smo ovako suspektno omeđili objekt teksta, pređimo i na kontradiktorne poruke koje nam Avaz odašilje. Kao ogledni primjer kontradiktornosti uzet ćemo riječi uglednog bosanskohercegovačkog profesora, književnog kritičara i pjesnika Envera Kazaza, s jedne strane, i prevejanog političkog vuka Fahrudina Radončiča, s druge. Kazaz je poznat kao gorljivi protivnik koalicije BH bloka sa SDA. Prekaljen u mnogim bitkama, sad s mnogo više teških političkih poraza nego pobjeda, Radončić pak misli da je došlo vrijeme da se sujete potisnu i da u interesu države treba ući u iritantnu koaliciju.

I eto prave dileme. Kome vjerovati, čiju preporuku poslušati? Iako su pozicije zauzete i pravci političkog djelovanja određeni, još je mnogo nedoumica. Upravo zbog tih nedoumica vrijedi još jednom pretresti Radončićeve i Kazazove argumente.

Enver  Kazaz lucidno primjećuje: “Odluka BH. bloka da ne ide u vlast s nacionalnim strankama, izraz je svijesti da je SDA isporučila domove naroda na državnom nivou SNSD-u i na federalnom praktički HDZ-u. Zbog toga je borba protiv takve vrste nepotističke, korumpirane, pljačkaške, socijalno nepravedne države, rekao bih, sveti zadatak BH. bloka i socijaldemokratije.”

Nećemo sada cjepidlačiti i po ko zna koji put uzaludno pitati da li tragova nepotističke, korumpirane, pljačkaške i socijalno nepravedne politike ima i u djelovanju SBB-a, nego hitro prelazimo na stavove Fahrudina Radončića:

“Naš eventualni interes da uđemo u vlast je da relaksiramo odnose u Bosni i Hercegovini. Mi želimo kandidatski status u EU, ali za razliku od gospodina Dodika, ja kao političar i mi kao SBB, prioritet vidimo u našem članstvu u NATO-u, koje je brže, jednostavnije i nešto što ranije možemo doseći nego članstvo u Evropskoj uniji.”

Nakon toga iskusni fajter poentira: “Bojim se da gospodin Izetbegović jeste u pravu i to je jedan od razloga zašto smo uopće pristali da odustanemo od onog stava da nećemo razgovarati sa SDA. Mislim da se moraju udružiti sve patriotske snage. Iskreno želim da vjerujem, a imamo sve i historijske razloge, da se pitanje Bosne i Hercegovine i Kosova ni po čemu ne može tretirati ne zajednički, nego čak ni slično.”

Houston, imamo problem. Avaz tjednima daje prostor Kazazu kao jednom od najjačih autoriteta među onima koji se protive koaliciji sa SDA, da bi Radončić jednim neoborivim slalomom pobio argumente o klasnoj i etičkoj čistoti te zavapio da je država u opasnosti. Umjesto jalovog lamentiranja nad ovom kontroverzom, zapitajmo se nešto drugo: koga bi u ovakvoj situaciji trebalo poslušati? Da li je već sve kasno jer je Predrag Kojović izrekao “historijsko ne” ili još ima prostora za manevre?

To je u ovom trenutku najdelikatnije pitanje. Avaz je odradio svoje, pokazavši se kao istinsko susretište demokratskih ideja i opozitnih gledišta. (Osim u slučaju da su protivnici koalicije BH blok – SDA radili posao za Radončića, ali s najvećim gnušanjem odbijamo takvu mogućnost, čvrsto vjerujući u čistoću i dobronamjernost provjerenih autoriteta kakvi su Enver Kazaz, Žarko Papić i drugi.)

Dakle, ekspert za književnost ili stručnjak za politiku koji i kad gubi – obavezno dobija? Evo kako možemo razriješiti ovu zapitanost. Kazaz u svijet politike dolazi iz svijeta književnosti. Napisao je nezaboravne tekstove o važnosti Ive Andrića, snatrenjima Muse Ćazima Ćatića, o mladim lavovima književne scene. S druge strane, Radončić je 24 sata dnevno u politici i tu materiju besprijekorno razumije. Zaboravite pri tome ponižavajući izborni rezultat, to samo doprinosi njegovom iskustvu. Pa bi zbog svega toga bilo dobro i za zdravlje države korisno da Predrag Kojović i Nermin Nikšić, uprkos mjestimično nepodnošljivom satiričnom karakteru ovog teksta, dobro razmisle: da li u složenoj konstelaciji međunarodnih odnosa slijediti književnokritičke ili političke pretpostavke. Treba vjerovati iskustvu Cro Copa bošnjačke politike, koji je do sada povalio Edhema Bičakčića, Sulejmana Tihića, Zlatka Lagumdžiju i brojne druge igrače, a ne teorijskim postavkama stručnjaka za Andrića i Ćatića. Ako je Radončić spreman odustati od investicija i već najavljene gradnje novog tornja, a sve radi dobrobiti države i svih nas, zašto bi onda Predrag Kojović prioritet davao kantonalnom budžetu te razgranatoj mreži biciklističkih staza koje vode ka Kozjoj ćupriji (tamo bismo ionako uskoro mogli imati državnu granicu između Ruske Federacije i Republike Sarajevo, na šta Radončić s pravom ukazuje)? Ili, zašto bi Nermin Nikšić dao prioritet Zakonu o pravima radnika na privremenom radu  u Njemačkoj? Prijeti nam opasnost da se radnička klasa potpuno izmjesti u tu prijateljsku zemlju.

Osim toga, i Naša stranka i SDP su nekako ideološki i kadrovski kompatibilni sa SBB-om. Kojović je uvijek rado viđen gost na stranicama objektivnog Avaza, a Nikšić ima neke članove za koje ni komisijski ne može utvrditi da li dolaze iz SDP-a ili SBB-a.

I eto šta muči objektivne posmatrače: Zašto BH blok ne uvaži Radončićevo, a ne Kazazovo mišljenje, kad je iz Dodikovog helikoptera vidljivo ko je u pravu? Dalje, zašto Radončić ne posluša Kazaza kad mu već daje toliko prostora u svojoj (nekadašnjoj) novini? I još, zašto SDA konačno jednom ne shvati gdje ih je dovela ova tender- antisekularna-amidžićko-daidžinsko-minderska politika koja se na najgori način sveti svima, ne samo Bošnjacima.

Tek sada u punom svjetlu vidimo šta znači kada neka zemlja u vrhu vlasti, ali i opozicije, ima ljude koji gaje izvjesne sklonosti prema korupciji & nelegalnom prikupljanju privilegija i moći. I kako te naklonosti mogu biti radikalno usmjerene protiv građana. Ozbiljna su iskušenja pred Bosnom i Hercegovinom, pa na BH blok apeliramo: tako vam ekoloških kontejnera, još jednom razmislite čiji su argumenti u ovoj teškoj situaciji validniji.


Tekstove s portala analiziraj.ba uz obavezno navođenje linka na izvorni tekst, dozvoljeno je prenositi tek 24 sata nakon objavljivanja

About The Author