Azerbejdžanska policija pretresla urede nezavisne TV kuće

Azerbajdžan je od kraja prošle godine pritvorio niz nezavisnih novinara

Azerbejdžanska policija pretresla urede nezavisne TV kuće

Azerbajdžanska policija pretresla je urede jedne TV kuće, saopćilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova, u najnovijem potezu slamanja nezavisnih medija u toj zemlji.

Ministarstvo u saopćenju ne navodi razloge operacije na Toplum TV. Novinar Reutersa bio je svjedok kada je policija zatvorila ceste oko ureda medija u glavnom gradu Bakuu i spriječila novinare da snimaju. Zaposlenik Toplum TV-a rekao je Reutersu da je policija odvela 10 zaposlenika.

Azerbajdžan je od kraja prošle godine pritvorio niz nezavisnih novinara. Nekoliko njih sada se suočava s optužbama koje nisu povezane s novinarskom djelatnošću, poput krijumčarenja.

U januaru je Ministarstvo vanjskih poslova optužilo ambasadora Evropske unije za miješanje u pravosudni sistem zemlje nakon što je rekao da je “zgrožen” izvještajima o načinu na koji se postupa s novinarima.

U februaru je azerbajdžanski predsjednik Ilham Aliyev ponovno izabran s više od 92 posto glasova, na izborima koje su zapadni promatrači kritizirali, navodeći da nisu bili ni slobodni ni pošteni.

Aliyev, koji je naslijedio svog oca na mjestu predsjednika 2003. godine, uživa val popularnosti od septembra, kada je njegova vojska ponovno preuzela regiju Nagorno-Karabah od etničkih Armenaca koji su njome upravljali kao odcijepljenom državom tri desetljeća.

Organizacija za slobodu medija Reporteri bez granica svrstava Azerbajdžan na 167. mjesto od 180 zemalja po slobodi medija u svijetu.

Izvor: Reuters

About The Author