ATV I FACE TV: ŠTA JE NAMA REFORMSKA AGENDA?

Sedmicu je obilježila nadmoć političke redakcije ATV-a nad Face TV-om, što se najbolje moglo vidjeti na primjeru reformske agende. Dok je banjalučka televizija gradila prilog pravljenjem sažetka i izdvajanjem informacija, sarajevski dnevnik se zasnivao na neselektiranim izjavama neposrednih aktera   ATV: UZBUDLJIVA SEDMICA UPRKOS LJETNOJ MONOTONIJI 23. – 29. juli 2015. BEZ SUVIŠNIH KOMENTARA O […]

ATV I FACE TV: ŠTA JE NAMA REFORMSKA AGENDA?

Sedmicu je obilježila nadmoć političke redakcije ATV-a nad Face TV-om, što se najbolje moglo vidjeti na primjeru reformske agende. Dok je banjalučka televizija gradila prilog pravljenjem sažetka i izdvajanjem informacija, sarajevski dnevnik se zasnivao na neselektiranim izjavama neposrednih aktera

 

ATV: UZBUDLJIVA SEDMICA UPRKOS LJETNOJ MONOTONIJI

23. – 29. juli 2015.

BEZ SUVIŠNIH KOMENTARA O REFORMSKOJ AGENDI: U ponedjeljak, 27. jula, Đurđijana Vujović pripremila je prilog o reformskoj agendi nabrajajući tzv. reformske tačke koje se spominju, ali i stavljajući ih u nešto širi kontekst. Ono što vrijedi pohvaliti jeste da su informacije saopštene bez komentara. Izbjegnuta su ugodna narodna moraliziranja, koja obično prate ekonomske vijesti što najavljuju mjere štednje, instant ekonomske analize ili brzopotezne ocjene reformske agende. Vijest je isporučena tako što su vješto citirane izjave zvaničnika ili odlomci iz agende, a Vujovićka se nije upuštala u vrednosne sudove. I to je za početak sasvim dovoljno, jer ionako će uslijediti dani razglabanja o grčkom scenariju u BiH, efikasnosti predloženih mjera, načinu njihovog sprovođenja…

O POLITICI BEZ DNEVNE POLITIKE: Nedjeljne Vijesti ATV-a (urednica Rajna Radosavljević) izdvojile su se sadržajem koji zaslužuje osvrt, naročito jer je osmišljen tokom ljetnog predaha, kada najčešće nedostaje smislenih informacija. Bilo je govora o stanju u poljoprivredi i radničkim otpremninama, a prva tema je naročito detaljno obrađena u razgovoru sa predsjednikom Spoljnotrgovinske komore BiH, dok je druga zgodno predstavljena poređenjem sa otpremninom koju primaju naši parlamentarci. Gledalac je u većem dijelu Vijesti bio suočen s politički veoma značajnim informacijama koje imaju neposredni uticaj na realnost, ali ne kroz uobičajenu porciju dnevne politike.

IZDVOJENO:

Jezik koji se koristi u informativnim emisijama zahtjeva preciznost, jasnoću, ali i ozbiljnost. Rečenica: “U Ribniku je danas bilo narodno veselje”, poslije koje još samo saznajemo da je predsjednik RS-a M. Dodik otvorio dionicu puta (kraj vijesti!), neprimjerena je i nije dorasla televiziji koja drži do svog informativnog programa (nedjeljno izdanje, urednica Rajna Radosavljević). I ranije je bilo govora o narodskom jeziku koji treba izbjegavati, ili ga dozirati, primjerenim i umjerenim korišćenjem, a ovdje je kompletna vijest isporučena kroz dvije prostoproširene rečenice narodskog prizvuka. Bez namjere da ulazim u to kako je vijest intonirana, a utisak je da se intonacija može različito tumačiti, bitno je istaći da urednici moraju voditi računa o svakoj rečenici koju spikeri izgovaraju. Gledaoci sude o programu najviše prema jeziku i načinu kako im je vijest saopštena, očekujući kulturu izražavanja i poštivanje žurnalističkog stila.

PLUS SEDMICE:

Prilozi Đurđijane Vujović ističu se tačnošću, kvalitetnom pripremom, ali i činjenicom da ova novinarka uspijeva vijesti izrežirati na autentičan način.

MINUS SEDMICE:

Obratiti više pažnje na jezik. Izbjegavati povlađivanje publici narodskim stilom.

OCJENA: 8

FACE TV: DNEVNIK POLITIČKIH ANALITIČARA

23. – 29. juli 2015.

REALITY VIJESTI: Prilog o reformskoj agendi ispričan je uglavnom kroz snimke izjava domaćih zvaničnika, ali ne na način da su birani najzanimljiviji dijelovi (ponedjeljak, 27. juli, Srđan Kureljušić). Gledalac je bio prepušten podužim političkim govorancijama u vidu emitovanih snimki, bez značajnih doprinosa ili uređivanja novinara, a na ovaj reality program poprilično često se odlučuju u Face dnevniku. Rezultat je – negledljiv prilog kojim se vijest ne saopštava, već se daje u grubom i nerazumljivom obliku.

MALO DRUGAČIJE VIJESTI S KOSOVA: Urednik Kureljušić odlučio je uvrstiti u subotnji dnevnik priču o životu u Kosovskoj Mitrovici. Ali kroz razgovor sa građanima, kao i posredstvom prikaza stvarnih veza stanovnika oba dijela navodno podijeljenog grada. Mogli smo saznati kako izgleda život u gradu koji se u vijestima pojavljuje samo kroz crnu hroniku ili visoku politiku, ali i kakvi su obični međuljudski odnosi svih njegovih građana, bez obzira na nacionalnu pripadnost. Opisani medijski pristup razbija predrasude o gradovima koje prepoznajemo samo prema njihovim pretpostavljenim podjelama, granicama i sukobima.

IZDVOJENO:

Dnevnik započet razgovorom s političkim analitičarem odmah je osuđen na propast (nedjelja, 26. juli, Srđan Kureljušić). Posebno ako se to još izdvaja kao ekskluzivna vijest. Dan prije, impresije i doživljaji škotske političke analitičarke, koja je evocirala svoje uspomene na BiH, plasirane su kao druga vijest. Nejasno je zašto se urednici Face TV-a osuđuju na ovu praksu iz sedmice u sedmicu, jer u tih prvih deset minuta izgubili su sigurno dobar dio publike. Javnost je zasićena političkim analitičarima i njihovim uvježbanim sportom prepričavanja aktuelnosti. Ili, još gore, vrlo ličnim doživljajima u informativnom programu, čiji smisao uopšte nije jasan.

PLUS SEDMICE:

Prilog iz Kosovske Mitrovice, jer nam je prikazao život u tzv. podijeljenom gradu očima njegovih stanovnika, a ne kroz tumačenja visoke politike.

MINUS SEDMICE:

Praksa davanja prevelikog prostora i značaja političkim analitičarima.

OCJENA: 4

 

KOMPARATIVNA ANALIZA:

Sedmicu je obilježila nadmoć političke redakcije ATV-a nad Face TV-om, što se najbolje moglo vidjeti na primjeru reformske agende. Dok je banjalučka televizija gradila prilog pravljenjem sažetka i izdvajanjem informacija, sarajevski dnevnik se zasnivao na neselektovanim izjavama neposrednih aktera. ATV se izdvojio i smislenijim i za građane neposredno značajnim sadržajem. Ponovo se ukazao zavidan kvalitet u obradi političkih vijesti. Face TV pak kuburi s prostorom koji se ustupa političkim analitičarima, jer uporno se ne shvata da se aktuelnom minutažom dnevnik pretvara u talk show. Biće zanimljivo pratiti u narednim sedmicama izvještavanje o reformskoj agendi, naročito u segmentu koji se odnosi na bilježenje eventualnih reakcija, jer radi se o setu ekonomskih i političkih mjera koji će imati najdirektnije posljedice po bh. društvo. Za sada se tek prenosi sadržina agende, uz profesionalniji i kreativniji pristup ATV-a.

(U ponedjeljak, treći august čitajte analizu Nine Zelenike: Al Jazeera i N1)

About The Author